Χθες Μ. Τετάρτη ο Τάκης Τόκκας καλεσμένος στο ΚΙΤΡΙΝΟ (Ακουσε εδω την εκπομπή), μας αποκάλυψε ότι σήμερα θα δημοσιευε μια άγνωστη ρετσέτα που οι Κεφαλονίτες συνήθιζαν να τρώνε το Μ. Σάββατο το μεσημέρι μετά τη πρώτη Ανάσταση. Αυτή ειναι η ρετσέτα της Τσιλιχουρδόπιττα που δημοσίευσε σήμερα στο Ionian center
Κεφαλονίτικη Τσιλιχουρδόπιττα
Η ρετσέτα και η παρασκευή της υπέροχης τσιλιχουδόπιττας είναι της Θεοδώρας Αντωνάτου- Ρασσιά από το χωριό Διχάλια Σάμης, μετέπειτα κάτοικο Τσέκας και τώρα Σάμης.
Στην Κεφαλονιά το Μεγάλο Σάββατο τα φαγητά που κυρίως συνηθίζονται είναι οι γαρδούμπες που είναι αντεράκια τυλιγμένα σε ποδαράκια αρνιού ή κατσικιού ψητά στην τσερέπα ή στο φούρνο, η σκωταριά μαγερεμένη με άνηθο και διάφορα μυριστικά και η τσιλιχουρδόπιττα που συνηθιζόταν κυρίως στα Διχάλια Σάμης, όλα αυτά αντί της μαγειρίτσας που δεν είναι φαγητό της τοπικής κουζίνας.
Η τσιλιχουρδόπιιτα όπως και κάθε πίττα, όταν ψηθεί πρέπει να βγει απίκουπα από το ταψί και να απιθωθεί ολόκληρη στην απλάδα ή απλάδαινα απ’ όπου θα κενωθεί στα πιάτα.
Τσιλίχουρδα είναι τα έντερα, η συκωταριά και γενικά τα εντόσθια του σφαχτού.
Τσιλιχουρδόπιτα
Υλικά
1 σκωταριά από αρνί ή κατσίκι αν είναι μέτριο ταψί ή 2 σκωταριές αν είναι μεγάλο
1 κεφαλάκι από το αρνί ή κατσίκι
1 φλυτζάνι τσαγιού ρύζι καρολίνα
3 φλυτζάνια τσαγιού γάλα
200 γρ. τυρί φέτα
100 γρ. κεφαλοτύρι ή γραβιέρα ή πεκορίνο
1 κρεμμύδι μεγάλο
Σκόρδο
Σάψυχο, άνηθο
Αλάτι, πιπέρι, κανέλλα
2 φύλλα σχετικά χοντρά ανοιγμένα
Προαιρετικά μπορούμε να προσθέσουμε τα ποδαράκια που έχουμε καψαλίσει τσι τρίχες και τα αντεράκια ψιλοκομμένα
Εκτέλεση
Αφαιρούμε το μυαλό από το κεφαλάκι και την σπλήνα από την σκωταριά, τα ψιλοκόβουμε , τα πλένουμε καλά και τα απιθώνουμε στο τρυπητό να στραγγίξουνε. Ψιλοκόβουμε και τ’ άλλα υλικά. Βράζουμε το κεφαλάκι και παίρνουμε την βρασμένη γλώσσα την οποία ψιλοκόβουμε και μέσα στο λίγο ζουμί που έχει μείνει ρίχτουμε ούλα τα υλικά και τα ανακατώνουμε. Στο ταψί τοποθετούμε το ένα φύλλο κάτω την γέμιση και το άλλο φύλο επάνω για να σκεπάσουμε την πίτα. Ψένουμε σε φούρνο 1 με 1,30 ώρα, ανάλογα την ισχύ του φούρνου, στους 180 βαθμούς.
Η απλάδα είναι του 19ου αιώνα από την Πούλια της Ιταλίας από το casa-Museo /οίκος-Μουσείο στον Καραβόμυλο.
Τάκης Τόκκας