Toν παραδοσιακό τρόπο της Ερίσου για την παρασκευή της μουστόπιτας μας δείχνει ο Βαγγέλης Σκλαβούνος.
Η γιαγιά Τούλα έβρασε τον μούστο , τόν έφερε στο σημείο που ήθελε και μετά τον μοίρασε σε πιατάκια για το κέρασμα. Ενα μέρος από αυτά τα πιατάκια όταν στεγνώσουν εντελώς , τα βάζουν στον ήλιο για να ξεραθούν και να έχουν το χειμώνα το γλυκάκι τους.
Για πρώτη φορά όμως είδαμε τα “σουτζούκια” καρυδιού! Καρύδια ντόπια περασμένα στον σπάγγο , βαπτισμένα στον μούστο και μετά στον ήλιο έως να αποξηρανθούν. Αυτό και αν είναι γλύκισμα και ζαχαροπλαστική τέχνη της “povera coucina” της Κεφαλονιάς, της κουζίνας των αγροτών . Σύμφωνα με τη Νιόβη Φωτεινάτου – Καμπίτση πρόκειται για τις Κεφαλονίτικες κολλαρίνες. Διαβάστε την ανάρτησή της “
“Κολλαρινες έτσι τις έλεγαν στο χωριό Βαλσαμάτα.ετσι θυμάμαι που τις έφτιαχνε η νονά μου από μούστο καί καρύδια και τις κρεμούσε από το ταβάνι για να στεγνώσουν για να τις έχουμε το χειμώνα ένα γλύκισμα της παλιάς εποχής Από το βιβλίο.μου.το πρώτο .Κεφαλλονιτικες ρετσέτες.”
Η οικογένεια Σκλαβούνο κρατάει τις παραδόσεις! Καλοφάγωτα με Υγεία και σε χαρές!