Τα φύκια του Κατελειού είναι ένα μόνιμο πρόβλημα καθώς θωρούνται “σκουπίδια” και πετάγονται . Πολλές φορές έχουμε πει ότι η μη αξιοποίησή τους ειναι μεγάλο λάθος.. Σε κάποιες άλλες όμως περιοχές , κάποιοι Ελληνες αξιοποίησαν τα φύκια και έγιναν πλούσιοι και διάσημοι.. Περαστικά μας!
Όχι, δεν πωλούν… φύκια για μεταξωτές κορδέλες. Αλλά υπάρχουν Έλληνες που αξιοποιούν τα φύκια για να λανσάρουν καινοτόμα προϊόντα, τα οποία προσελκύουν πλέον το ενδιαφέρον ξένων μέσων ενημέρωσης.
Η ιδέα ξεκίνησε από τον 25χρονο Σταύρο Τσομπανίδη, απόφοιτο του πανεπιστημίου Πειραιά.
Το υλικό που χρησιμοποιεί είναι το posidonia oceanica, το αποκαλούμενο και «γρασίδι του Ποσειδώνα», που ευδοκιμεί στη Μεσόγειο. Οι ψαράδες το λένε «φυκιάδα», αν και με αυστηρά επιστημονικά κριτήρια δεν ανήκει στα φύκια, αλλά στα αγγειόσπερμα φυτά. Όπως κι αν έχουν τα πράγματα, ο Σταύρος Τσομπανίδης σκέφτηκε να επενδύσει σε ένα υλικό που άλλοι πληρώνουν για να το απομακρύνουν από τις ακτές και να απαλλαγούν από αυτό.
«Θέλαμε να ανακυκλώσουμε τα φύκια, να τους δώσουμε μία δεύτερη ζωή», λέει ο Σταύρος Τσομπανίδης στη γερμανική ραδιοφωνία. «Κι έτσι εξασφαλίσαμε την πατέντα για μία τεχνολογία που τα μετασχηματίζει σε έκο-πάνελς, ένα νέο υλικό που παράγει η εταιρία μας».
Η καινοτόμος επιχείρηση έχει έδρα στην Πελοπόννησο, κοντά στο Ρίο. Συλλέγει, επεξεργάζεται και τελικά συμπιέζει τα φύκια, δημιουργώντας ένα νέο, πρωτότυπο υλικό με ελληνική ταυτότητα, από αναξιοποίητες μέχρι σήμερα πρώτες ύλες.
Το αντίδοτο στην κρίση;
Ο Σταύρος Τσομπανίδης συνειδητοποιεί ασφαλώς ότι μία νεοφυής εταιρία, που δραστηριοποιείται σε μία μικρή αγορά, δεν μπορεί να δημιουργήσει χιλιάδες θέσεις εργασίας και να προσφέρει το αντίδοτο στην οικονομική κρίση που μαστίζει την Ελλάδα. Ωστόσο, η επιτυχία του εγχειρήματος αποδεικνύει ότι υπάρχει χώρος για νέες ιδέες ακόμη και στην Ελλάδα της κρίσης, υποστηρίζει ο ίδιος: «Βλέπω πολλούς που είναι γεμάτοι μιζέρια, που δεν ψάχνουν τα πράγματα, παρά μόνο διαμαρτύρονται για την κρίση και τα προβλήματα. Όλα είναι στο μυαλό μας. Πρέπει να περάσουμε από τα λόγια στις πράξεις, στη δράση. Αν δεν το κάνουμε αυτό, τα ίδια θα λέμε σε πέντε χρόνια…».
Στην αγορά κυκλοφορούν ήδη θήκες για smartphones, ρακέτες για τη θάλασσα και άλλα προϊόντα φτιαγμένα από το καινοτόμο υλικό. Όλα καλά λοιπόν; Για να είμαστε αντικειμενικοί, η αλήθεια είναι ότι πολλά άλλα startups στην Ελλάδα που άρχισαν με φιλοδοξίες, δεν είχαν τύχη. Μάλιστα η ανεργία των νέων φαίνεται να παρουσιάζει και πάλι μικρή άνοδο, μετά την πτώση που είχε καταγράψει πέρσι.
«Να μείνουμε στην Ελλάδα για το γαμώτο!»
Κι όμως, η Ελλάδα μπορεί να τα καταφέρει, λέει ο 35χρονος Στράτος Θεοδώρου. Πριν από τρία χρόνια, μέσα στο χάος που επικρατούσε με την επιβολή των capital controls, ίδρυσε μία μικρή εταιρία πληροφορικής. Σήμερα κάνει δουλειές στο εξωτερικό και πάει καλά, όπως λέει. Ελπίζει το παράδειγμά του να ακολουθήσουν και άλλοι. Για να μείνουν οι νέοι άνθρωποι στον τόπο τους, για να πολεμήσουμε την κρίση, αλλά και για να δείξουμε υγιή εγωϊσμό, σε τελική ανάλυση. Όπως λέει ο ίδιος στη γερμανική ραδιοφωνία «είμαστε εδώ από επιλογή μας, γυναίκες, παιδιά, θέλουμε όλοι να είμαστε στη χώρα μας. Και δεν ξέρω αν πρέπει να το πω, αλλά… και για το γαμώτο, θέλεις να προσπαθήσεις και να τα καταφέρεις εδώ πέρα».
Πηγή: DW