Το 2ο πόρισμα των Επιθεωρητών Καταπολέμησης της Διαφθοράς για το Δήμο Κεφαλονιάς αφορά τους διαγωνισμούς για την ενοικίαση των δημοτικών παραλιών της σεζόν του 2017.

Στη συνέχεια παρουσιάζουμε στους Αναγνώστες μας το πλήρες ιστορικό της υπόθεσης η οποία έχει σοκάρει τη τοπική κοινωνία καθώς εμπλέκονται πέντε δημοτικοί σύμβουλοι μεταξύ αυτών και η αντιδήμαρχος Οικονομικών κα Σοφία Γαρμπή.

Επιγραμματικά αναφέρουμε τα σημεία που θίγει το άρθρο του ειδικού συνεργάτη μας :

√ Η καταγγελία προς την Εισαγγελία Κεφαλονιάς και τους Επιθεωρητές Καταπολέμησης της Διαφθοράς σε βάρος της Επιτροπής διεξαγωγής των διαγωνισμών των παραλιών είναι επώνυμη από πολίτη του οποίου τα συμφέροντα θίχτηκαν λόγω των χειρισμών της Επιτροπής και όχι από ανώνυμο «κουκουλοφόρο». Αν και δικαίωμα του πολίτη είναι να καταγγέλλει και ανωνύμως.

√ Θα ακολουθήσει η ποινική δίωξη για την οποία έχουν γίνει ήδη οι σχετικές ανακρίσεις και αναμένεται η ημερομηνία εκδίκασης στην οποία πολιτική αγωγή θα είναι ο θιγόμενος ιδιώτης.

√  Η ουσία της υπόθεσης έτσι όπως αναφέρεται στο πόρισμα των Επιθεωρητών είναι ότι : η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου  αποτελούμενη από τους κα Σοφία Γαρμπή Αντιδήμαρχο Οικονομικών και Πρόεδρο και τα μέλη : Γεράσιμο Παπαναστασάτο, Ηλία Κουρκουμέλη, Άγγελο Κωνσταντάκη και Νίκο Παπαδάτο δεν τήρησαν την ισχύουσα νομοθεσία για τη διενέργεια των διαγωνισμών εκμίσθωση των παραλιών το 2017.

√ Οι εμπλεκόμενοι επιχειρηματίες σε δυο από τους διαγωνισμούς έχουν συγγενικές και κοινωνικές σχέσεις με μέλη της οικονομικής επιτροπής και της δημοτικής αρχής . Η αποχώρησή τους μετά την κατοχύρωση των διαγωνισμών υπέρ τους, για συμφέροντα των δεύτερων επιλαχόντων, φαίνεται να διερευνάται ως σκάνδαλο για «διαπλεκόμενα», προκειμένου να ενοικιαστούν οι παραλίες σε «δικούς μας ανθρώπους» και σε πολύ χαμηλές τιμές.

√ Από αυτή την μεθόδευση ο Δήμος και το δημόσιο ζημίωσαν άνω των 100 χιλιάδων ευρώ και ο αποκλεισμένος των διαγωνισμών ιδιώτης έχει προφανώς διαφυγόντα κέρδη αρκετών χιλιάδων ευρώ.  

√  Δεν ευσταθούν δικαιολογίες των πέντε παραπεμπομένων στελεχών της δημοτικής αρχής  ότι «δεν ήξεραν» τη νομοθεσία. Στη συνέχεια του κειμένου θα αποδείξουμε ότι την ήξεραν. Ο Δήμος εξάλλου  διαθέτει νομικό τμήμα με μόνιμους δικηγόρους και μάλιστα από τους πλέον έγκριτους του νησιού μας , ενώ μέλη της Οικονομικής  Επιτροπής είναι  δύο δικηγόροι εκ των οποίων ο ένας παρευρίσκετο στη διαδικασία οπότε  και παραπέμπεται. 

 √ Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση (Πάτρα) που έχει ρόλο να ελέγχει τη νομιμότητα των  αποφάσεων των οργάνων του Δήμου , ενήργησε έτσι που ενδέχεται να υπάρχουν ευθύνες για παράβαση καθήκοντος πολύ περισσότερο αφού υπάρχει ζημία του δημοσίου. Ο αρμόδιος για τον έλεγχο των αποφάσεων των Δήμων δεν ασχολήθηκε καθόλου με τον διαγωνισμό των παραλιών του Δήμου Κεφαλονιάς, άφησε να περάσει η εκ του νόμου προθεσμία, οπότε και δια της «πλαγίας οδού»  θεωρήθηκε εκτελεστή η επίμαχη απόφαση, αλλά ΑΚΥΡΩΣΕ παρόμοιο διαγωνισμό της δημοτικής αρχής για δυο ακίνητα στο Ληξούρι για τους ίδιους λόγους που οι Επιθεωρητές του ΣΕΕΔΔ παραπέμπουν τους πέντε δημοτικούς συμβούλους.

√ Οι Συντονιστές και οι Αποκεντρωμένες Διοικήσεις δεν είναι τα  ανώτερα όργανα ελέγχου των Δήμων και των Περιφερειών. Αντίθετα! ελέγχονται και αυτά από τους Επιθεωρητές Καταπολέμησης της Διαφθοράς , όπως πιθανόν θα ελεγχθεί και ο Συντονιστής της δικής μας διοίκησης(Πάτρα) για το πώς ενήργησε διαφορετικά σε δυο ίδιες περιπτώσεις διαγωνισμών.

Και τέλος η αναλυτική παρουσίαση των γεγονότων από το Kefalonia press που παρακολούθησε το θέμα από  όταν έγινε ο διαγωνισμός πριν ένα χρόνο, δίνει την ευκαιρία στον Αναγνώστη να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα για αυτά που διαδραματίστηκαν το καλοκαίρι του 2017 και έφεραν στην αναζήτηση πειθαρχικών ευθυνών και ενώπιον της δικαιοσύνης πέντε από τα κορυφαία στελέχη της δημοτικής αρχής.

Ζητάμε τη κατανόηση σας για το μέγεθος του κειμένου που ακολουθεί αλλά η σοβαρότητα του θέματος δεν επιτρέπει «περικοπές» και συντμήσεις..

Ολα όσα έγιναν απο τους διαγωνισμούς των δημοτικών παραλιών από το 2017 έως σήμερα που κατέληξαν να παραπέμπονται πέντε στελέχη της δημοτικής αρχης στο Πειθαρχικό και στο Ποινικό.

Η δημοσιοποίηση από την εφημερίδα Documento του πορίσματος των Επιθεωρητών κατά της Διαφθοράς σχετικά με τους διαγωνισμούς για την ενοικίαση από το Δήμο των παραλιών το 2017  (δες εδώ) αποτελεί το πρώτο θέμα συζήτησης στην Κεφαλονιά και έχει πάρει ήδη διαστάσεις σε όλη την Ελλάδα.

Η δημοτική αρχή με δύο ….δελτία τύπου και με δηλώσεις στελεχών της που εμπλέκονται στην υπόθεση, με προκλητικά επιθετικό ύφος και πεζοδρομιακές ύβρεις -που δεν συνάδουν με το θεσμό της αυτοδιοίκησης- φροντίζουν να τροφοδοτούν την υπόθεση και να την κρατάνε στην επικαιρότητα.

Να τα βάλουμε λοιπόν σε μία σειρά τα πράγματα και να δούμε πως καταλήξαμε στο πόρισμα (το 2ο πόρισμα μέσα σε ένα χρόνο για τα πεπραγμένα της δημοτικής αρχής).

  • Στις 16 Ιουνίου 2017 η οικονομική επιτροπή δημοσιεύει την «Κατάρτιση των όρων διακήρυξης φανερού δημόσιου πλειοδοτικού διαγωνισμού εκμίσθωσης αιγιαλών και κοινόχρηστων παραλιών Δήμου Κεφαλλονιάς» .

 Κρατείστε τον αριθμό της απόφασης 141/2017 (ΑΔΑ: 7ΥΨ7ΩΕ5-5ΞΖ) και τα ονόματα των παρόντων που την ψήφισαν : Αντιδήμαρχος Σοφία Γαρμπή, και οι δημοτικοί σύμβουλοι Ηλίας Κουρκουμέλης, Γεράσιμος Παπαναστασάτος, Νίκος Παπαδάτος και Άγγελος Κωνσταντάκης.

  • Στις 4 Ιουλίου πραγματοποιούνται από το Δήμο οι 47 δημοπρασίες για τη μίσθωση ισάριθμων  πόστων για καντίνες και ξαπλώστρες – ομπρέλες σε αντίστοιχες παραλίες.
  • Στις 7 Ιουλίου εγκρίνονται από την οικονομική επιτροπή τα αποτελέσματα των διαγωνισμών.
  • Στις 11 Ιουλίου και στις 12 Ιουλίου το kefaloniapress με δύο δημοσιεύματα του (δες εδώ 11/7 και εδώ 12/7) ενημερώνει για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στους διαγωνισμούς.

Επιγραμματικά: Το πρόβλημα προέκυψε σε τρεις δημοπρασίες , οι δύο στην Παλιοσταφίδα (η μία για ξαπλώστρες – ομπρέλες 150 τ.μ. και η άλλη για καντίνα 15 τ.μ.) και μία στη Μεγάλη άμμο στις Μηνιές (καντίνα 15 τ.μ.).

  • Αντιγράφουμε από το δημοσίευμα της 12ης Ιουλίου σχετικά με το αποτέλεσμα της δημοπρασίας όπως ήταν διατυπωμένο στη σχετική απόφασης της οικονομικής επιτροπής.

«ΠΑΛΙΟΣΤΑΦΙΔΑ – ΛΑΣΗ (παραλία)

Για 45.100 ευρώ έκλεισε η μικροσκοπική παραλία της Παλιοσταφίδας στη Λάση έναντι των 5.050 ευρώ  το 2016!!

ΠΑΛΙΟΣΤΑΦΙΔΑ, ΛΑΣΗ  (καντίνα)

Η καντίνα των 15 τμ , της ίδιας παραλίας ,<κτυπήθηκε> στα 35.000 ευρώ (έναντι των 5.050 ευρώ του 2016!!)

ΜΕΓΑΛΗ ΑΜΜΟΣ – ΜΗΝΙΕΣ (καντίνα)

Η καντίνα των 15τμ της Μεγάλης Άμμου (πρ. Τζωρτζάτου) εκτινάχτηκε στο ..διάστημα με το ποσό των 39.000 ευρώ (πέρυσι μόλις 5.550).

Εδω σε αυτό τον διαγωνισμό έχουμε το απίστευτο !! Η κα Πεφάνη να έχει εγγυητή στο διαγωνισμό τον ανταγωνιστή της κο Μενάγια!!!

  • Κοινό στοιχείο και των τριών δημοπρασιών είναι ότι τελικά έδωσαν προσφορά ΜΟΝΟ δύο άτομα, ο ένας πολύ χαμηλά και άλλος πολύ ψηλά, ενώ  αποκλείστηκε τρίτο άτομο που έδωσε ενδιάμεση προσφορά.
  • Μεγάλη Αμμος – πέτρα του Σκανδάλου

Πέτρα του «σκανδάλου» και καταλύτης όλων όσων διαδραματίστηκαν στην διάρκεια των πλειστηριασμών του Δήμου ήταν  ο γιος του ανεξάρτητου δημοτικού συμβούλου Γιώργου Τζωρτζάτου, Παναγιώτης ο οποίος συμμετείχε στον διαγωνισμό. 

Ο κ. Παναγιώτης Τζωρτζάτος αρνούμενος τα αποτελέσματα του διαγωνισμού προσέφυγε την ίδια στιγμή στην Εισαγγελία Κεφαλονιάς και σε άλλες ελεγκτικές αρχές.  Είναι αυτός που στη συνέχεια έκανε επώνυμα την προσφυγή και στο Σώμα Ελεγκτών – Καταπολέμησης της Διαφθοράς  από όπου προήλθε και το πόρισμα που είδε το φως της δημοσιότητας από την Αθηναϊκή εφημερίδα Documento !

  • Νικος Γκισγκίνης

    Ο επικεφαλής της ΛΑΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ Νίκος Γκισγκίνης στη σχετική συζήτηση στην οικονομική επιτροπή του Δήμου που έγκρινε το « Πρακτικό Επιτροπής του φανερού δημόσιου πλειοδοτικού διαγωνισμού εκμίσθωσης αιγιαλών του Δήμου Κεφαλλονιάς» (αρ. απ. 162/2017 και ΑΔΑ: ΩΨΧ9ΩΕ5-ΤΧΜ) ήταν αποκαλυπτικός και συνάμα….προφητικός στα όσα ακολούθησαν:

«Η Επιτροπή που αποτελείται από Δημοτικούς Συμβούλους της Δημοτικής Αρχής χωρίς κανέναν  της αντιπολίτευσης ούτε άλλον τρίτο, αποφάσισε ο τρόπος υποβολής προσφορών να γίνει με βάση την σειρά κατάθεσης των δικαιολογητικών με συνέπεια διαγωνιζόμενοι που δώσανε προσφορά τρίτοι και τέταρτοι να αποκλειστούν επειδή δεν ήταν αυξητικοί της τελευταίας προσφοράς. Δηλαδή ο πρώτος έδωσε πέντε χιλιάδες εκατό, ο δεύτερος σαράντα πέντε χιλιάδες, ο τρίτος δίνει δέκα χιλιάδες και δεν γίνεται δεκτή η προσφορά του γιατί πρέπει να δώσει σαράντα έξι χιλιάδες κ.λ.π.».

 Και συνεχίζει ο Νίκος Γκισγκίνης:

«Δεν είναι ότι εξυπηρετείτε επιχειρηματικά συμφέροντα, κομμάτι αυτών των επιχειρηματικών συμφερόντων είναι μες στον Δήμο και μάλιστα σε προκλητικό τρόπο. Αυτό έγινε στις συγκεκριμένες δημοπρασίες και θα αποδειχθεί στην πράξη. Είναι πρωτοφανές όχι για την Κεφαλονιά, αλλά για όλη την Ελλάδα. Εδώ πέρα λοιπόν έγινε προφανώς μια επιλογή παραλιών από κάποιους συγκεκριμένους που έχουν κάθε δικαίωμα, αλλά βλέπουμε ότι οι συγκεκριμένοι έχουν άμεση ή έμμεση σχέση με την Δημοτική Αρχή».

«Ήταν λοιπόν καθορισμένη (η δημοπρασία) κατά παράβαση των όρων της διακήρυξης. Αφού έχετε επιλέξει να βγάλετε τις παραλίες και λέτε ότι προασπίζετε τα συμφέροντα του Δήμου, εδώ πέρα τον βλάπτετε από αυτήν την απόφαση και στην πράξη θα το δούμε αύριο –μεθαύριο αν παραιτηθούν οι πλειοδότες των τριών παραλιών (εννοεί τις τρεις «χρυσές» παραλίες). Εμείς ελπίζουμε ότι δεν θα παραιτηθούν και ο Δήμος θα εισπράξει τα εκατόν σαράντα χιλιάρικα από τις τρεις παραλίες και όχι δεκαπέντε χιλιάδες. Εάν συμβεί κάτι τέτοιο έχετε πολιτικές ευθύνες και ιδιαίτερα η Επιτροπή που πήρε αυτήν την απόφαση.  Μπορεί να μας πείτε ότι θα επαναλάβετε την διακήρυξη, τότε συμφωνούμε ξανακάντε το και πάλι όμως τα συμφέροντα του Δήμου θα έχουν τρωθεί γιατί πέρασε ο Ιούλιος».

  • Η παραπάνω απόφαση της οικονομικής επιτροπής 162/2017 η οποία λήφθηκε στις 7/7/2018 στάλθηκε για έγκριση στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση στην Πάτρα η οποία όλως συμπτωματικώς και παρ’ότι βρισκόμαστε στην καρδιά της τουριστικής περιόδου ΔΕΝ ΕΞΕΤΑΖΕΙ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ αμέσως ως όφειλε αλλά μετά από ….ένα συν μήνα στις 14/8/2018 με το 15778/2018 έγγραφό της γνωρίζει στο Δήμο ότι «δεν ελέγχθηκε από την υπηρεσία μας (ΣΗΜ.: η απόφαση 162/2017) εντός της προθεσμίας των τριάντα (30) ημερών, την οποία θέτουν οι διατάξεις του άρθρου 225 του ν. 3852/2010 και ως εκ τούτου θεωρείται εκτελεστή»!!!
  •  Την ίδια ημέρα 14 Αυγούστου και πριν στεγνώσει το μελάνι της υπογραφής από την Αποκεντρωμένη προσκαλούνται οι πλειοδότριες εταιρείες ΝΤΕΛΙ ΦΟΥΝΤΣ Α.Ε. (με εκπρόσωπο τον Γεράσιμο Κεκάτο ο οποίος όλως τυχαίως συμβαίνει να είναι σύζυγος της αντιδημάρχου οικονομικών Σοφίας Γαρμπή) και Ε. ΠΕΦΑΝΗ & ΣΙΑ Ε.Ε. (με εκπρόσωπο την Πεφάνη Αγλαΐα – Ελένη η οποία επίσης όλως τυχαίως συμβαίνει να έχει κοινωνικές σχέσεις με τον αναπληρωτή Δημάρχου Διονύσιο Λυκούδη  αλλά είναι και η ιδιοκτήτρια της γνωστής επιχείρησης  CostaCosta στο Μακρύ Γιαλό), προσκαλούνται λοιπόν  για την υπογραφή των  συμβάσεων.

Και τότε συμβαίνει αυτό που πολλοί είχαν προβλέψει…..Οι δύο πλειοδότες  αρνούνται να υπογράψουν με τη δικαιολογία ότι … «η τουριστική σεζόν λήγει στις 31/8/2017» με την κ. Πεφάνη μάλιστα να αναφέρει ότι …. «είναι αστείο να καλούμαστε να υπογράψουμε» !!!

  • Τελικά στις 28 Αυγούστου υπογράφηκαν οι συμβάσεις για τη παραλία της ΠΑΛΙΟΣΤΑΦΙΔΑΣ με την κα Γερασιμάτου Φωτεινή – Χριστίνα για τις ξαπλώστρες – ομπρέλες έως 31/12/2018 στο ποσό των 5.100 ευρώ (όταν ο Κεκάτος που παραιτήθηκε είχε δώσει 45.100 ευρώ !!!) και για την καντίνα στο ποσό των 5.100 ευρώ επίσης (όταν ο Κεκάτος που παραιτήθηκε είχε δώσει 35.000 ευρώ !!!)
  • . Και στις 30 Αυγούστου υπεγράφη η σύμβαση για τη παραλία «Μεγάλη Άμμο» στις Μηνιές, με τον κο  Νικόλαο Μενάγια   για την καντίνα στο ποσό των 5.600 ευρώ   (όταν η Πεφάνη που παραιτήθηκε είχε δώσει 39.000 ευρώ !!!)

ΙΔΟΥ ΛΟΙΠΟΝ Η ΠΡΩΤΗ ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ KEFALONIAPRESS:

Η δημοτική αρχή στο πρώτο από τα δύο δελτία τύπου που εξέδωσε με ημερομηνία 24/9/2018 αναφέρει ότι :

«Το επίμαχο πόρισμα αμφισβητεί διοικητικές διαδικασίες που ουδέποτε ακυρώθηκαν από τον ανώτερο κρατικό φορέα που εποπτεύει τον Δήμο Κεφαλλονιάς, δηλαδή την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου Δυτικής Ελλάδος και Ιονίων Νήσων» !!!

 Ναι, θα είχε δίκιο η δημοτική αρχή ΑΝ η Αποκεντρωμένη Διοίκηση και προσωπικά ο Συντονιστής αυτής κ. Παπαθεοδώρου …. ενέκρινε την απόφαση και όχι που την άφησε (θελημένα ή όχι είναι προφανώς δουλειά άλλων να το εξακριβώσουν….) να παρέλθει η εκ του νόμου προθεσμία των 30 ημερών, οπότε και έγινε εκτελεστή !!!! 

 Το ερώτημα όμως που προκύπτει από τα παραπάνω είναι:

 Γνώριζε η Αποκεντρωμένη και ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ο Συντονιστής κ. Νικόλαος Παπαθεοδώρου ότι οι δημοπρασίες έγιναν με ΜΗ ΝΟΜΙΜΗ διαδικασία;

 Γνώριζε δηλαδή ο κ. Συντονιστής ότι η οικονομική Επιτροπή ΔΕΝ ΚΑΤΑΡΤΙΣΕ τη διακήρυξη σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 6 του ΠΔ 270/1981 περί επανάληψης της διαγωνιστικής διαδικασίας σε περίπτωση που ΔΕΝ ΠΡΟΣΕΛΘΕΙ Ο ΠΛΕΙΟΔΟΤΗΣ να υπογράψει το συμφωνητικό ΟΠΟΤΕ ΚΑΙ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΑΚΥΡΩΣΕΙ ΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΣΧΕΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ, καθώς στο άρθρο 7 αυτής (της διακήρυξης) αναφέρει και ΠΑΡΑ ΤΟ ΝΟΜΟ ότι «σε περίπτωση που ο μισθωτής δεν προσέλθει να υπογράψει το συμφωνητικό κηρύσσεται έκπτωτος , καταπίπτει υπέρ του Δήμου ως ποινική ρήτρα η εγγυητική επιστολή συμμετοχής και πλειοδότης ανακηρύσσεται ο επόμενος στη σειρά»;

Σήμερα λοιπόν αποκαλύπτουμε ότι ο Συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου Δυτικής Ελλάδος και Ιονίων Νήσων κ. Νικόλαος Παπαθεοδώρου γνώριζε και παραγνώριζε ότι η παραπάνω διαδικασία που καθόριζε της δημοπρασία με την 141/2017 (ΑΔΑ: 7ΥΨ7ΩΕ5-5ΞΖ) απόφαση της οικονομικής επιτροπής (αυτής που παραπάνω σας είπαμε ….να την κρατήσετε !)  και με παρόντες συμβούλους και που την ψήφισαν τους Σοφία Γαρμπή, Ηλία Κουρκουμέλη , Γεράσιμο Παπαναστασάτο ,  Νίκο Παπαδάτο και Άγγελο  Κωνσταντάκη  ΕΙΝΑΙ ΕΞ ΟΛΟΚΛΗΡΟΥ ΠΑΡΑΝΟΜΗ !!!!

 Από πού προκύπτει αυτό;

 Προσέξτε τι συνέβηκε σε άλλο διαγωνισμό με ακίνητα του δήμου ένα χρόνο αργότερα (το 2018):

 Με την αριθμ.205/2018 απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής του δήμου Κεφαλονιάς (ΑΔΑ: ΩΕΛΧΩΕ5-27Τ) έγινε η «Έγκριση πρακτικού επιτροπής διαγωνισμού εκμίσθωσης δύο ισόγειων καταστημάτων στο κτίριο Β΄ (δημοτικό ακίνητο) της δημοτικής αγοράς Ληξουρίου».

 Ο κ. Συντονιστής της Αποκεντρωμένης με την 153696 & 122643/10-9-2018 απόφασή του (ΑΔΑ: ΨΜ86ΟΡ1Φ-ΨΥ1) ΑΚΥΡΩΣΕ την παραπάνω απόφαση 205/2018 διότι, «όπως προέκυψε από τον παρεμπίπτοντα έλεγχο στα στοιχεία του φακέλου, η έκδοσή της στηρίχτηκε σε μη νόμιμη προηγούμενη απόφαση (164/2018 Οικ. Επ. Δ. Κεφαλονιάς)» !!!!

Και όπως αναφέρεται στην ίδια απόφαση του κ. Παπαθεοδώρου:

«με τους συγκεκριμένους ως άνω όρους της αριθμ. 15808/14-06-2018 διακήρυξης, ΑΔΑ: ΩΟ3ΣΩΕ5-ΑΕΦ, παραβιάζονται οι διατάξεις:

α) του εδαφ. ζ της παρ. 2Α του άρθρου 3 του Π.Δ. 270/81,

β) των παρ. 2 & 3 άρθρου 6 του Π.Δ. 270/81

γ) της παρ. 4 άρθρου 6 του Π.Δ. 270/81, καθόσον

1) α. δεν προβλέφθηκε επαναληπτική δημοπρασία σε περίπτωση που μετά τη κατακύρωση της δημοπρασίας ο τελευταίος πλειοδότης και ο εγγυητής τούτου αρνούνται να υπογράψουν τα πρακτικά,

β. δεν προβλέφθηκε επαναληπτική δημοπρασία σε περίπτωση άρνησης εκ μέρους του τελευταίου πλειοδότη και του εγγυητού του να υπογράψουν τη σύμβαση και

2) διότι ορίζεται ότι σε περίπτωση που η δημοπρασία αποβεί άγονη θα επαναληφθεί σε συγκεκριμένη ημέρα και ώρα, ενώ θα πρέπει να οριστεί νέα ημερομηνία διεξαγωγής της δημοπρασίας και να λάβει την προσήκουσα δημοσιότητα,  καθιστώντας άκυρη την αριθμ. 164/2018 απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δ. Κεφαλονιάς»

 Στο επίμαχο πόρισμα των Επιθεωρητών Καταπολέμησης της Διαφθοράς που παραπέμπει τους 5  δημοτικούς συμβούλους στον αρμόδιο εισαγγελέα και στο πειθαρχικό , αναφέρεται …Ο ΙΔΙΟΣ ΛΟΓΟΣ για το παράνομο της διαδικασίας!!!

«Με την 141/2017 απόφασή τους, ΔΕΝ ΚΑΤΑΡΤΙΣΑΝ ΤΟΥΣ ΟΡΟΥΣ ΤΗΣ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗΣ σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 6 του Π.Δ. 270/1981, ήτοι με την κείμενη νομοθεσία» !!!!

Με λίγα λόγια:

Ο αρμόδιος για τον έλεγχο της νομιμότητας των αποφάσεων της οικονομικής επιτροπής Συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου Δυτικής Ελλάδος και Ιονίων Νήσων κ. Νικόλαος Παπαθεοδώρου έκρινε … «με δύο μέτρα και δύο σταθμά» την ίδια ακριβώς περίπτωση !!!!

 Στη μία περίπτωση υπέγραψε την ακύρωση της σχετικής απόφασης (της 164/2018 για την ενοικίαση των δημοτικών  μαγαζιών του Ληξουρίου) και στην άλλη άφησε να παρέλθει η εκ του νόμου προθεσμία των 30 ημερών οπότε και η σχετική απόφαση (141/2017 για την εκμίσθωση των παραλιών στο Αργοστόλι) έγινε εκτελεστή και επί πλέον δόθηκε το έρεισμα στους πλειοδότες να μην υπογράψουν . Αποτέλεσμα αυτού του χειρισμού ήταν να δοθούν στους επόμενους με  συνολική ζημία του δημοσίου…..103.300 ευρώ εκ των οποίων 72.310 € για το Δήμο και 30.990 € για το κράτος !!!

 Και θέλετε το πιο «περίεργο» όλωνστην υπόθεση?? (θα καταλάβετε στη συνέχεια γιατί σε εισαγωγικά το περίεργο….)

Η απόφαση 164/2018 για τα δημοτικά μαγαζιά του Ληξουριού πάρθηκε την 1/6/2018 αλλά όταν την πήρε χαμπάρι ο δημοτικός σύμβουλος Βασίλης Ρουχωτάς …. «ξεσήκωσε τον κόσμο».

Από τότε και μέχρι σήμερα η οικονομική επιτροπή πήρε τρεις αντίστοιχες αποφάσεις κατάρτισης των όρων δημοπράτησης:

  • Μία για την εκμίσθωση του κυλικείου του Δραπάνου με την απόφαση 197/5-7-2018 με ΑΔΑ: 6ΥΣΡΩΕ5-Φ8Ω.
  • Η δεύτερη για την εκμίσθωση μιας θέση περιπτέρου στο Ληξούρι με την απόφαση  198/5-7-2018 με ΑΔΑ: 7ΑΩ1ΩΕ5-ΗΕΑ
  • Και η τρίτη για την εκμίσθωση δημοτικού ακινήτου στην Αθήνα με την απόφαση 258/22-8-2018 με ΑΔΑ: Ω9Σ8ΩΕ5-Ν6Κ.

Και οι τρεις, λοιπόν, αποφάσεις ΕΙΝΑΙ ΝΟΜΙΜΕΣ, σύμφωνα με το άρθρο 6 του ΠΔ 270/1981 !!!

ΞΑΦΝΙΚΑ ήλθε η επιφοίτηση του Αγίου Πνεύματος στη δημοτική ηγεσία και επανήλθε μετά από έξι χρόνια (από το 2013) η νομιμότητα στις δημοπρασίες για την εκμίσθωση δημοτικών ακινήτων !!!!!

 Θα επισημάνουμε μόνο ότι η ακύρωση της απόφασης για τα μαγαζιά του Ληξουριού επειδή έκανε σαματά ο Ρουχωτάς,  ακυρώθηκε από τον Συντονιστή της Αποκεντρωμένης κο Παπαθεοδώρου πολύ αργότερα στις ….10/9/2018 !!!!

Είναι λοιπόν ή δεν είναι «περίεργο» ότι με το που άρχισε το σαματά ο Ρουχωτάς ήλθε ….η επιφοίτηση του Αγίου Πνεύματος (ή κάποιο «πουλάκι» τους σφύριξε πως….τους πήρανε χαμπάρι….)και η  οικονομική επιτροπή άρχισε να παίρνει νόμιμες αποφάσεις ???

ΝΑ ΓΙΑΤΙ λοιπόν τόσο η αντιδήμαρχος κα ΓΑΡΜΠΗ, και οι υπόλοιποι δεν γίνονται πιστευτοί πως «δεν γνώριζαν» πως «έτσι τα βρήκαν έτσι τα συνέχισαν» και άλλα τέτοια ευτράπελα !!!!

ΚΑΙ  Η ΔΕΥΤΕΡΗ ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ KEFALONIAPRESS:

 Αναφέρει  η δημοτική αρχή στο δεύτερο ανερμάτιστο κατά τα άλλα (με αποκορύφωμα το επικό «Άλλωστε, τα ντοκουμέντα αποδεικνύουν ότι «γαλάζια» είναι όλη η Ελλάδα:») δελτίο τύπου που εξέδωσε:

 «Το Υπουργείο Οικονομικών και οι Κτηματικές υπηρεσίες όλης της χώρας διακηρύσσουν ακριβώς το ίδιο στις προφορικές πλειοδοτικές δημοπρασίες για τις παραλίες με το Δήμο Κεφαλονιάς προβλέποντας σε διακήρυξη παραχώρησης απλής χρήσης παραλιών, όταν ο τελευταίος πλειοδότης αρνηθεί να υπογράψει συμφωνητικό, να περνάει το δικαίωμα στον αμέσως επόμενο πλειοδότη».

Παλιοσταφιδα – η πετρα του σκανδαλου

 Τεχνηέντως η δημοτική αρχή αποκρύπτει το εξής γεγονός καταλήγοντας σε αυθαίρετη ταύτιση των διαδικασιών που ακολουθούνται από τους Δήμους και τις Κτηματικές Υπηρεσίες:

Για μεν τις δημοπρασίες εκποίησης ή εκμίσθωσης παντός είδους (και όχι μόνο των παραλιών) στους Δήμους ισχύει το Προεδρικό Διάταγμα 270/1981  «Περί καθορισμού των οργάνων, της διαδικασίας και των όρων διενέργειας δημοπρασιών δι’ εκποίησιν ή εκμίσθωσιν πραγμάτων των δήμων και κοινοτήτων» το οποίο στο άρθρο 6 προβλέπει ΡΗΤΑ επαναληπτική δημοπρασία σε περίπτωση άρνησης εκ μέρους του τελευταίου πλειοδότη και του εγγυητού του να υπογράψουν τη σύμβαση όχι μόνο στην περίπτωση διεξαγωγής των δημοπρασιών για την παραχώρηση απλής χρήσης αιγιαλού αλλά και στις παντός είδους εκμισθώσεις !!!

Και για δε τους διαγωνισμούς στις Κτηματικές Υπηρεσίες ισχύει η Υπουργική Απόφαση ΔΔΠ0008701/0544Β/ΕΞ2017 (ΦΕΚ 2042 τα Β΄14-6-2017) «Διαδικασία διεξαγωγής των δημοπρασιών (προφορικών και ηλεκτρονικών) για την παραχώρηση απλής χρήσης αιγιαλού, παραλίας, όχθης και παρόχθιας ζώνης μεγάλων λιμνών και πλεύσιμων ποταμών, η οποία προβλέπεται στις διατάξεις του άρθρου 13 του ν. 2971/2001 (ΦΕΚ Α΄ 285) όπως αυτό τροποποιήθηκε και ισχύει με το άρθρο 15 του ν. 4467/2017 (ΦΕΚ Α΄ 56) η οποία πράγματι προβλέπει ότι σε δημοπρασία παραχώρησης απλής χρήσης παραλιών, όταν ο τελευταίος πλειοδότης αρνηθεί να υπογράψει συμφωνητικό, να περνάει το δικαίωμα στον αμέσως επόμενο πλειοδότη .

Δηλαδή !

Αλλιώς προβλέπεται από το νόμο η δημοπρασία των παραλιών όταν γίνονται απο τους Δήμους και αλλιώς όταν γίνονται απο τις Κτηματικές Υπηρεσίες !!!

Στους Δήμους ΡΗΤΑ και ΞΕΚΑΘΑΡΑ επαναλαμβάνεται η δημοπρασία αν παραιτηθεί ο πλειοδότης και στις Κτηματικές Υπηρεσίες περνάει το δικαίωμα στον αμέσως επόμενο !!!

Και επειδή μπορεί κάποιοι να προστρέξουν , επισημαίνουμε ότι είναι λογικό και σε όλο τον κόσμο εφαρμόζεται για το ίδιο πράγμα άλλες να είναι οι διαδικασίες για τους Δήμους και άλλες για το Κράτος με χαρακτηριστικότερη όλων την περίπτωση σε κάθε σημείο του πλανήτη άλλων διαδικασιών ανάθεσης των δημοσίων έργων από το Κράτος και άλλες από τους Δήμους !

 Γνώριζε λοιπόν ο συντάκτης των δελτίων τύπου του Δήμου την αλήθεια;

Δύσκολο να απαντήσεις αρνητικά, γιατί ακόμη και να μην την γνώριζε δύο δικηγόροι πρωτοκλασάτα στελέχη (ο ένας μάλιστα παραπεμπόμενος στο Πειθαρχικό…) υπάρχουν στη δημοτική αρχή και όπως είπαμε μέγα και το  ….πλήθος των έμμισθων νομικών συμβούλων παρά το δήμαρχο !

Και κάτι τελευταίο!

Σχετικά με κάποιες δηλώσεις που είδαν το φως σε τοπικά μέσα ενημέρωσης, του αναπληρωτή δημάρχου Διονυσίου Λυκούδη και των παραπεμπομένων στελεχών της δημοτικής αρχής Σοφίας Γαρμπή και Άγγελου Κωνσταντάκη.

Ο κ. Λυκούδης φέρεται να δήλωσε: « σε τελική ανάλυση τι κάναμε; Συνεχίσαμε τους διαγωνισμούς για τις παραλίες όπως τους βρήκαμε».

Η κα Γαρμπή φέρεται επίσης να δηλώνει: «Πιθανώς να έγινε λάθος στη διαδικασία. Αυτόν τον τρόπο παραλάβαμε, αυτόν συνεχίσαμε. Προσωπικά δεν γνώριζα ότι η διαδικασία ήταν λάθος»

 Και τέλος ο κ. Κωνσταντάκης φέρεται με τη σειρά του να δηλώνει: ««Είναι αδύνατο να γνωρίζουμε όλα τα προεδρικά διατάγματα, τις υποπαραγράφους των νόμων και τις διατάξεις. Πήραμε μία εισήγηση ελεγμένη από τις Νομικές Υπηρεσίες και την ψηφίσαμε. Ο τρόπος διενέργειας του διαγωνισμού χρησιμοποιόταν εδώ και χρόνια από πολλούς άλλους δήμους».

Τι προκύπτει από τις παραπάνω δηλώσεις:

1ον. Δείχνουν και οι τρεις να αγνοούν τα βασικά και νάχουν …. άγνοια κινδύνου. Ομως ‘αγνοια νόμου ενώπιον της δικαιοσύνης και του πειθαρχικού δεν υπάρχει ! Όπως και το επιχείρημα …. «έτσι τα βρήκαμε έτσι τα συνεχίσαμε» δεν στέκεται πουθενά.

Και καλά ο κος Ανταυτού μιλάει εκ του ασφαλούς αφού στην συγκεκριμένη υπόθεση δεν έχει ανάμειξη, οι άλλοι δύο ομολογούν απερίφραστα ότι …..ψηφίζουν ό,τι τους φέρνουν !!! Το τερματίσανε ! Αν δεν είναι αυτό το άκρον άωτον της ανευθυνότητας και μαζί της ανικανότητας να διαχειριστούν σοβαρά θέματα αναρωτιόμαστε τι είναι.…..

 2ον «Έτσι τα βρήκαμε, έτσι τα συνεχίζουμε λένε» και οι τρεις και νομίζουν πως….ξεμπέρδεψαν με τις ευθύνες τους που φθάνουν άγνωστο μέχρι ποια κατηγορία ! 103.300 ευρώ ζημιά του Δήμου δεν τα λες και λίγα έστω και ….κατά λάθος, ακόμη και από ….κεκτημένη ταχύτητα.

Έλα όμως που ακόμη κι έτσι …..δεν είναι έτσι τα πράγματα !Ούτε τα βρήκαν έτσι, ούτε τα άφησαν όπως τα βρήκαν..

Συγκεκριμένα:

Το 2011 και το 2012 η διακήρυξη των διαγωνισμών εγκρίθηκε σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 6 του ΠΔ 270/1981, δηλαδή ….ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΝΟΜΟ !

Από το 2013 και έως και το 2018  οι αποφάσεις   ήταν ….ΚΑΤΑ ΠΑΡΑΒΑΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ !!!!

Και αν δεν μας απατά η μνήμη μας το 2011 και το 2012 Δήμαρχος ήταν ….ο Αλέξανδρος Παρίσης και δημοτική αρχή η παράταξη του  Ισχυρή Κεφαλονιά.

Και αν δεν μας πιστεύετε ότι έτσι είναι, δώστε μια ματιά στις αποφάσεις που αφορούν την κατάρτιση των όρων για τη σχετική δημοπράτηση με ΑΔΑ: 4Α35ΩΕ5-Η (άρθρο 9) για το 2011 και με ΑΔΑ: Β4Ω0ΩΕ5-Ν25 για το 2012 (επίσης άρθρο 9).

Ποια είναι η διαφορά το 2017?

Τους «τσάκωσε»   ο κ. Παναγιώτης Τζωρτζάτος ο οποίος άσκησε τα δικαιώματά του  ως πολίτης και κατάγγειλε το σε βάρος του αποτέλεσμα .

Και παρ’όλα αυτά και παρά τη βαβούρα που έγινε το καλοκαίρι του 2017 με την δημοπρασία για τις παραλίες οι αθεόφοβοι  ….. ΔΕΝ ΕΒΑΛΑΝ ΜΥΑΛΟ .

Το 2018 και μέχρι την 1/6/2018 συνέχισαν απτόητοι να κάνουν παράνομα όλες τις δημοπρασίες εκμίσθωσης δημοτικών ακινήτων με αποκορύφωμα την κατάρτιση των όρων για τις παραλίες που δεν είχαν νοικιαστεί το 2017  με την απόφαση 75/22-3-2018 και ΑΔΑ: 78Π5ΩΕ5-ΥΡ8 !!!

Ποιός αλήθεια τους διαβεβαίωνε ότι η καταγγελία Τζωρτζάτου …. δεν έχει τύχη τη στιγμή μάλιστα που το ανακριτικό έργο της Εισαγγελίας Κεφαλονιάς προχωρούσε;

Με τούτα και με τα άλλα φθάσαμε σήμερα στο 2ο πόρισμα των Επιθεωρητών!

Και αναρωτιόμαστε τρέχει κάτι  στο Βασίλειο της Δανιμαρκείας, τουτέστιν της …. Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου (Πάτρα)??

 Η δημοπρασία για τις παραλίες το 2017 ήταν πέρα για πέρα παράνομη  δίχως καμία αμφιβολία  !

Δύσκολο να υποστηριχτεί ότι τον Ιούλιο του 2017 ο κος Συντονιστής δεν γνώριζε τη νομοθεσία (άλλωστε άγνοια νόμου δεν υπάρχει….πολύ περισσότερο σε αυτούς που καλούνται ….να ελέγχουν την εφαρμογή των νόμων) αφού  η παρανομία επιβεβαιώνεται εκ των υστέρων και μετά ένα χρόνο με την απόφαση του να ακυρώσει τον διαγωνισμό για τα δημοτικά  μαγαζιά του Ληξουριού !

Από κει πέρα , είναι δουλειά των ανωτέρων του κου Παπαθεοδώρου να ελέγξουν όλα τα παραπάνω…

 Οι εμπρηστικές πάντως ανακοινώσεις της δημοτικής αρχής κατά της εφημερίδας DOCUMENTO  και οι «πεζοδρομιακές»  δηλώσεις κάποιων εκ των εμπλεκομένων στην υπόθεση,  είναι ξεκάθαρα για το θεαθήναι,  για αντιπερισπασμό  στη λογική …. «δεν παραδίνουμε τα όπλα αμαχητί».  Ή μήπως είναι απόρροια πανικού… Μπορεί και τα δύο…

 Ήδη επτά  (7+1) στελέχη της δημοτική αρχής και της ΙΣΧΥΡΗΣ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ μεταξύ των οποίων ο Δήμαρχος Αλέξανδρος Παρίσης και οι τρεις αντιδήμαρχοι Σοφία Γαρμπή, Σπύρος Ματιάτος και Ηλίας Κουρκουμέλης, παραπέμπονται στο Πειθαρχικό και στην Εισαγγελία! 

Μπορείς να πας στις δημοτικές εκλογές τον Μάη του 2019 σκούζοντας ότι τάχα διώκεσαι πολιτικά απο τους ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ  γιατί είσαι γαλάζιος??  Αστεία πράγματα!

 Ο Δικηγόρος του Διαβόλου

 

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις