Μπορεί η φετινή σεζόν για τον ελληνικό Τουρισμό να ήταν η καλύτερη των τελευταίων χρόνων, με νέα ρεκόρ τόσο στον αριθμό των επισκεπτών από το εξωτερικό, όσο και στα έσοδα, τώρα όμως φαίνεται πως ξεκινούν τα… δύσκολα για την τουριστική αγορά.
Για λόγους, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων Γιάννης Ρέτσος σε συνέντευξη Τύπου με θέμα τον απολογισμό του 2018 και τους στόχους του επόμενου έτους, που έχουν να κάνουν τόσο με το περιβάλλον στην περιοχή της Μεσογείου και την ανάκαμψη ανταγωνιστικών προορισμών, όσο και με θέματα εσωτερικά, όπως η αυξανόμενη φορολόγηση της αγοράς.
Φέτος ο αριθμός των αφίξεων αναμένεται να κλείσει στα 33 εκατομμύρια, συμπεριλαμβανομένων των επισκεπτών κρουαζιέρας, ενώ οι εκτιμήσεις για τα έσοδα συνηγορούν πως θα αγγίξουν τα 16 δισ. ευρώ (πέρσι ο τουρισμός έφερε στο ταμείο 14,2 δισ., με τις εισπράξεις να καταγράφουν άνοδο 11,7% σε σχέση με το 2016). Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ εμφανίστηκε αισιόδοξος πως ο Τουρισμός θα καταφέρει να διατηρήσει τη δυναμική του και τις προσεχείς σεζόν και θα έχει μακροπρόθεσμα ανοδική πορεία, αφού κατατάσσεται στους σημαντικότερους προορισμούς του κόσμου, τονίζοντας όμως πως και οι προκλήσεις είναι μεγαλύτερες.
Η επάνοδος της Τουρκίας που είναι από τους βασικότερους ανταγωνιστές των ελληνικών προορισμών στη διεκδίκηση μεριδίων, για την οποία ανησυχεί και η Ισπανία, οι επιπτώσεις στη βρετανική αγορά- που μαζί με τη γερμανική είναι ο βασικός τροφοδότης τουριστών για την Ελλάδα- λόγω του Brexit, αλλά και οι υψηλοί συντελεστές ΦΠΑ σε διαμονή και εστίαση, σε συνδυασμό με το φόρο στη διανυκτέρευση που ήρθε για να μείνει και το τοπίο των βραχυχρόνιων μισθώσεων, είναι τα πέντε βασικά θέματα που προβληματίζουν περισσότερο τους επιχειρηματίες του τουριστικού κλάδου.
Ο κ. Ρέτσος εκτίμησε πως μετά το νέο ρεκόρ που σημειώθηκε στον τουρισμό, θα πρέπει να προετοιμαζόμαστε για “διόρθωση” το 2019. “Μετά από έξι χρόνια συνεχούς ανόδου, είναι αναπόφευκτο να πάμε σε ισορροπία ή σε ελαφρά καθοδική τάση. Οι τιμές θα παίξουν ρόλο όμως λόγω της υπερφορολόγησης δεν υπάρχει δυνατότητα για σημαντικές εκπτώσεις” ανέφερε χαρακτηριστικά στον απολογισμό του.
“Ο τουρισμός είναι υπόθεση των πολλών και όχι των λίγων. Γι’ αυτό και αν με ρωτάγατε για το 2019 τι βλέπω ως προτεραιότητα, θα σας μίλαγα για συνέργειες. Συνεργασίες και σύνθεση δυνάμεων. Είμαστε πολλά χρόνια σε μια ανοδική πορεία. Η δυναμική της Ελλάδας συνεχίζεται, είναι όμως ψηλά ο πήχης και οι προκλήσεις”, επεσήμανε.
“Η ικανοποίηση των τουριστών είναι συνέχεια της ποιότητας ζωής των κατοίκων. Οι υποδομές αποτελούν ζήτημα για προορισμούς που κινούνται οριακά. Από την τουριστική ανάπτυξη, περνάμε στην εποχή που ο τουρισμός αποτελεί μέσο βελτίωσης του τόπου” ήταν μεταξύ των μηνυμάτων του προέδρου του ΣΕΤΕ.
Βασιλική Κουρλιμπίνη
vicky.kourlibini@capital.gr