Μια λιχουδιά απο τη “cucina povera” τση Κεφαλονιάς

940

Είναι από τα Κεφαλονίτικα φαγάκια που παρακάλεες να ΄ρτει η νηστεία για να το φτιάσουνε στο σπίτι.

Αγραφοι κανόνες τση Κεφαλονίτικης κουζίνας : Η βραστή γίδα σερβίρεται με σούπα σουσαμάκι (αμα δεν έχεις, αστο σκέτο ζουμί γιατί θα τσου διαολίσεις) και το βραστό χταπόδι με κοφτό μακαρονάκι.

Ιεροί κανόνες  από την “cucina poveca”, που μας ακλουθάνε ακόμα όπως βλέπετε.

Ο Διονύσης Φραγκισκάτος μαγέρεψε βραστό χταπόδι με λαχανικά και ένα δαφνόφυλλο,  και στο ζουμάκι έριξε κοφτό μακαρονάκι . Αλλιώς καλύτερα μη το μαγερέψεις!

Με μια διαφορά. Η αυθεντική συνταγή απαιτεί λιαστό χταπόδι , αλλά δεν υπάρχει πια. Βέβαια στα παραθαλάσσια χωριά είχανε άφθονα φρέσκα χταπόδια, εμείς στο σπίτι είχαμε πάντα το λιαστό χταπόδι, το κοφίσι και τον μπακαλάο. Κρεμασμένα στο φανάρι… Τα κοιτάαμε και μετράγαμε μέρες για τη σαρακοστή ή τσι 25 Μαρτίου.. Ητανε προκαθορισμένες οι γιορτάδες και οι νηστείες που θα τα μαγερέβανε αυτά τα τρία. Ητανε ράρο…

Οι φωτογραφίες είναι του Διονύση Φραγκισκάτου.

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις