Τα βλίτρα (στα Κεφαλονίτικα) είναι το super food του Αυγούστου. Είναι ο μήνας που το φυτό έχει «ωριμάσει» και οι χυμοί του είναι άφθονοι και αρωματικοί. Γι ‘ αυτό μη διστάζετε να μασουλάτε κανένα κοτσανάκι όταν τα μαζεύετε ή όταν τα καθαρίζετε.
Τα βλίτρα φυτρώνουν παντού είτε ήμερα είτε άγρια.. Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για την υγεία μας. Αντίθετα.
Λοιπόν, θα καταγράψουμε μερικές ρετσέτες από την cucina povera της ιζολάς μας με πρωταγωνιστή το βλίτρο!
Κλασικά και αγαπημένα
Βράζουμε σε αλατισμένο νερό ότι πράσινο λαχανικό έχει ο κήπος : Βλίτρα, κολοκυθάκια, φασολάκια, 1-2 πατατούλες. Εάν δεν είναι ημέρες νηστείας του 15Αυγουστου ενισχύουμε το πιάτο με βραστά αυγουλάκια ή και τυρί φέτα.
Στο νερό που βράζει ρίξτε 1-2 ώριμες τοματούλες απο τον κήπο σας και κάνετε τη διαφορά.
Σερβίρουμε σε απλάδενα περιχύνοντας με λαδάκι, ξυδάκι και χυμό λεμόνι. Ναι και με τα τρία.
Αλλά η σάλτσα που τους πάει και τα απογειώνει είναι το …σκορδοστούμπι! Στο μουρτάρι λιώνουμε σκόρδο , ανακατεύουμε με λαδάκι, μπόλικο αλατάκι για να μη μας ρίξει το σκόρδο και περιχύνουμε την απλάδενα με τα λαχανικά.
Επίσης, τα βλίτρα …μπλουμ τα συνοδεύαμε με παστές σαρδέλες (αντζούγες).
Βλίτρα σούζουμα
Η ρετσέτα είναι ίδια με τα κλασσικά τριγαρίδια. Τσιγαρίζουμε σε λαδάκι κρεμμύδι φρέσκο , 1-2 δόντια σκορδάκι ,λίγη κουσέρβα πομοντόρο, ρίχνουμε τα βλίτρα κομμένα , τα αχνίζουμε για λίγο. σβήνουμε με κρασάκι και τα αφήνουμε μερικά λεπτά να βράσουν στο ζουμί τους. Μη βάλετε νερό θα βγάλουν χυμούς.
Τα σερβίρουμε πάνω σε καψαλισμένο ζυμωτό ψωμάκι.
Βλίτρα με παστό μπακαλάο
Το απόλυτο φαγάκι της ορεινής Κεφαλονιάς. Ακολουθείτε τη ρετσέτα για βλίτρα σούζουμα και αφού το κρασάκι εξαερωθεί , ρίχνουμε λίγο ζεστό νεράκι και τα κομμάτια του μπακαλιάρου που έχουμε ξαλμυρίσει απο τις προηγούμενες ημέρες (δεν λέμε τα αυτονόητα ε;).
Βλιτρόρυζο
Οπως ακριβώς κάνετε το σπανακόριζο, απλά αντί σπανάκι έχετε βλίτρα.
Βλίτρα με αυγά στραπατσάδα
Αφού βράσουμε τα βρίτσα τα στραγγίζουμε καλά με τις παλάμες μας και τα σωτάρουμε με λαδάκι που αρωματίζεται με 1-2 σκορδάκια. Τα σωτάρουμε για λίγο και μετά ρίχνουμε τα χτυπημένα αυγά .. Ανακατεύουμε , αλάτι, πιπέρι και μια κρύα μπύρα.
Αυτά θυμώμαι από το σπίτι μας όπου τα βρίτρα ήτανε περισσότερο από άφτονα. Η μάνα μου η Αθηνά τώρα μου λέει ότι βάζανε βλίτρα και τσι λαχανοπιτες.
Τρώαμε εμείς (τότε τα μισούσα) , τρώανε οι κότες, τα κουνέλια, τα κατσίκια και δε λέγανε να τελειώσουνε..! Μεγάλο μίσος!
Ε.Χ.
Α! και αν πιστεύετε ότι τα βλίτρα ουδέν όφελος έχουν στην υγεία μας, διαβάστε τα παρακάτω