Το “ξερίχι” είναι τα μαύρα σταφύλια που μένουν πάνω στο αμπέλι μετά τον τρύγο. Είναι τα αδύναμα μικρά τσαμπιά. Αυτά τα σταφύλια πήγαιναν στα τέλη Σεπτέμβρη και τα μάζευαν οι φτωχοί εργάτες για να τα κάνουν γλυκό οι νοικοκυράδες..
Με λίγη ζάχαρη και μερικά φύλλα αρμπαρόριζα , είχανε το γλυκό του χειμώνα. Ταπεινό και υπέροχο καθώς το σταφύλι πιά είχε βγάλει όλα τα ζάκχαρα και τα αρώματά του.
Τον έφτιαξε για να μας τρατάρει τον Οκτώβρη η Νιόβη Φωτεινάτου – Καμπίτση. Ευχαριστούμε Νιόβη!
Καλό μήνα Κεφαλονίτες σε όποια πατρίδα βρίσκεστε!
ΤΟ ΞΕΡΙΧΙ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΕΡΥΘΡΑ ΠΟΙΚΙΛΙΑ ΑΜΠΕΛΟΥ ΜΕ ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΟ ΒΑΡΟΣ ΣΤΑΦΥΛΗΣ, ΤΗΣ ΟΠΟΙΑΣ ΕΧΟΥΝ ΠΕΡΙΓΡΑΦΕΙ ΚΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΘΕΙ ΤΑ ΑΜΠΕΛΟΓΡΑΦΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ Η ΟΠΟΙΑ ΚΑΤΑΓΡΑΦΕΤΑΙ ΜΕ ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ .
Η ΑΝΩΤΕΡΩ ΑΝΑΦΟΡΑ ΤΗΣ Κας ΚΑΜΠΙΤΣΗ ΠΩΣ ”Το ξερίχι είναι τα μαύρα σταφύλια που μένουν πάνω στο αμπέλι μετά τον τρύγο και Είναι τα αδύναμα μικρά τσαμπιά.” , ΕΙΝΑΙ ΠΡΩΤΟΓΝΩΡΗ .