Τελειωτικά αθώοι είναι πλέον οι κατηγορούμενοι για το περιβόητο «σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου», λίγο πριν εκπνεύσει η παραγραφή. Το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων έκανε δεκτή την ένσταση που είχαν υποβάλει οι συνήγοροι υπεράσπισης, ζητώντας να κηρυχθεί απαράδεκτη η έφεση που έφερε και τους 36 αθωωθέντες ξανά στο εδώλιο.
Γράφει η ΑΝΤΩΝΙΑ ΞΥΝΟΥ
Δεκαοχτώ χρόνια μετά την κατάρρευση του Χρηματιστηρίου και ύστερα από δεκάδες «εμπόδια», στην υπόθεση με τις μετοχές – φούσκες, που αποτέλεσε ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα της Μεταπολίτευσης, τελικά το δικαστήριο απέρριψε την έφεση που είχε ασκηθεί από την εισαγγελέα Εφετών Αθηνά Θεοδωροπούλου κατά της αθωωτικής απόφασης του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων. Με τον τρόπο αυτό αναβιώνει η πρωτόδικη απόφαση, που για δεύτερη φορά είχε απαλλάξει το σύνολο των κατηγορουμένων από κάθε κακουργηματική πράξη, λίγο πριν από την παραγραφή των αδικημάτων τον Μάρτιο του 2019.
Οι 36 κατηγορούμενοι, ανάμεσά τους επενδυτές, επιχειρηματίες και χρηματιστές, κάθισαν χθες για τρίτη φορά στο εδώλιο, ύστερα από έφεση της εισαγγελικής λειτουργού, η οποία είχε υποστηρίξει πως ζημίωσαν σκοπίμως τους δεκάδες πολίτες που είχαν αποφασίσει να επενδύσουν στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Μεταξύ άλλων είχε επισημάνει ότι οι κατηγορούμενοι είχαν φτιάξει μια «επενδυτική ευημερία», όμως «το σύστημα καταποντίστηκε, αφού όλη η διόγκωση των μετοχών ήταν τεχνητή», ενώ είχε κατακρίνει την απαλλακτική κρίση του πρώτου δικαστηρίου, καθώς -όπως είχε υπογραμμίσει- εσφαλμένα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν υπήρξε ζημία.
Η δικογραφία για τις μετοχές – φούσκες κλείνει πλέον οριστικά, παρά τα συνεχή «σκαμπανεβάσματα», χωρίς να βρεθεί από την ελληνική Δικαιοσύνη ο υπαίτιος της οικονομικής κατάρρευσης δεκάδων νοικοκυριών το 1999. Να σημειωθεί ότι αρχικά την έρευνα είχε αναλάβει η τότε ανακρίτρια Κωνσταντίνα Μπουρμπούλια, αλλά μετά τη σωρεία των αποκαλύψεων η υπόθεση άνοιξε εκ νέου, ύστερα από συμπληρωματική δίωξη από τον εισαγγελέα Χαράλαμπο Λακαφώση.
Αρχικά το πρωτόδικο δικαστήριο αθώωσε τους 36 κατηγορούμενους ομόφωνα από τα αδικήματα της απάτης και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Η δίκη ξεκίνησε από την αρχή μετά την αναίρεση της ετυμηγορίας από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, καθώς, σύμφωνα με το σκεπτικό των ανώτατων δικαστών, η αθωωτική απόφαση δεν έχει πλήρη και εμπεριστατωμένη αιτιολογία, όπως απαιτούν το Σύνταγμα και η ποινική νομοθεσία, και έτσι οι 36 κατηγορούμενοι κλήθηκαν να δικαστούν για δεύτερη φορά από το πρωτοβάθμιο δικαστήριο. Ωστόσο, και πάλι το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, με διαφορετική σύνθεση, τους αθώωσε κατά πλειοψηφία (2-1).
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου