Την αύξηση του επιδόματος θέρμανσης στη φετινή περίοδο, προκειμένου να αντισταθμιστούν οι συνέπειες από τις αυξήσεις των διεθνών τιμών πετρελαίου, προαναγγέλλει η υφυπουργός Οικονομικών Αικατερίνη Παπανάτσιου.
Σε έγγραφο που κατέθεσε την Τετάρτη στη Βουλή και αφήνει να εννοηθεί ότι θα χρησιμοποιηθεί μέρος του υπερπλεονάσματος του Προϋπολογισμού του 2018.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Οικονομίας η μέση τιμή διάθεσης του πετρελαίου στην έναρξη της χειμερινής περιόδου τον Οκτώβριο του 2017 ήταν 94,4 λεπτά το λίτρο, τον Απρίλιο, στη λήξη ήταν 1,025 ευρώ και φέτος κυμαίνεται μεταξύ 1,12-1,15 ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση άνω του 20% σε σχέση με πέρυσι.
Άλλωστε λόγω της αύξησης των διεθνών τιμών πετρελαίου και της αυξημένης τιμής στην αγορά του πετρελαίου θέρμανσης, δεν έχει εκδοθεί ακόμη η απόφαση με την οποία καθορίζεται το ύψος του επιδόματος θέρμανσης για φέτος. Το γεγονός αυτό σημαίνει πως το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζει παρέμβαση, την οποία επιβεβαιώνει η κα. Παπανάτσιου.
Ειδικότερα στην απάντησή της η υφυπουργός Οικονομικών, αφού κοινοποιεί έγγραφο της ΑΑΔΕ σύμφωνα με το οποίο εξηγείται ότι η αυξημένη τιμή διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης για φέτος, δεν οφείλεται σε αύξηση της φορολογίας, η οποία παραμένει παγωμένη εδώ και χρόνια, τονίζει ότι οι πρόσφατες λοιπόν αυξήσεις στις λιανικές τιμές των καυσίμων δεν αποτελούν συνέπεια της αύξησης της επιβαλλόμενης φορολογίας αλλά οφείλονται αποκλειστικά στην άνοδο της τιμής του αργού πετρελαίου που αποτελεί διεθνές χρηματιστηριακό προϊόν.
Ωστόσο η κ. Παπανάτσιου προσθέτει ότι «σε κάθε περίπτωση οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών παρακολουθούν και αξιολογούν τις επιπτώσεις των αυξήσεων στη λιανική τιμή των υγρών καυσίμων, συμπεριλαμβανόμενου του πετρελαίου θέρμανσης.
Εφόσον κριθεί απαραίτητο και δημοσιονομικά εφικτό, το Υπουργείο Οικονομικών θα προβεί στις ανάλογες στοχευμένες ενέργειες με γνώμονα την κοινωνικά δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη λαμβάνοντας ωστόσο πάντα υπόψη τις υφιστάμενες δημοσιονομικές συνθήκες και περιορισμούς».
Σύμφωνα με πληροφορίες μελετάται η δυνατότητα αύξησης του επιδόματος θέρμανσης, το οποίο πρέπει να σημειωθεί ότι περικόπηκε πέρυσι, ώστε να καλυφθεί η επιβάρυνση των νοικοκυριών, από την άνοδο των διεθνών τιμών πετρελαίου.
Με το ισχύον καθεστώς από την περυσινή περίοδο, το επίδομα θέρμανσης κυμαίνεται από 18,75 έως 312,50 ευρώ και συγκεκριμένα:
Δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης για την περίοδο από 15-10-2018 έως 30-4-2019 είναι:
- Άγαμοι φορολογούμενοι οι οποίοι κατά το προηγούμενο έτος (το 2017) είχαν ετήσιο συνολικό εισόδημα μέχρι 12.000 ευρώ και την 1η-1-2018 κατείχαν αστική ακίνητη περιουσία (κτίσματα και εντός σχεδίου πόλεως οικόπεδα) συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 100.000 ευρώ.
- Έγγαμοι φορολογούμενοι, καθώς και φορολογούμενοι που είναι μέρη συμφώνων συμβίωσης οι οποίοι το 2017 είχαν ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα μέχρι 20.000 ευρώ και την 1η-1-2018 κατείχαν αστική ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας μέχρι 200.000 ευρώ. Το εισοδηματικό όριο των 20.000 ευρώ θα προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο.
- Μονογονεϊκές οικογένειες που είχαν το 2017 ετήσιο συνολικό εισόδημα μέχρι 22.000 ευρώ και την 1η-1-2018 κατείχαν αστική ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας μέχρι 200.000 ευρώ. Το εισοδηματικό όριο των 22.000 ευρώ θα προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο μετά το πρώτο.
Το ποσό του επιδόματος θα ανέρχεται σε 0,125 ευρώ για κάθε λίτρο πετρελαίου θέρμανσης που αγοράζεται. Το ύψος του συνολικού ποσού του επιδόματος θα διαμορφώνεται για κάθε δικαιούχο ανάλογα με την Κλιματική Γεωγραφική Ζώνη στην οποία βρίσκεται η κύρια κατοικία του. Συγκεκριμένα, προβλέπεται και φέτος διαχωρισμός της Επικράτειας της χώρας σε 4 μεγάλες Κλιματικές Γεωγραφικές Ζώνες, σε κάθε μία από τις οποίες θα ισχύει διαφορετικό ανώτατο όριο επιδοτούμενων λίτρων ανά τετραγωνικό μέτρο κύριας κατοικίας.
Ειδικότερα:
- Στην Α’ ζώνη, στην οποία περιλαμβάνονται οι νομοί Γρεβενών, Δράμας, Έβρου, Ευρυτανίας, Ιωαννίνων, Καστοριάς, Κοζάνης, Σερρών και Φλώρινας, το επίδομα θα χορηγείται για ποσότητα 25 λίτρων πετρελαίου θέρμανσης ανά τ.μ. κύριας κατοικίας. Συνεπώς, το επίδομα θέρμανσης στις περιοχές της ζώνης αυτής θα ανέρχεται σε 3,125 ευρώ ανά τ.μ. κύριας κατοικίας (25 επιδοτούμενα λίτρα Χ επίδομα 0,125 ευρώ ανά επιδοτούμενο λίτρο).
- Στην Β’ ζώνη, η οποία περιλαμβάνει τους νομούς Αρκαδίας, Ημαθίας, Θεσσαλονίκης, Καβάλας, Καρδίτσας, Κιλκίς, Λάρισας, Μαγνησίας, Ξάνθης, Πέλλας, Πιερίας, Ροδόπης, Τρικάλων και Χαλκιδικής, θα επιδοτούνται 15 λίτρα πετρελαίου θέρμανσης ανά τ.μ. κύριας κατοικίας. Συνεπώς, το επίδομα θέρμανσης στις περιοχές της ζώνης αυτής θα ανέρχεται σε 1,875 ευρώ ανά τ.μ. κύριας κατοικίας (15 επιδοτούμενα λίτρα Χ επίδομα 0,125 ευρώ ανά επιδοτούμενο λίτρο).
- Στην Γ’ ζώνη, στην οποία εντάσσονται οι νομοί Αιτωλοακαρνανίας, Άρτας, Αττικής (εκτός Κυθήρων και νησιών Σαρωνικού), Αχαΐας, Βοιωτίας, Ευβοίας, Ηλείας, Θεσπρωτίας, Κέρκυρας, Κορινθίας, Λέσβου, Λευκάδας, Πρέβεζας, Φθιώτιδας, Φωκίδας και Χίου, επιδοτούνται μέχρι 8 λίτρα πετρελαίου θέρμανσης ανά τ.μ. κύριας κατοικίας. Ως εκ τούτου, το επίδομα θέρμανσης στις περιοχές της ζώνης αυτής θα ανέρχεται σε 1 ευρώ ανά τ.μ. κύριας κατοικίας (8 επιδοτούμενα λίτρα Χ επίδομα 0,125 ευρώ ανά επιδοτούμενο λίτρο).
- Στην Δ’ ζώνη, στην οποία εντάσσονται οι νομοί Αργολίδας, Δωδεκανήσου, Ζακύνθου, Ηρακλείου, Κυκλάδων, Λασιθίου, Μεσσηνίας, Λακωνίας, Κεφαλληνίας και Ιθάκης, Ρεθύμνου, Σάμου, Χανίων, τα Κύθηρα και τα νησιά του Σαρωνικού, επιδοτούνται μέχρι 5 λίτρα πετρελαίου θέρμανσης ανά τ.μ. κύριας κατοικίας. Άρα, το επίδομα θέρμανσης στις περιοχές της ζώνης αυτής θα ανέρχεται σε 0,625 ευρώ ανά τ.μ. κύριας κατοικίας (5 επιδοτούμενα λίτρα Χ επίδομα 0,125 ευρώ ανά επιδοτούμενο λίτρο).
Επιπλέον, οι ορεινοί Καλλικρατικοί δήμοι που βρίσκονται στους νομούς των Ζωνών Β’ Γ’ και Δ’ εντάσσονται στην αμέσως ανώτερη κλιματική ζώνη από αυτή στην οποία εντάσσεται ο νομός στον οποίο ανήκουν, δηλαδή στις Ζώνες Α’ Β’ και Γ’ αντίστοιχα.
Το επίδομα θα χορηγείται για επιφάνεια κύριας κατοικίας έως 80 τ.μ. για τον άγαμο και έως 100 τ.μ. για τον δικαιούχο που είναι έγγαμος ή μέρος συμφώνου συμβίωσης, ανεξαρτήτως αριθμού εξαρτώμενων τέκνων.