Σιντζούρτσουλα, μια Κεφαλονίτικη ρετσέτα γλυκού
Τα Κεφαλονίτικα σπίτια, αλά ουζάντσα, τσι μέρες των γιορτάδωνε του Δωδεκαήμερου μισκοβολούνε από τα σπετζικά που γουζάρουνε οι νοικοκυράδες για να φκιάξουνε τσι τηγανίτες, τα ξεροτήγανα, τα σιντζούρτσουλα και τσι άλλες ντελικατέτσες.
Ούλο το σπίτι έχει φεστίνι και η κυρά, μέρες πού ’ναι, πρέπει να έχει έτοιμες ντολτσέτες για να τρατάρει τα παιδιά που θα σονάρουνε τα κάλαντα αλλά και για το βιζιτόριο.
Τα σιντζούρτσουλα ή σιντζούρτζουλα ή σιντσίρτσουλα ή σιντίρτσουλα ή σνιρτζίτσουλα είναι ένα σχετικά εύκολο και γρήγορο ντόλτσε, της cucina povera του νησιού, με γευστική απλότητα και καθαρότητα, οικεία στην γευστική μνήμηκαι γι αυτό αγαπητό. Συνηθιώνται στην περιοχή τση Σάμης αλλά και στην αποδέλοιπη Κεφαλονιά.
Η ρετσέτα είναι ρεγάλο του Βαγγέλη Χριστάτου, ζαχαροπλάστη τση Σάμης. Μπορείτε να αγοράσετε τα παραδοσιακά σιντζούρτζουλα από τους φούρνους τους , φτιαγμένα με την ίδια συνταγή, όπως αυτή που μας αποκαλυψε.
Σιντζούρτσουλα με συνταγή του ζαχαροπλάστη Βαγγέλη Χριστάτου.
Υλικά :
- Λάδι 1 φλιτζάνι τσαγιού
- Κρασί 1 φλιτζάνι τσαγιού
- Κότο 1 Φλιτζάνι τσαγιού
- Φαρίνα όσο πάρει
- Σουσάμι
- Κανέλα
Ετοιμασία
Σε κατσαριόλι βράζουμε το λάδι και το κότο για 15’ λεπτά
Στη συνέχεια σε μια λεκάνη ρίχνουμε την φαρίνα και ανακατώνουμε ίσαμε να γένει σφιχτή η ζύμη
Ύστερα κόφτουμε κομματάκια από τη ζύμη, τα πλάθουμε μπαλάκια και τα απλώνουμε απάνω στο τρίφτη για να πάρουν ελαφρά πεπλατυσμένο σχήμα
Στην συνέχεια τους δίνουμε κυλινδρικό σχήμα
Τα τηγανίζουμε σε καυτό λάδι μέχρι να ξανθοκοκκινίσουνε, τα αφήνουμε να κρυώσουνε, τα ματαρίχτουμε στο τηγάνι και τα μελώνουμε ή ρίχτουμε κότο, κανέλα και σουσάμι.
Γλωσσάρι
- Αλά ουζάντσα= κατ’ έθιμο
- Βιζιτόριο, το= κοινωνική επίσκεψη
- Γουζάρω= χρησιμοποιώ
- Κότο, το= πετιμέζι
- Ντολτσέτα, η= γλύκισμα
- Ρεγάλο,το=δώρο
- Σπετζικό, το= μπαχαρικά
- Φεστίνι, το =σπιτική γιορτή
Τάκης Τόκκας
Η πρώτη δημοσιευση του άρθρου είχε γίνει στις 21/12/2018 στο kefaloniapress