Η μαρινάδα του Μεγάλου Σαββάτου
Υλικά για τη μαρινάδα:
6 σκελίδες σκόρδο τριμμένο στον τρίφτη
2 λεμόνια: το ξύσμα και τον χυμό τους
100 γρ. Χοντρό αλάτι
100 ml. ελαιόλαδο
2 κ.σ. χοντροκομμένους κόκκους πιπέρι περασμένους στο μούλτι
2 κ.σ. πιπέρι τριμμένο
Κλωνάρια από φρέσκο δεντρολίβανο (στις φωτό θα δείτε δυόσμο γιατί κάναμε πείραμα, αλλά καταλήξαμε στο δεντρολίβανο ως σύσταση)
Όλα τα υλικά (εκτός του δεντρολίβανου που θα χρησιμοποιηθεί αργότερα σε δυο ρόλους) μπαίνουν σε ένα μπολ και ανακατεύονται με τα χέρια. Αυτή η μαρινάδα θα καλύψει το αρνί αφού σουβλιστεί και θα μείνει πάνω του για να πάρει γεύση όλο το βράδυ και κατόπιν θα χρησιμοποιηθεί για να υγραίνει το αρνί απ’ έξω κατά τη διάρκεια του ψησίματος.
Το γεγονός ότι η συγκεκριμένη μαρινάδα έχει πολύ αλάτι, δημιουργεί σε πρώτη φάση όσμωση που αφαιρεί υγρά απ’ το δέρμα ή το κρέας αλλά αυτή η διαδικασία αντιστρέφεται μετά από 30’-40’ όπου όπως έχει καταγραφεί επιστημονικά, δημιουργείται αντίστροφη όσμωση και το κρέας απορροφά πάλι την υγρασία, αλλά αυτή τη φορά μαζί με το αλάτι που έχει διαλυθεί στα υγρά και βεβαίως μαζί τους και την μαρινάδα. Έτσι, η συγκεκριμένη διαδικασία πετυχαίνει το αποτέλεσμα που θέλαμε γευστικά. Το δεύτερο όφελος της συγκεκριμένης διαδικασίας είναι ότι όσο κάθεται σε δροσερό χώρο, τα σκόρδα, τα λεμόνια και τ’ αλάτια αποτρέπουν έντομα και πάσης φύσεως μαμούνια κλπ να πλησιάσουν το αρνί. Σαν να βάζαμε «φιδάκι», ένα πράγμα…
4. Το σούβλισμα του αρνιού (δέσιμο, μαρινάρισμα, ράψιμο) το Μεγάλο Σάββατο.
Όσο καλύτερα το κάνετε, τόσο πιο σίγουρα θα φάτε καλά!. Θα χρειαστείτε φρέσκο δεντρολίβανο, πένσα, σύρμα, σακοράφα, σκοινί φυτικό, μεγάλο τραπέζι, μπόλικες σακούλες σκουπιδιών ή κάποιο πλαστικό τραπεζομάντιλο και μερικούς φίλους! Ένα ωραίο μοχίτο ή ένα άκρως παραδοσιακό Martini Tonic με ατμοσφαιρική μουσική jazz, επίσης δεν βλάπτει… Εκτός κι’ αν είστε των κλαρίνων και των τσίπουρων, που η ακουστική μου κουλτούρα κάνει ειλικρινείς προσπάθειες ν’ αγαπήσει, ομολογουμένως χωρίς επιτυχία!
Η συνέχεια του άρθρου με χρήσιμες συμβουλές για σούβλισμα και ψήσιμο, εδω :http://caruso.gr/arni-souvlas/