Βήμα βήμα ο Ρισιάνος Takis Milatos μας δείχνει τη παρασκευή της Ρισιάνικης πατελόπιτας. Πίτα με λαχταριστές πατέλες που στη Νότια Κεφαλονιά τις λέμε πεταλίδες. Ο Takis Milatos σκηνοθετεί και η σιόρα Μηλάτου βάζει την μαγειρική της τέχνη.
Πρώτα πρώτα πρέπει να βρεις πεταλίδες. Ξαμόλα τσου βράχους και όπου σκάει το κύμα εκεί και οι πεταλίδες. Θα βραχείς αλλά έτσι θα γίνουν πιο νόστιμες!
Ζεματίζεις τσι πεταλίδες με καυτό νερό για να ξεκολλήσουν πιό εύκολα και να μειωθεί η αρμύρα τσου.
Εν τω μεταξύ η σιόρα Μηλάτου ψιλοκόβει τα αρωματικά τα οποία δεν ονοματίζονται καθότι ειναι το μυστικό τση καθε νοικοκυράς.. Εϊπαμε δεν θα τα βγάλουμε και ούλα στη φόρα..
Η πεταλίδα καθαρίζεται μια μια απο το κέλυφός της.
Με τσι καθαρές πατέλες – πεταλίδες ετομάζεται η γέμιση. Οπωσδήποτε και λίγο ρυζάκι για να πάρει τα υγρά και να δέσει η γέμιση.
Στο πάγκο ετοιμάζεται το φύλλο
ΟΙ βαριες δουλιές είναι για τσ’ αντρες. Ο νοικοκύρης του σπιτιού ξανακουπίζει τη γέμιση μέσα στο ταψί.
Είναι στουπέντα τα χρώματα και βεβαίως και τα αρώματα..
Τρυφερά τρυφερά μπαίνει το απάνου φύλλο.
Στο παραδοσιακό φούρνο.. Miele είναι??
Μάχη δόθηκε να κρατηθεί για τη φωτογράφιση κανα μπουκούνι !
Ενας όμως διάσημος Ρισιάνος ο Ακης Τσελέντης δεν μπορούσε να μείνει όξο από τη μοιρασιά! Πήρε τη μερίδα του όπως κανουνε οι καλοί γειτόνοι!
Καλά περνάτε εσείς εκεί στο Βορρά, εμείς εδω στο Νότο.. φάτε μάτια πεταλίδες!
Πάντα καλά μαγειρέματα να έχει η οικογένεια Μηλάτου να κλέβουμε και εμείς κανα κομμάτι … φωτογραφίας!