Τι γίνεται με τη διαχείριση των τουριστικών ακινήτων ιδιοκτησίας του Δήμου? Εχει ανατεθεί ή όχι σε ιδιώτες ?

302

Τις προηγούμενες ημέρες, σε τέσσερα δημοσιεύματα του kefaloniapress ξεδιπλώθηκε η ιστορία των αντίστοιχων ακίνητων ιδιοκτησίας ΕΟΤ τα οποία πέρασαν στον Δήμο Κεφαλονιάς με το νόμο 4049/2012 (άρθρο 36).

  1. Κτήμα Θαλασσόμυλου  Αργοστολίου  7.860 τ.μ. (ΘΑΛΑΣΣΟΜΥΛΟΣ)
  2. Ακτή Πλατύς Γιαλός 3.566 τ.μ.  (ΠΛΑΤΥΣ ΓΙΑΛΟΣ)
  3. Τουριστικό περίπτερο Αίνου Κεφαλονιάς  (ΑΙΝΟΣ)
  1. Τρία ακίνητα στο Φισκάρδο Κεφαλονιάς, συνολικού εμβαδού  345,4 τ.μ.  (ΦΙΣΚΑΡΔΟ)

Έξι χρόνια μετά, τα εν λόγω ακίνητα προβάλλουν το τρίπτυχο της επιτυχίας της δημοτικής αρχής σε όλο του το μεγαλείο: Εγκατάλειψη, αδιαφορία και ανικανότητα, για την δημοτική περιουσία !!!

Εγκατάλειψη, γιατί λες και το κάνανε ξεπίτηδες και τα άφησαν να ρημάξουν πιθανόν σε όφελος ομοειδών επιχειρήσεων.

Αδιαφορία, γιατί τόσα χρόνια δεν υπήρξε το στοιχειώδες ενδιαφέρον εκ μέρους της δημοτικής αρχής να αξιοποιηθούν.

Ανικανότητα, για να καταλάβουν ότι τα συγκεκριμένα ακίνητα μπορούν να είναι σημαντική πηγή εισοδήματος για το Δήμο και τους δημότες.

Κι ενώ «το τρίπτυχο της επιτυχίας» της δημοτικής αρχής έξι χρόνια τώρα θριαμβεύει, πριν από δύο χρόνια αποφάσισαν στο Μέγαρο και προσωπικά ο Δήμαρχος Αλέξανδρος Παρίσης με δικές του αποφάσεις να αναθέσει με την προσφιλή του μέθοδο της απευθείας ανάθεσης σε άλλη μία εξωχώριο (της Κεφαλονιάς) εταιρεία με έδρα την Αθήνα έναντι του καθόλου ευκαταφρόνητου ποσού των 19.065 ευρώ την «ανάδειξη τρόπου αξιοποίησης (τεσσάρων) ακινήτων του Δήμου Κεφαλονιάς» μεταξύ των οποίων και του Τουριστικού Περιπτέρου του Αίνου .

Σύμφωνα με τη σύμβαση (υπεγράφη 31/5/2016) «η διάρκεια υλοποίησης της εργασίας αρχίζει από την ημερομηνία υπογραφής της παρούσας σύμβασης και ολοκληρώνεται σε 18 μήνες».

Σήμερα 21 μήνες μετά (3 επί πλέον της συμβατικής προθεσμίας) δεν προκύπτει από πουθενά ότι η εργασία έχει παραδοθεί όπως έπρεπε.

 Όπως επίσης δεν προκύπτει ότι έχει πληρωθεί το 40% του συμβατικού ποσού (7.626 ευρώ) όπως ορίζεται με το άρθρο 2 της σύμβασης με την παράδοση του «Φακέλου Έργων» και  την «Ολοκλήρωση Εργασιών Α’  Σταδίου» 2 μήνες από την υπογραφή της Σύμβασης δηλαδή μέχρι 1/8/2016.

Το ίδιο ισχύει, και από πουθενά επίσης δεν προκύπτει, ότι έγινε «Ολοκλήρωση Εργασιών Β’ Σταδίου» και ταυτόχρονα η «Παρουσίαση Φακέλων έργων και Καταλόγου ενδιαφερομένων Επενδυτών» 6 μήνες από την υπογραφή Σύμβασης δηλαδή μέχρι 1/12/2016 οπότε και πληρώθηκε το 25% του συμβατικού ποσού (4.766,25 ευρώ).

2 ½  μήνες μετά,  την 1/12/2017 που έληγε η συμβατική υποχρέωση ολοκλήρωσης της εργασίας και μέχρι σήμερα επίσης από πουθενά δεν προκύπτει ότι ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του Γ΄ σταδίου και οι διαγωνιστικές διαδικασίες για την ανάδειξη των επενδυτών στα τέσσερα ακίνητα.

Το θέμα της εταιρίας και της διαχείρισης των τουριστικών ακινήτων του Δήμου έχουν θέσει με ερωτήσεις τους προς το Δήμαρχο σε συνεδριάσεις δημοτικού συμβουλίου και οι σύμβουλοι της αντιπολίτευσης Διονύσης Αραβαντινός (ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ Κεφαλονιά) και ο Σπύρος  Σαμούρης (ΕΝΩΜΕΝΗ ΤΕΤΡΑΠΟΛΗ), χωρίς βέβαια να λάβουν συγκεκριμένη απάντηση ..

Για το τέλος αφήσαμε «το κερασάκι» που όπως σημειώναμε στο πρόσφατο δημοσίευμα μας «δείχνει το μέγεθος της ανικανότητας της Δημοτικής Αρχής να διαχειριστεί τα ελάχιστα»:

Στις 6 Ιουνίου 2017 με απόφαση του Δημάρχου (αρ. 277/2017 και ΑΔΑ: 7ΧΔΞΩΕ5-Τ27) ορίζονται τρεις υπάλληλοι του Δήμου «ως υπεύθυνοι για την καταγραφή του κινητού εξοπλισμού στο ακίνητο «Τουριστικό Περίπτερο Αίνου» και την εν γένει κατάσταση αυτού, σύμφωνα με την οικοδομική άδεια και το φάκελο του έργου «Αποκατάσταση Διατηρητέου Κτίσματος για Χρήση Κέντρου Πληροφόρησης και Ορεινού Καταφυγίου στον Εθνικό Δρυμό Αίνου Κεφαλληνίας», συντάσσοντας σχετική έκθεση».

Εφτά μήνες μετά, όχι μόνο δεν έχει γίνει καμία καταγραφή κανενός εξοπλισμός του Τουριστικού και καμία έκθεση δεν έχει συνταχθεί αλλά πρόσφατα ο Δήμαρχος στις 19 Ιανουαρίου με απόφαση του (αρ. 11/2017 και ΑΔΑ: ΨΛ76ΩΕ5-ΖΛΛ) σαν να μην συμβαίνει τίποτα και προς δόξα της πασίγνωστης πλέον ανικανότητας της Δημοτικής Αρχής τροποποιεί την προηγούμενη απόφαση του για να ….αλλάξει έναν από τους τρεις υπαλλήλους !!!

Συμπέρασμα: 6 χρόνια μετά την παραχώρηση των 4 ακινήτων του ΕΟΤ στον Δήμο Κεφαλονιάς ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ ΤΟ ΕΛΑΧΙΣΤΟ όχι για την αξιοποίηση τους αλλά και ρημάζουν από πάνω.

 . Το μοναδικό θαλάσσιο φαινόμενο των Καταβοθρών είναι πνιγμένο στα σκουπίδια και μαζί με το καταρρέον  κτιριακό συγκρότημα ΤΟΥ ΘΑΛΑΣΣΟΜΥΛΟΥ αποτελούν ΜΝΗΜΕΙΟ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗΣ και αδιαφορίας της Δημοτικής Αρχής για την δημοτική περιουσία.

  • Το δώρο της φύσης στο Αργοστόλι, η ιστορικότερη λαϊκή πλαζ της Κεφαλονιάς ολόκληρης, και όχι μόνο του Αργοστολίου, Ο ΠΛΑΤΥΣ ΓΙΑΛΟΣ εγκαταλειμμένος στην απαξίωση αποτελεί ΤΗΝ ΝΤΡΟΠΗ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΟ ΣΤΙΓΜΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ από την επιλογή της να στερεί από τα ταμεία του Δήμου σημαντικά έσοδα την ώρα που ανάλογες ιδιωτικές επιχειρήσεις (και μπράβο τους) ανθούν και μεγαλουργούν.

 . Τα δημοτικά ακίνητα – θησαυρός για τα έσοδα του Δήμου στην καρδιά του κοσμοπολίτικου ΦΙΣΚΑΡΔΟΥ έχουν καταντήσει στα χέρια των ανίκανων ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΧΑΛΑΣΜΑΤΑ.

 Και ΤΟ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ ΣΤΟΝ ΑΙΝΟ όχι μόνο δεν έχει βρει επενδυτή όπως ευαγγελιζόταν η δημοτική αρχή, αλλά ανίκανη να διαχειριστεί τα ελάχιστα ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΤΑΦΕΡΕΙ….ΝΑ ΚΑΤΑΓΡΑΨΕΙ ΤΟΝ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟ του περιπτέρου που παρέλαβε … πριν έξι χρόνια.

Συντακτική Ομάδα Kefalonia press

 

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις