Η ώρα της δοκιμαστικής εξόρυξης και της εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων στη Δυτική Ελλάδα, και το νότιο Ιόνιο πλησιάζει.
Η ενέργεια, μπαίνει στη ζωή μας και η γειτονιά μας πρωταγωνιστεί πανελλαδικά στις εξελίξεις.
Στο οικόπεδο ανάμεσα στην Κεφαλονιά τη Ζάκυνθο, τις Εχινάδες νήσους και τις ακτές της Κυλλήνης, οι έρευνες ολοκληρώθηκαν πριν από πάρα πολλούς, το πράσινο φως δόθηκε και από την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση, οι διεθνείς συμβάσεις υπεγράφησαν, το Ελληνικό Δημόσιο έχει δεσμευτεί με τις υπογραφές τόσο της προηγούμενης όσο και της νυν κυβέρνησης. Το 2018 είναι η χρονιά της δοκιμαστικής εξόρυξης, κάτι το οποίο θα δείξει το μέγεθος του κοιτάσματος και το συμφέρον των εταιριών για την διαδικασία.
Η ιστορική εφημερίδα Πελοπόννησος της Αχαΐας σε συνεργασία με το Περιφερειακό Τηλεοπτικό Κανάλι ΙΟΝΙΑΝ, πήραν μια σοβαρή πρωτοβουλία με στόχο να ανοίξει ένας ενημερωτικός διάλογος με θέμα Ενέργεια και Τουρισμός στο Νότιο Ιόνιο.
Η επιλογή του νησιού της Ζακύνθου, έγινε για δύο λόγους. Ένας είναι ότι, η μητρόπολη της Δυτικής Ελλάδας η πόλη της Πάτρας, έχει φιλοξενήσει ήδη σημαντικές ημερίδες για το θέμα και δεύτερον, η κατ’ εξοχήν τουριστική περιοχή στο Νότιο Ιόνιο αλλά και στην Δυτική Ελλάδα είναι η Ζάκυνθος. Ένα νησί του οποίου η οικονομία εξαρτάται κατά 87% από το τουριστικό προϊόν, με ανοδικές και σταθερά αυξανόμενες τάσεις για τα επόμενα 10 χρόνια, με σοβαρή καταβολή φορολογίας στον κρατικό κορβανά.
Κάθε πολίτης έχει υποχρέωση και δικαίωμα στην ενημέρωση στο σταυροδρόμι του 21ου αιώνα. Πρέπει να είμαστε όλοι εκεί!
Live τώρα
Έχει έρθει και η ώρα, η τοπική κοινωνία να ενημερωθεί για τις εξελίξεις, τις ανησυχίες και τα μελλοντικά σχέδια. Η υπόθεση αφορά άμεσα τις σοβαρές προοπτικές της περιοχής μας, της εθνικής οικονομίας, αλλά και τις ζωές όλων μας.
Αυτή είναι και η στόχευση της Ημερίδας με τίτλο “Αναπτυξιακές Προοπτικές για το Νότιο Ιόνιο” η οποία θα πραγματοποιηθεί στη Ζάκυνθο, αύριο, Πέμπτη 22η Φεβρουαρίου 2018 στην αίθουσα του ΤΕΙ Ζακύνθου στην Παναγούλα, από τις 9.30 το πρωί μέχρι τις 16.00 το μεσημέρι. Η ημερίδα θα έχει δύο ενότητες: Ενέργεια και Τουρισμός. Πρόκειται για μια κοινή ενέργεια όχι μόνο μεταξύ των δυο αυτών σημαντικών περιφερειακών μέσων ενημέρωσης, αλλά για μια κοινή ενέργεια μεταξύ τοπικών και περιφερειακών κοινωνιών, φορέων, επιστημόνων, πολιτείας, εταιρειών, περιβαλλοντικών φορέων, ανθρώπων του τουρισμού, της τοπικής οικονομίας και του επιχειρείν.
Κατά τις εργασίες της θεωρείται επιβεβλημένη η παρουσία καθενός. Η είσοδος είναι ελεύθερη σε κάθε ενδιαφερόμενο σε κάθε πολίτη. Από τον απλό πολίτη μέχρι τις τοπικές αρχές και πολύ περισσότερο εκείνον που θέλει να επενδύσει επιχειρηματικά στην περιοχή μας με δεδομένων των πιθανών νέων δεδομένων και ευκαιριών, στην ευρύτερη περιοχή του νότιου ιονίου και της Δυτικής Ελλάδας.
Θα αναπτυχθούν σημαντικά ζητήματα που έχουν να κάνουν με την καθημερινότητα, τις ιδιαιτερότητες κάθε τοπικής κοινωνίας, τις μεγάλες προοπτικές που ανοίγονται, τις έρευνες, τις γεωτρήσεις αλλά και την αρμονική συνύπαρξη υδρογονανθράκων και τουρισμού. Κυρίως, όμως, για τις εγγυήσεις ενόψει ενδεχόμενων προβλημάτων αλλά και για τις ωφέλειες που θα προκύψουν από ένα τέτοιο εγχείρημα.
Οι τάσεις και προοπτικές
Η Ημερίδα αφορά κατά κύριο, στις επερχόμενες επενδύσεις στην Ενέργεια και τη σύνδεσή τους με το Περιβάλλον, τον Τουρισμό και την γενικότερη οικονομία στην περιοχή του Νοτίου Ιονίου και της Δυτικής Ελλάδος. Για αυτό και στο πλαίσιο των εργασιών της Ημερίδας θα παρουσιαστούν από εξειδικευμένους ομιλητές οι τάσεις και οι προοπτικές ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής.
Θα παρουσιαστούν οι ευκαιρίες επενδύσεων σε κρίσιμους τομείς της τοπικής και της περιφερειακής οικονομίας, καθώς και η βιώσιμη διαχείριση των ενεργειακών πόρων της περιοχής. Θα παρουσιαστούν οι απόψεις των τοπικών παραγόντων και μέσα από διάλογο και παρεμβάσεις, θα προκύψουν κρίσιμα συμπεράσματα για το αναπτυξιακό προφίλ της περιοχής.
Η ενημέρωση της κοινωνίας
Το θέμα της “Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την έρευνα και εκμετάλλευση Υδρογονανθράκων στο Ιόνιο Πέλαγος”, είχε απασχολήσει και στο παρελθόν συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν στη Ζάκυνθο. Εκπρόσωποι και στελέχη κρατικών υπηρεσιών και φορέων, επιχείρησαν να ενημερώσουν φορείς και τοπική κοινωνία. Και τόνισαν ότι, αν υπάρξει κοίτασμα στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Ζακύνθου και Κεφαλονιάς, αυτό θα απέχει αρκετά από τις ακτές του νησιού (τουλάχιστον 40 – 50 χλμ).
Είχαν τη δυνατότητα:
•να εξηγήσουν τις περιβαλλοντικές παραμέτρους του ζητήματος,
•υπήρξαν κατηγορηματικοί όσον αφορά στην επίπτωση των ερευνών στη σεισμική δραστηριότητα της περιοχής του Ιονίου,
•έκαναν λόγο για την διενέργεια ελέγχων αναφορικά με την τήρηση των όρων προστασίας περιβάλλοντος και των όρων ασφαλείας,
•εξήγησαν το χρονοδιάγραμμα της διαδικασίας που εκτείνεται σε βάθος 8ετίας,
•διαβεβαίωσαν για δυνατότητα συνύπαρξης της τουριστικής οικονομίας των νησιών παράλληλα με τις δραστηριότητες για την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων και
•ενημέρωσαν για την παροχή αντισταθμιστικών οφελών αφενός στην Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση όσο και στη δημιουργία θέσεων εργασίας για ενίσχυση των τοπικών οικονομιών.
Βασικά ζητούμενα
Δεδομένου πως γίνονται αναφορές στα λεγόμενα οικόπεδα, τα οποία εκτείνονται από την Βόρεια Κέρκυρα, Δυτικό και Νότιο Ιόνιο, Στροφάδια, Καλαμάτα έως τον Λακωνικό κόλπο. Ως βασικά ζητούμενα, τίθενται και χρήζουν ανάλυσης:
Α. Η επίδραση στην οικονομία της περιοχής, αυτά δηλαδή που πρόκειται να συμβούν…
Β. Το εάν υπάρχει η πρόνοια δημιουργίας και διοργάνωσης συζητήσεων, ώστε οι τοπικές κοινωνίες να έχουν την δυνατότητα να ακούσουν και να ακουστούν.
Γ. Υπάρχει ανάγκη εμβάθυνσης στις πιθανές επιπτώσεις και στο πως θα ενεργήσουν στις κρίσιμες στιγμές ενός ατυχήματος.
Το πρόγραμμα της Ημερίδας
Η Ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στο Αμφιθέατρο του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, από τις 9.30 πμ έως τις 15.30 μμ υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, Δήμου Ζακύνθου, ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, Επιμελητηρίου Ζακύνθου και ΣΕΒ Δυτικής Ελλάδος και Πελοποννήσου. Τελεί δε, υπό την υποστήριξη των Συλλόγων Ξενοδόχων Ζακύνθου.
Σε αυτή θα συμμετάσχουν σημαντικοί εκπρόσωποι των κρατικών και τοπικών φορέων και θεσμών, εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στελέχη των ΕΛΠΕ, ειδικοί της ακαδημαϊκής κοινότητας, επιχειρηματίες του χώρου, εκπρόσωποι περιβαλλοντικών οργανώσεων καθώς και εκπρόσωποι της τοπικής οικονομίας.
9:30 – 10:00Προσέλευση
10:00 – 11:00Έναρξη Εργασιών/ Χαιρετισμοί
Μητροπολίτης Δωδώνης Χρυσόστομος
Σταύρος Κοντονής, Υπουργός Δικαιοσύνης και Βουλευτής Ζακύνθου
Λεωνίδας Αντωνακόπουλος, Επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα
Θοδωρής Γαλιατσάτος, Περιφερειάρχης Περιφέρειας Ιονίων Νήσων
Παύλος Κολοκοτσάς, Δήμαρχος Ζακύνθου
Γιάννης Δραγώνας, Πρόεδρος ΤΕΙ Ιονιών Νήσων
1η Ενότητα : «Μεγάλες αναπτυξιακές παρεμβάσεις: Ενέργεια»
11:00 – 12:30Εισηγήσεις
Συντονισμός:
Πάνος Θεοδωρακόπουλος, δημοσιογράφος ΕΡΤ
Μιχάλης Βερροιόπουλος, Γενικός Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Α’ Υλών
Γιάννης Γρηγορίου Γενικός Διευθυντής Έρευνας & Παραγωγής Υδρογονανθράκων ΕΛΠΕ
Γιάννης Μπασιάς, Πρόεδρος Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρίας Υδρογονανθράκων
Αβράαμ Ζεληλίδης Πρόεδρος Τμήματος Γεωλογίας Πανεπιστημίου Πατρών
Γιώργος Παπαθεοδώρου, Καθηγητής Ωκεανολογίας Πανεπιστημίου Πατρών
Αναστάσιος Καλημέρης, Επίκουρος Καθηγητής Τμ. Τεχνολόγων Περιβάλλοντος ΤΕΙ Ιονίων Νήσων
Αναστασία Κολοκοτσά, Γεωπόνος, MSc Διαχείριση Προστατευόμενων Περιοχών, Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου
Ιάκωβος Κονταράτος, Γενικός Γραμματέας Νομαρχιακής Επιτροπής Ζακύνθου / ΤΕΕ Τμήμα Δυτικής Ελλάδας
Σπύρος Ξένος, Κοινωνιολόγος
Παρεμβάσεις – ερωτήσεις
Συμπεράσματα
13:00 – 13:10Παρουσίαση παραδοσιακής χορωδίας
13:10 – 13:30Coffee break
2η Ενότητα : «Τοπική οικονομία: Τουρισμός & άλλοι δυναμικοί κλάδοι»
13:30 – 15:30Εισηγήσεις
Συντονισμός:
Πάνος Θεοδωρακόπουλος, δημοσιογράφος ΕΡΤ
Γιώργος Τζιάλλας, Γενικός Γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης
Λευτέρης Νιοτόπουλος, Αντιπεριφερειάρχης Ζακύνθου
Χριστίνα Τετράδη, Αντιπρόεδρος Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος
Κλεομένης Μπάρλος, Πρόεδρος Δ.Σ. Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών Πελοποννήσου & Δυτικής Ελλάδος
Διονύσης Μπάστας, Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας
Φώτης Κόττης, Πρόεδρος Επιμελητηρίου Ζακύνθου – Μηχανικός Η/Υ
Θοδωρής Κολπονδίνος, Εκπρόσωπος Συλλόγων Ξενοδόχων Ζακύνθου, Πρόεδρος Συλλόγου ξενοδόχων Τσιλιβί
Δρόσος Κουτσούμπας, Πρόεδρος Δ.Σ. Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου,
Καθ. Θαλάσσιας Βιολογίας, Τμ. Επιστημών Θάλασσας, Σχολή Περιβάλλοντος Παν. Αιγαίου
Παρουσίαση Βίντεο «Καβάλα:
η εμπειρία από την αξιοποίηση των κοιτασμάτων» Δήμητρα Τσανάκα, Δήμαρχος Καβάλας
Παρεμβάσεις – ερωτήσεις
Συμπεράσματα
Live μετάδοση στα πάρακατω links :
https://www.youtube.com/watch?v=iKOtmbdlcVghttps://
www.youtube.com/watch?v=s_OGUQPjWtQhttps://
www.youtube.com/watch?v=0oUd0S8twY0https://
www.imerazante.gr/2018/02/21/170718