Σύμφωνα με τη Νομοθεσία οι Δήμοι για να σβήσουν ή να μειώσουν χρέη δημοτών τους απαιτούνται ειδικές και εξαιρετικά αυστηρές διαδικασίες και σε ειδικές ομάδες πολιτών.
Απαλλαγή απο δημοτικά τέλη και δημοτικούς φόρους έχουν μόνο οι άποροι, ανάπηροι , πολύτεκνοι, τρίτεκνοι, μονογονεϊκές οικογένειες ΚΑΙ εφόσον πληρούν και τα εισοδηματικά κριτήρια (εισοδήματα χωρίς επιδόματα έως 6.000 ευρώ το χρόνο.
Ο ενδιαφερόμενος των ανωτερω προϋποθέσεων κάνει αίτηση στο δημοτικό συμβούλιο. Μείωση των χρεών του μπορεί να γίνει ΜΟΝΟ αν ψηφίσει υπέρ του η ΑΠΟΛΥΤΗ (όχι η απλή) πλειοψηφία των μελών του δημοτικού συμβουλίου.
√ Τα ίδια κριτήρια απαιτούνται και για τυχόν διαγραφές χρεών στις δημοτικές επιχειρήσεις (καθαριότητα, ύδρευση κλπ)
Στα “δημοτικά τέλη” υπάγονται και τα τέλη που πληρώνουν οι επιχειρηματίες για κοινόχρηστους χώρους, τέλη διαφήμισης , τέλη παρεπιδημούντων κλπ).
Οσο αφορά το Δήμο Κεφαλονιάς και τις επιχειρήσεις του ΔΕΝ υπάρχουν ειδικές αποφάσεις του Δημοτικου Συμβουλίου ή των ΔΣ των επιχειρήσεων για σβήσιμο χρεών δημοτών ,ακριβώς γιατί ο Νόμος δεν το επιτρέπει πέραν των προϋποθέσεων.
Βεβαίως ο Δήμος Κεφαλονιάς και οι δημοτικές επιχειρήσεις είναι υπόχρεες στην εφαρμογή του Νόμου για ρυθμιση χρεών και αυτά κάτω απο προϋοθέσεις.
Δείτε τι αναφέρει ο Νόμος του 2016 για την απαλλαγή απο δημοτικά τέλη και φόρους:
Άρθρο 13 – Νόμος 4368/2016 – Απαλλαγή από δημοτικά τέλη και φόρους
1. Η παρ. 3 του άρθρο 202 του ν. 3463/2006 (Α΄ 114) αντικαθίσταται ως εξής:
«3. Με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, που λαμβάνεται με την απόλυτη πλειοψηφία του αριθμού των μελών του, είναι δυνατή η μείωση δημοτικών φόρων ή τελών ή η απαλλαγή από αυτούς για τους απόρους, τα άτομα με αναπηρίες, τους πολύτεκνους, τους τρίτεκνους, τις μονογονεϊκές οικογένειες και τους μακροχρόνια άνεργους, όπως η ιδιότητα των ανωτέρω οριοθετείται αντίστοιχα από την κείμενη νομοθεσία, καθώς και τους δικαιούχους του πρώτου Κεφαλαίου του ν. 4320/2015 (Α΄ 29), όπως εκάστοτε αυτοί ορίζονται με τις υπουργικές αποφάσεις του άρθρου 5 του ίδιου νόμου. \
Με την ίδια απόφαση μπορεί να τίθενται και εισοδηματικά κριτήρια για τη χορήγηση της ως άνω μείωσης ή απαλλαγής.
Η επίπτωση στα έσοδα του Δήμου που προκύπτει από τη λήψη της απόφασης του πρώτου εδαφίου της παρούσας αποτυπώνεται υποχρεωτικά και λαμβάνεται υπόψη κατά την κατάρτιση του προϋπολογισμού του έτους εφαρμογής της, σύμφωνα με τις εκάστοτε ισχύουσες διατάξεις.
Ειδικά για την ευπαθή κοινωνική ομάδα των ατόμων με αναπηρία συμπεριλαμβανομένων και των οικογενειών που έχουν στη φροντίδα τους άτομα με αναπηρία, σε περίπτωση λήψης εισοδηματικών κριτηρίων λαμβάνεται υπόψη το πρόσθετο κόστος που απαιτείται για την κάλυψη των αναγκών αναπηρίας.
Στο εισοδηματικό κριτήριο που αφορά στην ανωτέρω κοινωνική ομάδα θα πρέπει να υπολογίζεται μόνο το φορολογητέο εισόδημα, ώστε να μην προσμετρούνται τα πάσης φύσεως επιδόματα αναπηρίας (προνοιακά επιδόματα, εξωιδρυματικό επίδομα, επίδομα κίνησης, διατροφικό επίδομα νεφροπαθών και μεταμοσχευμένων συμπαγών οργάνων κ.λπ.) τα οποία είναι αφορολόγητα.»