Οριστικά τον προσεχή Οκτώβριο θα είναι έτοιμη η εφαρμογή του Περιουσιολογίου, που θα αποτελέσει ένα αποτελεσματικό όπλο κατά τη φοροδιαφυγής, λειτουργώντας προληπτικά και κατασταλτικά.
Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του υπουργείου Οικονομικών, έως τα τέλη Σεπτεμβρίου θα παραδοθεί το έργο από την εταιρεία που ανέλαβε τη δημιουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, ενώ τον Οκτώβριο θα «περάσουν» στην εφαρμογή όλα τα περιουσιακά στοιχεία των φορολογουμένων.
Κατόπιν, οι φορολογούμενοι με τους κωδικούς του taxisnet που κατέχουν, θα μπουν στην εφαρμογή θα τσεκάρουν τα στοιχεία που έχει «περάσει» η εφορία, θα προβούν στις αναγκαίες διορθώσεις ή θα προσθέσουν και άλλα περιουσιακά στοιχεία, που δεν ήταν σε γνώση της εφορίας.
Στη πράξη η εφορία θα περάσει στην εφαρμογή τα στοιχεία των ακινήτων των φορολογουμένων, των αυτοκινήτων σκαφών αναψυχής, αεροσκάφη, όπως αυτά δηλώνονται στις φορολογικές δηλώσεις. Στη συνέχεια οι φορολογούμενοι θα μπουν στην εφαρμογή, θα ελέγξουν αν τα στοιχεία είναι σωστά, θα κάνουν τυχόν διορθώσεις, αλλά θα προσθέσουν και άλλα στοιχεία, τα οποία αφορούν:
- – Χρηματικά ποσά που φυλάσσονται στις κατοικίες των φορολογουμένων,
- – Καταθέσεις σε τράπεζες,
- – Πλάκες χρυσού,
- – Μετοχές,
- – Ομόλογα,
- – Έντοκα γραμμάτια,
- – Συμμετοχές σε πάσης μορφής επιχειρήσεις,
- – Εταιρικά μερίδια,
- – Μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων,
Θα δοθεί ένα δίμηνο περιθώριο στους φορολογούμενους ώστε να ενημερώσουν στη μερίδα τους τα επιπλέον περιουσιακά στοιχεία που κατέχουν, ώστε η εφαρμογή να καταστεί πλήρως λειτουργική τον Ιανουάριο του 2019. Οι φορολογούμενοι που δεν θα δηλώσουν κάποιο από τα ανωτέρω στοιχεία θα τιμωρούνται με αυστηρές κυρώσεις, που θα φτάνουν μέχρι και τη δήμευση, ενώ πλέον θα είναι πολύ εύκολο για την εφορία να τα εντοπίσει, μέσω των διασταυρώσεων που θα πραγματοποιεί, με την ίδια την εφαρμογή και απο στοχιεία άλλων φορέων, όωπς τράπεζες κ.λπ.
Εξάλλου το πλαίσιο των τεχνικών προδιαγραφών της εφαρμογής του Περιουσιολογίου, προβλέπει πως βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων θα εντοπίζονται οι περιπτώσεις όπου εμφανίζονται αδικαιολόγητες αποκλίσεις (σ.σ. στην αξία και τον αριθμό των περιουσιακών στοιχείων από έτος σε έτος, αναντιστοιχίες ανάμεσα στο ύψος του ετησίου εισοδήματος και της αξίας των κατεχομένων περιουσιακών στοιχείων κ.λπ.) ώστε να στοχεύονται πιο αποτελεσματικά οι φορολογικοί έλεγχοι.
Αντικείμενο του έργου θα είναι «η δημιουργία του κατάλληλου μηχανογραφικού περιβάλλοντος» με σκοπό τη συγκέντρωση του συνόλου των πληροφοριών, οι οποίες αφορούν την κάθε μορφής περιουσία των φυσικών και νομικών προσώπων καθώς και των νομικών οντοτήτων.
Ο 10λογος του Περιουσιολογίου
Με την ολοκλήρωσή του, τα βασικά χαρακτηριστικά που θα έχει το έργο, θα είναι τα ακόλουθα:
1. Χρήστες του συστήματος θα είναι όλοι οι φορολογούμενοι (εξωτερικοί χρήστες), καθώς και στελέχη της Φορολογικής Διοίκησης (εσωτερικοί χρήστες)
2. Το σύστημα θα υποστηρίζει την υποδοχή και ενσωμάτωση δεδομένων περιουσίας από άλλα πληροφοριακά συστήματα της ΓΓΔΕ ή και
άλλων φορέων, ακόμα και στην περίπτωση κατά την οποία αυτά δεν τηρούνται μηχανογραφικά.
3. Το Πληροφοριακό Σύστημα που θα αναπτυχθεί, θα πρέπει να είναι πλήρως παραμετρικό, και εύκολα διαχειρίσιμο μέσω ειδικών εφαρμογών διαχείρισης, επισκόπησης και παρακολούθησης.
4. Θα δίνεται η δυνατότητα στους εξωτερικούς χρήστες να εισάγουν πληροφορίες για περιουσιακά στοιχεία, οι οποίες μακροπρόθεσμα θα διασταυρώνονται με την αρμόδια αρχή.
5. Θα δίνεται η δυνατότητα προβολής και εκτύπωσης του συνόλου ή μέρους των περιουσιακών στοιχείων ενός φορολογούμενου από τον ίδιο ή τους εσωτερικούς χρήστες της Φορολογικής Σιοίκησης.
6. Θα υπάρχει η δυνατότητα τροποποίησης λανθασμένων πληροφοριών από το φορολογούμενο.
7. Θα υπάρχει δυνατότητα καταχώρησης των περιουσιακών στοιχείων, τα οποία αποκαλύπτονται μετά από έλεγχο ο οποίος έχει καταστεί οριστικός.
8. Θα γίνεται αναλυτική ή και συγκεντρωτική επεξεργασία των δεδομένων του συστήματος για την παραγωγή στατιστικών, αναφορών και ενημερωτικών εκθέσεων.
9. Θα υπάρχει η δυνατότητα επεξεργασίας – αξιολόγησης των δεδομένων των φορολογουμένων για τον εντοπισμό πιθανής αποκρυβείσας φορολογητέας ύλης.
10. Θα υπάρχει δυνατότητα συσχέτισης περιουσιακών στοιχείων μεταξύ φυσικών και νομικών προσώπων ή νομικών οντοτήτων και ταυτόχρονη παρακολούθηση αυτών ανεξάρτητα από την πηγή προέλευσης των δεδομένων.
(πηγη φωτο: zougla.gr))