Με τη βούλα του Συμβουλίου Επικρατείας οφείλουν να διαθέτουν μηχάνημα πληρωμής μέσω κάρτας (POS) δικηγόροι, γιατροί, βιοτέχνες, έμποροι, ελεύθεροι επαγγελματίες.
Η αυξημένη 7μελής σύνθεσης του Β΄ Τμήματος του ΣτΕ με πρόεδρο την αντιπρόεδρο Μαίρη Σάρπ και εισηγητή τον επίσης αντιπρόεδρο Μιχάλη Πικραμένο, με μια σειρά αποφάσεών της (2457-2462/2018) έκρινε νόμιμο και συνταγματικό το μέτρο, απορρίπτοντας τις προσφυγές των Δικηγορικών Συλλόγων Αθηνών, Σερρών και Δράμας, του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών, Βιοτεχνών, Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ) και 19 ακόμη δικηγόρων. Όλοι οι προσφεύγοντες υποστήριζαν ότι το επίμαχο νομοθετικό πλαίσιο αντισυνταγματικό, αντίθετο στο Ευρωπαϊκό και Ελληνικό δίκαιο, αλλά και μη νόμιμο.
Φοροδιαφυγή
Το δικαστήριο απέρριψε τις αιτήσεις, αναφέροντας ότι το μέτρο τέθηκε σε ισχύ για την πάταξη της φοροδιαφυγής και την αύξηση των δημοσιονομικών εσόδων. Έκριναν επίσης ότι δεν παραβιάζει το δικηγορικό και ιατρικό απόρρητο.
Ειδικά οι δικηγόροι υποστήριζαν, μεταξύ των άλλων, ότι δεν υπάγονται στο πεδίο εφαρμογής του νόμου 4446/2016, γιατί οι εντολείς τους δεν είναι καταναλωτές κατά την έννοια του Ευρωπαϊκού δικαίου και του νόμου 2251/1994, αλλά ούτε οι δικηγόροι διαθέτουν “κατάστημα” ή “ταμείο” για την αναγραφή των πληροφοριών που προβλέπει το άρθρο 66 του νόμου 4446/2016.
Οι Σύμβουλοι Επικρατείας απάντησαν στους ισχυρισμούς αυτούς των δικηγόρων, με την απόρριψή τους, ως αβάσιμων και αυτό λόγω της καθιέρωση των ηλεκτρονικών συναλλαγών σε όλο το εύρος της οικονομίας, έτσι ώστε να καταπολεμηθεί η απόκρυψη εσόδων-φοροδιαφυγή, ενώ το μέτρο αφορά το σύνολο των εμπόρων, βιοτεχνών, ελευθέρων επαγγελματιών, αλλά και των αγροτών, όσων ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα, συμπεριλαμβανομένων και των δικηγόρων στο πλαίσιο των συναλλαγών τους με εντολείς-καταναλωτές νομικών υπηρεσιών.
Π. Στάθης