Τα προβλήματα του εμπορικού κλάδου της Κεφαλονιάς τέθηκαν χθες το απόγευμα επί τάπητος κατά την κοινή συνεδρίαση των ΔΣ της Ομοσπονδίας Εμπόρων Πελοποννήσου και ΝΔ και του Εμπορικού Συλλόγου Αργοστολίου ΚΡΑΝΗ.
Η συνεδρίαση στο Αργοστόλι (στην αίθουσα του ΙΟΝΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ) είναι η συνέχεια των δράσεων του ΔΣ της Ομοσπονδίας για επισκέψεις και κοινές συνεδριάσεις στις έδρες των πρωτοβάθμιων σωματείων μελών της προκειμένου να έχει το σώμα και εμπειρική γνώση από την κατάσταση της αγοράς της κάθε περιοχής.
Στο προεδρείο κάθισαν ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας κ. Γιώργος Βαγενάς και ο οικοδεσπότης πρόεδρος του εμπορικού συλλόγου ΚΡΑΝΗ Ιάκωβος Νιφοράτος. Παρόντες και εκπρόσωποι των εμπορικών συλλόγων πόλεων της Κεφαλονιάς Σάμης και Ερίσου.
Χαιρετισμό στην συνεδρίασε έκαναν η βουλευτής του Νομού Αφροδίτη Θεοπεφτάτου, ο Αντιπεριφερειάρχης Παναγής Δρακουλόγκωνας, ο εντεταλμένος Εμπορίου περιφερειακός σύμβουλος Νικόλας Βαλλιανάτος , ο περιφερειακός σύμβουλος Σωτήρης Κουρής, ο δημοτικός σύμβουλος Σπύρος Σαμούρης και άλλοι. Παρόντες και επιχειρηματίες του κλάδου όπως ο κ. Κυριάκος Σταμούλης.
Ο κ. Νιφοράτος μιλώντας ως εκπρόσωπος του Εμπορικού Συλλόγου ΚΡΑΝΗ επικεντρώθηκε στο βασικό πρόβλημα του κλάδου και τις συνέπειές του στις επιχειρήσεις. Η έλλειψη εισοδημάτων στη τοπική αγορά, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Συλλόγου, είναι η μεγάλη πληγή στη κίνηση των επιχειρήσεων, αυτό μαζί με τα χρέη και την υπερφορολόγιση κάνουν την κατάσταση ασφυκτική. Και ακόμα χειρότερα, συνέχισε ο κ. Νιφοράτος, δεν βλέπουμε φως στο άμεσο μέλλον. Ακούμε ότι βγαίνουμε από τα Μνημόνια αλλά η αγορά παραμένει στη κρίση.
Τα αιτήματα του Εμπορικού Συλλόγου έχουν ομαδοποιηθεί στους άξονες : Μείωση συντελεστή φορολογίας, Φθηνό χρήμα από τις τράπεζες, Αναπτυξιακό μοντέλο.
Εκτίμηση του Εμπορικού Συλλόγου ΚΡΑΝΗ είναι ότι οι αυξήσεις των μισθών που αποφασίστηκαν από την Κυβέρνηση θα φέρουν τους εμπόρους σε ακόμα χειρότερη κατάσταση επικεντρώνοντας ότι το θεσμοθετημένο συνεχές ωράριο των μαγείρων έχει γονατίσει τα μικρά ξενοδοχεία που δεν αντέχουν να πληρώνουν δυο μαγείρους όπως άλλωστε και τα ρεπό που απαιτούν προσλήψεις. Ζήτησε μάλιστα από τη βουλευτή να προωθήσει αυτά τα δυο θέματα στο Υπουργείο Εργασίας : Διακεκομμένο ωράριο στους μαγείρους και ρεπό στο τέλος της σεζόν!! Άμεση ήταν η αντίδραση της βουλευτή Αφροδίτης Θεοπεφτάτου ότι αυτά είναι θέματα που ρυθμίζονται από την εργατική νομοθεσία και τις συλλογικές συμβάσεις και ΔΕΝ μπορούν να καταστρατηγηθούν.
ΕΡΕΥΝΑ για το εμπόριο στην Κεφαλονιά
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας κ. Βαγενάς παρουσίασε έρευνα της ομοσπονδίας για τα Ιόνια νησιά και την κατάσταση του εμπορίου. Στη σύσκεψη θα γινόταν η παρουσίαση και της εξειδικευμένης έρευνας του Εμπορικού Συλλόγου ΚΡΑΝΗ με το ΤΕΙ Ψηφιακών Μέσων για την κατάσταση του εμπορίου στην Κεφαλονιά, αλλά αναβλήθηκε λόγω ασθένειας του καθηγητή Αγησίλαου Κονιδάρη ο οποίος ως υπεύθυνος της έρευνας θα την παρουσίαζε.
Το χαρακτηριστικό της έρευνας είναι το στοιχείο της μετάβασης της αγοράς από την γεωργικο – ναυτική οικονομία των προηγούμενων ετών στη τουριστική των 4 μηνών απασχόλησης.
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Τα προβλήματ του τουριστικού κλάδου έθεσε ο πρόεδρος των Ξενοδόχων Κεφαλονιάς κ. Γεράσιμος Τιμοθεάτος αναφερόμενος μεταξυ άλλων ότι εφέτος φιλοξενήθηκαν στο νησί μας 60.000 περισσότεροι τουρίστες προερχόμενοι απο πτήσεις charters φθάνοντας αισίως στις 315.000 αφίξεις το 2018.
Εκ μέρους των περιφερειακών συλλόγων της Κεφαλονιάς έθεσαν τα προβλήματα των μελών τους οι πρόεδροι των Εμπορικών Συλλόγων Ερίσου και Σάμης . Εντυπωσιακό ήταν το στοιχείο που ανέφερε ο κ. Τσελέντης πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ερίσσου ” 10 ευρώ το κυβικό στοιχίζει το νερό στην Ερισσο στον επαγγελματία.” !!!! Ο κ. Γρηγορόπουλος ως μέλος της αντιπολίτευσης του ΔΣ της Ομοσπονδίας έθεσε τα προβλήματα της κρίσης και του εμπορίου απο την σκοπιά της ανάπτυξης υπέρ των εργαζομένων καταγγέλοντας την πλειοψηφία του ΔΣ για πολιτική υπερ του κεφαλαίου. Με έντονο τρόπο και μεγάλη αγανάκτηση έθεσε τα προβλήματα και ο γνωστός έμπορος στο Αργοστόλι Παναγής Ερτσος απαιτώντας πράξεις απο την Ομοσπονδία και όχι μόνο λόγια.
Στη συνέχεια πήραν το λόγο πρόεδροι περιφερειακών συλλόγων της Ομοσπονδίας. Το θέμα της ακτοπλοϊκής γραμμής Πάτρα – Σάμη – Ιθάκη έθεσε ο πρόεδρος του εμπορικού συλλόγου Πάτρας, αναφέροντας μάλιστα ότι το 2017 380.000 επιβάτες μετακινήθηκαν στη γραμμή , ήταν πολύ επιτυχημένη κίνηση, απαιτούν τη συνέχισή της με επιδότηση απο το Υπουργείο Ναυτιλίας.
Μπορείτε να ακούσετε το μεγαλύτερο μέρος της συζήτησης από το μαγνητόφωνο του Kefaloniapress , εδώ :