Μια γκρίζα υπόθεση η οποία δεν αποκλείεται να έχει πολλά παρακλάδια στην ελληνική αγορά ακινήτων με αγοραπωλησίες ακινήτων από Κινέζους που ήθελαν να αποκτήσουν τη Χρυσή Βίζα εξετάζουν ήδη οι ελληνικές Αρχές.
Μάλιστα εδώ και μήνες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε επισημάνει τον κίνδυνο το πρόγραμμα της Golden Visa τόσο στην Ελλάδα όσο και σε άλλες χώρες της ΕΕ να αποτελεί πεδίο δράσης για παράνομες συναλλαγές και ενδεχόμενο ξέπλυμα μαύρου χρήματος και ζήτησε να γίνονται πιο ενδελεχείς έλεγχοι.
 Η υπόθεση που ήρθε την περασμένη εβδομάδα στη δημοσιότητα και ήδη διερευνάται μπορεί να είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου λένε οι άνθρωποι της αγοράς ακινήτων, ενώ και το γεγονός ότι οι συναλλαγές πέρασαν ακόμα και μέσω των POS ελληνικών τραπεζών δημιουργεί ερωτηματικά για το εάν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί είναι αποτελεσματικοί και μπορούν να εντοπίζουν άμεσα «γκρίζες» συναλλαγές.
 Ηδη στο στόχαστρο των Αρχών έχουν μπει όλες οι συναλλαγές που έχουν πραγματοποιηθεί και αφορούν παρόμοιες περιπτώσεις, ενώ θα επανεξεταστούν και οι φάκελοι περιπτώσεων παροχής Golden Visa.
ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ. Στελέχη της αγοράς ακίνητων εκτιμούν ότι όσο θα προχωρούν οι έρευνες δεν αποκλείεται να αποκαλύπτονται και άλλες «περίεργες» υποθέσεις αγοράς ακινήτων από Κινέζους ή άλλους πολίτες τρίτων χωρών που εξασφάλιζαν, όπως λένε, παχυλές προμήθειες για τους εμπλεκόμενους στις διαδικασίες που αν και φαίνονται σύννομες, δεν είναι.
«Είναι γνωστό ότι υπάρχουν ομάδες ανθρώπων που σε συνεργασία με κινεζικά πρακτορεία αγόραζαν και αγοράζουν διαμερίσματα σε εξευτελιστικές τιμές, τα οποία μετέπειτα μεταβιβάζουν ατομικά σε κινέζους ενδιαφερόμενους να αποκτήσουν Golden Visa εισπράττοντας χιλιάδες ευρώ από αυτή τη διαδικασία», δηλώνει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μεσιτών Ελλάδος Γιάννης Ρεβύθης.
Το τελευταίο διάστημα έχουν ξεφυτρώσει αρκετές τέτοιες εταιρείες ακινήτων στις οποίες συμμετέχει σχεδόν πάντα και κάποιος Κινέζος. Οι εταιρείες αυτές, που σε πολλές περιπτώσεις έχουν τη μορφή ΙΚΕ, συνεργάζονται με δικηγορικά γραφεία και κινεζικά πρακτορεία και δραστηριοποιούνται στις αγοραπωλησίες ακινήτων σε όσους θέλουν αποκτήσουν Golden Visa στην Ελλάδα.
 Εκπρόσωποι των μεσιτών μιλούν ακόμα και για υπερτιμολογήσεις ακινήτων προκειμένου να συμπληρωθεί στα συμβόλαια το ποσό των 250.000 ευρώ που απαιτείται για την παροχή της Golden Visa σε ακίνητα, η αξία των οποίων μπορεί να είναι και σημαντικά υποδεέστερη.
«Η κομπίνα είναι ότι η διαφορά αυτή, μεταξύ της τιμής πώλησης και αυτής που αποτυπώνεται στα συμβόλαια, επιστρέφεται από τους πωλητές των ακινήτων και τη μοιράζονται οι μεσάζοντες. Οι φόροι πληρώνονται κανονικά, ο πωλητής του ακινήτου έχει πάρει τα λεφτά του, ο Κινέζος έχει εξασφαλίσει την άδεια παραμονής στην Ελλάδα και οι μεσάζοντες, Κινέζοι και Ελληνες, έχουν εισπράξει την παχυλή τους προμήθειά τους», λέει παράγοντας της αγοράς ακίνητων.
ΠΡΟΣΟΧΗ. Μάλιστα ο ίδιος επισημαίνει ότι οι ιδιώτες πωλητές ακινήτων θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί, καθώς υπάρχουν άνθρωποι τέτοιων εταιρειών που προσεγγίζουν τους πωλητές των ακινήτων και με το δέλεαρ ότι θα τους εξασφαλίσουν υψηλότερο τίμημα για το ακίνητό τους, τους πείθουν να συμφωνήσουν να εμφανίσουν μεγαλύτερη τιμή από αυτή που τελικά θα εισπράξουν στα συμβόλαια, ενώ τους βάζουν να υπογράφουν ακόμα και ιδιωτικά συμφωνητικά με το οποία δεσμεύονται ότι μετά την ολοκλήρωση της αγοραπωλησίας θα πρέπει να επιστρέψουν τη διαφορά μεταξύ της πραγματικής τιμής πώλησης του ακινήτου.
Οπως λέει για τους ίδιους, αυτό μπορεί να φαίνεται συμφέρον, όμως δεν είναι μια νόμιμη διαδικασία και μπορεί να βρεθούν προ εκπλήξεως.
Την ίδια ώρα πάντως που οι αρμόδιοι ελεγκτικοί μηχανισμοί της Τραπέζης της Ελλάδος αλλά και οι οικονομικοί εισαγγελείς διερευνούν την υπόθεση με τα κινέζικα παιχνίδια στην αγορά ακίνητων ακολουθώντας τα μέσα και τις διαδρομές του χρήματος από την Κίνα στην Ελλάδα, η κυβέρνηση εξετάζει την αυστηροποίηση του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου που διέπει την Golden Visa και τις προϋποθέσεις παροχής άδειας παραμονής στην Ελλάδα, θέλοντας να κλείσει το παράθυρο σε ενδεχόμενες παράνομες συναλλαγές που χρησιμοποιούσαν ως πρόσχημα τις Golden Visa για να μεταφέρουν ή ακόμα να ξεπλύνουν παράνομα κεφάλαια από τρίτες χώρες.
Συγκεκριμένα, στο τραπέζι έχει πέσει η πρόταση να συμπεριληφθεί στις διατάξεις που σήμερα ισχύουν για την αγορά ακινήτων από πολίτες ξένων χωρών με σκοπό την έκδοση άδειας παραμονής στην Ελλάδα και όρος ο οποίος να υποχρεώνει τον αγοραστή να διατηρεί στην κατοχή του το ακίνητο που του εξασφαλίζει την Golden Visa συγκεκριμένο διάστημα από την αγορά του μέχρι τη μεταπώλησή του. Σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται ο χρόνος διακράτησης του ακίνητου να είναι υποχρεωτικός για συγκεκριμένα έτη μέχρι την πρώτη ανανέωση της βίζας του επενδυτή και της οικογένειάς του.
ΟΙ ΑΔΕΙΕΣ. Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Εnterprise Greece μέχρι σήμερα έχουν δοθεί 3.404 άδειες παραμονής σε επενδυτές ακίνητων της Golden Visa, ενώ συμπεριλαμβανομένων και των μελών των οικογενειών τους φτάνουν τις 8.899.
Από αυτές στην Αθήνα δόθηκαν 987 άδειες, στον Πειραιά 914 , στον Δήμο Παλλήνης 192, τον Πολύγυρο Χαλκιδικής 147, στα Χανιά 135, στη Θεσσαλονίκη 64, στην Κόρινθο 63, στην Κέρκυρα 51, στην Ερμούπολη 30, στο Ηράκλειο 30 και στη Λευκάδα 30. Ως προς τις χώρες προέλευσης, την πρώτη τετράδα «χρυσών» αδειών επενδυτών και μελών των οικογενειών τους συμπληρώνουν η Κίνα (4.552), η Ρωσία (1.066), η Τουρκιά (943) και το Ιράκ (341).
Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις