Μπακαλάος σαρτσα! Ενα πιάτο με φανατικούς φίλους τσι cucina povera της Κεφαλονιάς.
Μας το θύμισε σήμερα (ποιος άλλος; ) o Διονύσης Φραγκισκάτος.
Ο αλμυρός μπακαλάος ήτανε το ψάρι της φτωχής ορεινής Κεφαλονιάς . Τονe φυλάγανε σε κάτι ξύλινα κουτιά μαζί με το κοφίσι.. Το μυστικό σε αυτό το πιάτο είναι να κρατήσεις την πέτσα του ψαριού για να βγάλει στο ζουμί το λίπος της (Ω3) και να γλυκάνει τη ντομάτα.
Υλικά
Μπακαλάος ξαλμυρισμένος , κομμένος σε μερίδες
Σκορδάκι, κρεμμυδάκια ξερά, ντοματούλες φρέσκες αν το μαγειρεύανε καλοκαίρι και επιλέον κουσέρβα τομάτα στραγγισμένη στην ήλιο, αλάτι, πιπέρι και για τα πεδινά χωριά που είχανε κήπους, μαϊντανός. Συνοδεύεται με πατάκες χοντροκομμένες .
Το μυστικό της νοστιμιάς του μας το αποκαλύπτει ο Διονύσης. Φρέσκο λεμονάκι μόλις κλείσεις τη φωτιά! Μην είστε της παλιά σχολής ότι με ντομάτα δεν πάει λεμόνι. Το λεμόνι λειτουργεί σαν καταλύτης και απελευθερώνει τις γεύσεις. Θυμήθηκα Διονύση, ότι η νόνα μου η Ωραιάνθη, , έριχνε λίγο λευκό κρασάκι στο μπούρμπουλα και στο τέλος το λεμόνι.
Το μαγειρεύετε κατά την τέχνη του κοκκινιστού.
Είναι ένα πολύ ωραίο φαγάκι, το μισούσαμε σαν παιδιά αλλά όταν μεγαλώσαμε καταλάβαμε τη νοστιμιά του και τη διατροφική του αξία.
Σήμερα το μαγερεψε ο Διονύσης Φραγκισκάτος και μας έστειλε τραταμέντο τσι φωτογραφίες! Απο τίποτσι καλές και οι φωτο! Η καλή καρδιά μετράει!
Ε.Χ.