Αντί για… ένεση ρευστότητας, ακόμη μεγαλύτερο “μαχαίρι” έρχεται την επόμενη χρονιά στην ούτως ή άλλως περιορισμένη χρηματοδότηση των δημόσιων νοσοκομείων.
Η κατά 65 εκατ. ευρώ μείωση που προβλέπεται από τον κρατικό Προϋπολογισμό για το ΕΣΥ έχει προκαλέσει έντονο προβληματισμό για το κατά πόσο τα νοσοκομεία θα μπορέσουν να καλύψουν τις ανάγκες τους σε προμήθειες, τη στιγμή που αναμένεται αύξηση των δαπανών τους κατά 242 εκατ.
Πρόκειται για τη δεύτερη συνεχόμενη συρρίκνωση στο ταμείο του ΕΣΥ, αφού και φέτος θα λάβουν 370 εκατ. ευρώ λιγότερα σε σύγκριση με το 2017. Η μείωση αφορούσε επίσης σε περικοπή της επιχορήγησης του ΕΣΥ από τον τακτικό Προϋπολογισμό.
Οι αντιδράσεις είναι ήδη μεγάλες. Όπως αναφέρει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων, οι δημόσιες δαπάνες υγείας είναι καθηλωμένες στο 5% του ΑΕΠ, ενώ το όριο δαπανών των νοσοκομείων παραμένει στο 1,5 δισ. ευρώ κατ’ έτος, παρότι αυξήθηκε η ζήτηση κατά 30% εκ μέρους των ασθενών.
Παράλληλα το 60% του συνόλου του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού χρήζει άμεσης αντικατάστασης. Όλα αυτά τη στιγμή που τα ληξιπρόθεσμα χρέη των δημόσιων νοσοκομείων άγγιζαν το οκτάμηνο τα 396 εκατ. ευρώ σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών.
Η Ομοσπονδία με ανακοινώσεις της έχει πολλές φορές αναφέρει πως αναβάλλονται χειρουργικές επεμβάσεις λόγω έλλειψης χειρουργικών υλικών, πως σε πολλά νοσοκομεία δεν υπάρχει θέρμανση λόγω έλλειψης χρημάτων για την προμήθεια πετρελαίου, ενώ συχνά οι ασθενείς καλούνται να φέρουν από το σπίτι τους κουβέρτες, σεντόνια, μαξιλαροθήκες και υγειονομικό υλικό.
Εκτός από την ΠΟΕΔΗΝ, και ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Ιατρικών και Βιοτεχνολογικών προϊόντων έχει κρούσει πρόσφατα το καμπανάκι του κινδύνου για τα “φέσια” που πνίγουν την αγορά, σημειώνοντας πως τα δημόσια νοσοκομεία προμηθεύονται συστηματικά ιατρικά υλικά για να καλύψουν έκτακτες ανάγκες, με άτυπες διαδικασίες, χωρίς την απαραίτητη σύναψη συμβάσεων.
Όπως αναφέρεται στο κείμενο του Προϋπολογισμού, τα νοσοκομεία έχουν συνολικά έσοδα 2,541 δισ. ευρώ, έναντι 2,595 δισ. το 2018. Από τον τακτικό κρατικό προϋπολογισμό λαμβάνουν 1,154 δισ. ευρώ, έναντι 1,219 δισ. ευρώ φέτος. Τα ασφαλιστικά ταμεία συμμετέχουν στα έσοδα των δημόσιων νοσηλευτικών ιδρυμάτων με 874 εκατ. ευρώ (888 εκατ. το 2018), ενώ η χρηματοδότησή τους από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων παραμένει αμετάβλητη (50 εκατ. ευρώ).
Ταυτόχρονα, οι ελλείψεις σε προσωπικό είναι τεράστιες, παρά τις συνεχείς εξαγγελίες του υπουργείου Υγείας. Είναι χαρακτηριστικό πως οι κενές θέσεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού υπολογίζονται σε έξι χιλιάδες και πάνω από είκοσι χιλιάδες είναι οι ανάγκες σε νοσηλευτές.
Βασιλική Κουρλιμπίνη
Vicky.kourlibini@capital.gr