Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!
Ο άνθρωπος είπε το αυτονόητο, δηλαδή, αυτό που θα όφειλε να είναι ορατό από όλους και μάλιστα από την πρώτη στιγμή, όμως, είναι μαθηματικά βέβαιο ότι τα λόγια του θα… πέσουν στο κενό και τη λήθη. Και τούτο, διότι όσα είπε, απλά πάνε κόντρα με όσα είναι… «εύκολα και της μόδας», αυτόν τον καιρό στον τόπο μας.
Γράφει ο Νίκος Γ. Δρόσος
Μιλώντας στην Δ. Μανιφάβα και την «Καθημερινή της Κυριακής», ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), Α. Γκουρία, επεσήμανε ότι αν και η Ελλάδα καταγράφει «θετικές επιδόσεις στον τουρισμό» θα όφειλε να αναπτύξει και τους άλλους κλάδους των υπηρεσιών, όπως, βεβαίως και την μεταποίηση. Κυριότερα, δε, να κάνει μία στροφή προς την γνώση, δίδοντας έμφαση στην έρευνα, την καινοτομία και την ανάπτυξη δεξιοτήτων, προκειμένου να «προετοιμαστεί το εργατικό δυναμικό για ένα ψηφιακό μέλλον».
Με άλλα λόγια να εξοπλιστεί μεθοδικά και στρατηγικά για την περίφημη «επόμενη μέρα».
Εξήγησε, δε, με ιδιαίτερη διαύγεια και σαφήνεια τους λόγους για τους οποίους πρέπει η χώρα μας να κινηθεί προς αυτήν την κατεύθυνση. «Το πρόβλημα δεν είναι εάν οι προβλέψεις αυτές (σ.σ. για την ανάπτυξη) είναι αισιόδοξες ή απαισιόδοξες. Το πρόβλημα είναι το τι συμβαίνει στον υπόλοιπο κόσμο. Η Ελλάδα είναι μία μικρή, ανοιχτή οικονομία και επομένως πρόκειται να επηρεασθεί από οτιδήποτε συμβαίνει στον υπόλοιπο κόσμο, είτε αυτό αφορά το παγκόσμιο εμπόριο, είτε τις επενδύσεις είτε τους ρυθμούς ανάπτυξης των άλλων χωρών…..», είπε ο φίλτατος Γκουρία.
Για να το κάνουμε το πράγμα κατά τι … χειρότερο, οφείλουμε να σημειώσουμε ότι το άστρο του ελληνικού τουρισμού, στο φως του οποίου πορεύεται η ελληνική οικονομία κατά την τελευταία εξαετία ώστε να εξέλθει του σκότους της ύφεσης, επηρεάζεται άμεσα από τον περίγυρο, ο οποίος βαίνει… βελτιούμενος.
Μολονότι ο ελληνικός τουρισμός πορεύτηκε από το ένα ρεκόρ στο άλλο τα τελευταία χρόνια στη βάση και της αναταραχής που επικρατούσε σε πολλές από τις χώρες της λεκάνης της Μεσογείου, πλέον εμφανίζει τάσεις σταθεροποίησης στα παρόντα υψηλά επίπεδα του ενώ ουδείς μπορεί να παράσχει εχέγγυα ότι δεν θα υπάρξει ενδεχομένως και υποχώρηση από αυτά.
Ως αποτέλεσμα, ούτε οι προβλέψεις του φίλτατου Γκουρία θα επαληθευτούν, ούτε εκείνες όσων επενδύουν μανιωδώς σε δραστηριότητες όπως, π.χ. οι πλατφόρμες «οικονομίας διαμοιρασμού» (airbnb, κλπ) που τόση έξαρση καταγράφουν ωθώντας ανοδικά τις τιμές της κτηματαγοράς στην Αθήνα και την περιφέρεια.
Υπό αυτό το πρίσμα ποιο είναι το «μαξιλάρι» της ελληνικής οικονομίας; Από πού θα μπορέσει να αντλήσει στήριξη για την «βιώσιμη ανάπτυξή» της, σε περίπτωση που ο τουρισμός και οι οικονομικές δραστηριότητες που συνδέονται εμμέσως με αυτόν καταγράψουν υποχώρηση;
Ο ΟΟΣΑ έχει καταγράψει εκτενώς τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας και έχει διατυπώσει προτάσεις εδώ και καιρό για την θεραπεία αυτών των προβλημάτων. Κατά το παρελθόν οι προτάσεις αυτές, που στόχο έχουν την αύξηση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας, είτε λοιδορήθηκαν, είτε υιοθετήθηκαν κατά τρόπο αδόκιμο, είτε αγνοήθηκαν και πάντως, όπως υποστηρίζει ο κ.Γκουρία «αυτό που έγινε τελικά δεν ήταν δική μας επιλογή….».
Μήπως, είναι πλέον η ώρα να… ξαναδούμε το ζήτημα των μεταρρυθμίσεων;
Νίκος Γ. Δρόσος n.drosos@euro2day.gr