Καλά τα cocktails, καλά και τα mocktails, τέλειο και το αρωματισμένο νερό – με το παγωμένο τσάι, όμως, τί γίνεται; Θα σας απαντήσω ευθύς αμέσως: Γίνεται χαμός! Εδώ και χιλιάδες χρόνια, το τσάι έχει τρυπώσει για τα καλά στη ζωή πολλών πολιτισμών και έχει καταφέρει να αποτελέσει αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας των ανθρώπων (βλ. Μ. Βρετανία). Δεν θα σας ζαλίσω, όμως, με τα αμέτρητα ιστορικά στοιχεία για το τσάι τα οποία εύκολα μπορείτε να βρείτε κάνοντας μία σχετική αναζήτηση στο διαδίκτυο. Αντί αυτού, θα σας δείξω πώς μπορείτε να οργανώσετε το πιο απολαυστικό tea bar του καλοκαιριού και να απολαύσετε την κάθε στιγμή παρέα με την οικογένεια και τους φίλους σας.
Λοιπόν; Γιατί αξίζει να βάλετε το… tea bar στη ζωή σας; Επειδή, όπως έχουμε ήδη πει, τα περισσότερα είδη τσαγιών είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και κατεχίνες και μπορούν να αποτελέσουν ένα υγιεινό δροσιστικό ρόφημα, ιδίως τις ζεστές αυτές ημέρες του καλοκαιριού. Βασική προϋπόθεση; Να μη το παρακάνετε με τα… γλυκαντικά και τα παρελκόμενα. Επόμενος λόγος; Υπάρχουν τόσες πολλές ποικιλίες τσαγιού, αλλά και αμέτρητοι τρόποι για να τις απολαύσετε που -σίγουρα- ανάμεσά τους μπορείτε να βρείτε το δικό σας αγαπημένο τσάι. Μάλιστα, αν πειραματιστείτε λίγο, μπορείτε να ανακαλύψετε δεκάδες απολαυστικούς συνδυασμούς για κάθε στιγμή της ημέρας.
Τώρα, όσοι αναρωτιέστε από πού προέρχεται το τσάι και ποια είναι κάποια από τα βασικά είδη του, θα σας απαντήσω το εξής: Το τσάι προέρχεται από το κινέζικο τεϊόδεντρο (γνωστό και ως Καμέλια η σινική). Από εκεί και πέρα, ανάλογα με την επεξεργασία την οποία επιδέχονται τα φύλλα του, προκύπτουν οι διάφορες ποικιλίες.
Οι τέσσερις βασικές από αυτές είναι οι εξής:
- Το άσπρο τσάι. Πρόκειται για ένα σχετικά ελαφρύ τσάι, το οποίο προέρχεται από τα πρώτα φύλλα και τα μπουμπούκια του δέντρου και δεν έχει υποστεί ιδιαίτερη επεξεργασία.
- Ακολουθεί το πράσινο τσάι, τα φύλλα του οποίου έχουν μείνει περισσότερο επάνω στο δέντρο, ενώ μετά τη συγκομιδή τους, έχουν υποστεί μια σχετικά ελαφριά επεξεργασία.
- Επόμενο στη σειρά το τσάι oolong, το οποίο τόσο όσον αφορά τον βαθμό της επεξεργασίας του, όσο και την ένταση της γεύσης του θα μπορούσαμε να πούμε ότι βρίσκεται ανάμεσα στο πράσινο και το μαύρο τσάι – και όπως βλέπετε και μέσα από τη σειρά της λίστας αυτής, αυτό είναι κάτι το οποίο όντως ισχύει.
- Τέλος, περνάμε στο μαύρο τσάι, το οποίο έχει υποστεί ολική επεξεργασία και διαθέτει μία έντονη, δυνατή και πλούσια γεύση.
Και τώρα, αφού είπαμε κάποια βασικά πράγματα, μπορούμε να περάσουμε στο αγαπημένο μου σημείο! Ποιο είναι αυτό; Μα, φυσικά, το σημείο των συνταγών! Στις γραμμές που ακολουθούν, θα βρείτε μοναδικές συνταγές για τσάι, αλλά και κάποιες συνταγές για να ετοιμάσετε νόστιμα, σπιτικά συνοδευτικά, συνθέτοντας έτσι μια μοναδική εμπειρία απόλαυσης – ένα ξεχωριστό tea party το οποίο θα γίνει η νέα αγαπημένη σας συνήθεια!
Ξεκινάμε, λοιπόν, με κάποιες απολαυστικές συνταγές για τσάι…
Iced tea cocktail με πορτοκάλι
Περνάμε στα -γλυκά- συνοδευτικά (ναι, καλά καταλάβατε… θα ακολουθήσουν και κάποια αλμυρά!)
Όσο για τα βουτήματα; Αρκετά έχετε να φτιάξετε… Ας πάρετε και κάτι έτοιμο! Πιστέψτε με, και πάλι θα είναι σαν να το έχετε φτιάξει εσείς το σπίτι 🙂 Αναφέρομαι στα μπισκότα μου, τα οποία μπορείτε να βρείτε εδώ σε πέντε απίθανες γεύσεις!
Για το τέλος, σας έχω κάποιες συνταγές για αλμυρά συνοδευτικά οι οποίες θα ολοκληρώσουν το tea bar σας…
Ρολάκια με σολομό και τυρί κρέμα
Quesadillas ολικής με σολομό και αβοκάντο
Extra Tip: Καλό είναι τα σαντουιτσάκια να τα φτιάξετε με μαλακό ψωμί (αφού αφαιρέσετε την κόρα) και να προσέξετε πόση γέμιση θα βάλετε μέσα, μια και δεν θα θέλατε να ξεχειλίζουν και να σας λερώνουν.
Πλέον, γνωρίζετε όλα όσα χρειάζεστε για να οργανώσετε το δικό σας καλοκαιρινό tea bar το οποίο θα μπορούσε να εξελιχθεί σε ένα υπέροχο tea party! Περιμένω με ανυπομονησία τις φωτογραφίες και τα σχόλιά σας!
Άκης