Η χταποδόσουπα είναι ένα από τα πιο αγαπημένα φαγητά της Κεφαλονιάς κυρίως σε περιόδους νηστείας. Βέβαια η αυθεντική , προσεισμικά, γινότανε με αποξηραμένο χταπόδι του οποίου η γεύση δεν συγκρίνεται ούτε με του φρέσκου. Ηταν εντελώς άλλη νοστιμιά.
Και το μυστικό στο μαγέρεμά του ήταν ένα φύλλο δάφνης. Το άρωμά της έδενε με το βαρύ άρωμα που αποξηραμένου χταποδιού.
Τότε που ακόμα δεν είχανε κυκλοφορήσει τα ζυμαρικά ούτε οι πατάτες ήτανε σε αφθονία, η cucina povera τση ιζολά μας , έριχνε στην κατσαριόλα άφτονα κρεμμύδια ,παραγωγή κάθε οικογένειας, και τα οποία ουδεμία σχέση έχουνε με τα σημερινά στη γεύση, δε πα νάναι και από το Ληξούρι.
Με χταπόδι της σημερινής εποχής, είτε φρέσκο είτε κατεψυγμένο, ο (ποιος άλλος; ) Διονύσης Φραγκισκάτος έσιασε σήμερα χταποδόσουπα με κοφτό μακαρονάκι της μετασεισμικής περιόδου, και τρατάρισε μια μερίδα και για εσας!
Τον ευχαριστούμε θερμά!