Τα βλίτρα τ΄ Αυγούστου είναι η αποθέωση τση Κεφαλονίτικης Cucina povera

610

Τα βλίτρα (στα Κεφαλονίτικα) είναι το super food του Αυγούστου. Είναι ο μήνας που το φυτό έχει «ωριμάσει» και οι χυμοί του είναι άφθονοι και αρωματικοί. Γι ‘ αυτό μη διστάζετε να μασουλάτε κανένα κοτσανάκι όταν τα μαζεύετε ή όταν τα καθαρίζετε.
Τα βλίτρα φυτρώνουν παντού είτε ήμερα είτε άγρια.. Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για την υγεία μας. Αντίθετα.

Λοιπόν, θα καταγράψουμε μερικές ρετσέτες από την cucina povera της ιζολάς μας με πρωταγωνιστή το βλίτρο!

Κλασικά και αγαπημένα

Βράζουμε σε αλατισμένο νερό ότι πράσινο λαχανικό έχει ο κήπος : Βλίτρα, κολοκυθάκια, φασολάκια, 1-2 πατατούλες. Εάν δεν είναι ημέρες νηστείας του 15Αυγουστου ενισχύουμε το πιάτο με βραστά αυγουλάκια ή και τυρί φέτα.

Στο νερό που βράζει ρίξτε 1-2 ώριμες τοματούλες απο τον κήπο σας και κάνετε τη διαφορά.
Σερβίρουμε σε απλάδενα περιχύνοντας με λαδάκι, ξυδάκι και χυμό λεμόνι. Ναι και με τα τρία.

Αλλά η σάλτσα που τους πάει και τα απογειώνει είναι το …σκορδοστούμπι! Στο μουρτάρι λιώνουμε σκόρδο , ανακατεύουμε με λαδάκι, μπόλικο αλατάκι για να μη μας ρίξει το σκόρδο και περιχύνουμε την απλάδενα με τα λαχανικά.

Επίσης, τα βλίτρα …μπλουμ τα συνοδεύαμε με παστές σαρδέλες (αντζούγες).

Βλίτρα σούζουμα

Βλίτρα σούζουμα του Διονύση Φραγκισκάτου

Η ρετσέτα είναι ίδια με τα κλασσικά τριγαρίδια. Τσιγαρίζουμε σε λαδάκι κρεμμύδι φρέσκο , 1-2 δόντια σκορδάκι ,λίγη κουσέρβα πομοντόρο, ρίχνουμε τα βλίτρα κομμένα , τα αχνίζουμε για λίγο. σβήνουμε με κρασάκι και τα αφήνουμε μερικά λεπτά να βράσουν στο ζουμί τους. Μη βάλετε νερό θα βγάλουν χυμούς.
Τα σερβίρουμε πάνω σε καψαλισμένο ζυμωτό ψωμάκι.

Βλίτρα με παστό μπακαλάο
Το απόλυτο φαγάκι της ορεινής Κεφαλονιάς. Ακολουθείτε τη ρετσέτα για βλίτρα σούζουμα και αφού το κρασάκι εξαερωθεί , ρίχνουμε λίγο ζεστό νεράκι και τα κομμάτια του μπακαλιάρου που έχουμε ξαλμυρίσει απο τις προηγούμενες ημέρες (δεν λέμε τα αυτονόητα ε;).

Βλιτρόρυζο
Οπως ακριβώς κάνετε το σπανακόριζο, απλά αντί σπανάκι έχετε βλίτρα.

Βλίτρα με αυγά στραπατσάδα
Αφού βράσουμε τα βρίτσα τα στραγγίζουμε καλά με τις παλάμες μας και τα σωτάρουμε με λαδάκι που αρωματίζεται με 1-2 σκορδάκια. Τα σωτάρουμε για λίγο και μετά ρίχνουμε τα χτυπημένα αυγά .. Ανακατεύουμε , αλάτι, πιπέρι και μια κρύα μπύρα.

Αυτά θυμώμαι από το σπίτι μας όπου τα βρίτρα ήτανε περισσότερο από άφτονα. Η μάνα μου η Αθηνά τώρα μου λέει ότι βάζανε βλίτρα και τσι λαχανοπιτες.

Τρώαμε εμείς (τότε τα μισούσα) , τρώανε οι κότες, τα κουνέλια, τα κατσίκια και δε λέγανε να τελειώσουνε..! Μεγάλο μίσος!

Ε.Χ.

Α! και αν πιστεύετε ότι τα βλίτρα ουδέν όφελος έχουν στην υγεία μας, διαβάστε τα παρακάτω

Βλήτα διατροφική αξία ανά 100 γρ. βρασμένης τροφής :

Τα βλήτα και η διατροφική τους αξία:
• Θερμίδες: 20
• Πρωτεΐνες: 2 γρ.
• Υδατάνθρακες: 4 γρ
• Λιπαρά: 0 γρ.
• Φυτικές ίνες: 2 γρ.
Επίσης,  είναι πολύ καλή πηγή :
• Βιταμίνης C
• Βιταμίνης Α
• Βιταμινών του συμπλέγματος Β (Φυλλικό οξύ, Νιασίνη, Ριβοφλαβίνη & Πυριδοξίνη)
• Ασβέστιου, σίδηρου, Νάτριου, Κάλιου, Μαγνήσιου, Φώσφορου, Ψευδάργυρου, Χαλκού & Μαγγάνιου.

Πώς μας ωφελούν τα βλήτα

• Μπορούν να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό σύστημα
• Εχουν ισχυρή αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση
• Μπορούν να βοηθήσουν στην ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, στην αποτροπή της εμφάνισης της οστεοπόρωσης και καρδιακών παθήσεων. Τα βλήτα είναι μια εξαιρετική διαιτητική πηγή σε φυτοστερόλες, οι οποίες μειώνουν την πίεση του αίματος και προλαμβάνουν τις καρδιακές παθήσεις και τα εγκεφαλικά επεισόδια.
• Ένα από τα βασικά πλεονεκτήματα των βλήτων είναι η ικανότητα τους να μειώνουν την LDL-κακή χοληστερόλη στο αίμα λόγω της τοκοτριενόλης, ένα είδος βιταμίνης Ε, και των φυτικών ινών που περιέχει.
• Καλύπτουν το 90% το ημερήσιων αναγκών μας σε βιταμίνη C και το 73% σε βιταμίνη Α,το 57% των σε μαγγάνιο και το 19% σε φυλικό οξύ. Ακόμα είναι πηγή ασβεστίου, σιδήρου, φυτικών ινών, μαγνησίου, φωσφόρου και καλίου.
• Ιδανικά για άτομα με αναιμία, διότι είναι πλούσια σε σίδηρο. Μια μερίδα 132 γρ. βραστά βλήτα παρέχουν το 17% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης σε σίδηρο.
• Περιέχουν λυσίνη (απαραίτητο αμινοξύ) σε συνδυασμό με βιταμίνη Ε, σίδηρο, μαγνήσιο, φώσφορο και κάλιο και βιταμίνη C, βοηθούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών, οι οποίες είναι υπεύθυνες για τη γήρανση και το σχηματισμό των κακοηθών κυττάρων.
• Είναι ιδανικά για δίαιτα ελεύθερης γλουτένης. Τα άτομα με δυσανεξία στη γλουτένη ή που πάσχουν από κοιλιοκάκη μπορούν να καταναλώνουν βλήτα. Επιπλέον, μια μερίδα 132 γρ. βραστά βλήτα παρέχουν το 6% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης σε πρωτεΐνες.
• Με 28 θερμίδες/100 γρ. και χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη είναι ιδανικά για δίαιτα!
• Κάποιες ποικιλίες καλλιεργούνται για τους σπόρους τους και το αλεύρι τους έχει αρχίσει  να χρησιμοποιείται στην Αυστραλία και την Β. Αμερική σαν πιο θρεπτική εναλλακτική στο σταρένιο αλεύρι.
Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Captcha verification failed!
CAPTCHA user score failed. Please contact us!