Ο δρόμος για τις 120 δόσεις των οφειλών προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία και την Εφορία έχει πλέον ανοίξει. Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος ήταν χθες ξεκάθαρος «δεν θα αργήσουν να έρθουν» είπε για να προσθέσει ότι «δεν είναι στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς. Είναι δικό μας θέμα. Απλώς οι θεσμοί θα κοιτάζουν με ένα μάτι να μην καταστρέψουμε την κουλτούρα πληρωμής».
Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, χρειάζεται ένα «έξυπνο σύστημα», στο οποίο θα μπαίνουν όσοι έχουν πραγματική ανάγκη, ενώ θα αποκλείονται οι κακοπληρωτές.
Πρώτα θα φθάσει στη Βουλή η ρύθμιση των 120 δόσεων για τις οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Μαζί θα υπάρχει και η διάταξη με την οποία θα αυξάνονται αναδρομικά κατά 40% οι συντάξεις χηρείας και θα παγώνει ο κόφτης του ηλικιακού ορίου των 55 ετών για τις συντάξεις χηρείας. Η ρύθμιση προς τα ταμεία θα αφορά περίπου 900.000 ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες ενώ σε αυτή θα μπορούν να ενταχθούν και περίπου 70.000 ασφαλισμένοι οι οποίοι αν και πληρούν τα κριτήρια συνταξιοδότησης δεν μπορούν να πάρουν σύνταξη γιατί έχουν οφειλές προς τα ταμεία.
Η ρύθμιση θα είναι ευνοϊκή καθώς δεν θα συνοδεύεται με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Θα προβλέπεται μόνο κριτήριο ηλικίας για όσους βρίσκονται ένα βήμα πριν τη συνταξιοδότηση και έχουν αφήσει χρέη στα ταμεία. Σε κάθε περίπτωση, βασική προϋπόθεση για να ενταχθούν στη ρύθμιση οι ασφαλισμένοι θα είναι η καταβολή των εισφορών Ιανουαρίου, Φεβρουαρίου και Μαρτίου 2019. Η ρύθμιση θα προβλέπει κούρεμα της κύρια οφειλής μέσω του επανυπολογισμού της με βασική προϋπόθεση για τον επανυπολογισμό η συναίνεση του οφειλέτη, καθώς η μείωση της οφειλής οδηγεί και σε αντίστοιχο περιορισμό της μελλοντικής σύνταξης. Επίσης οι προσαυξήσεις θα διαγραφούν έως και 85% ενώ ο αριθμός των δόσεων θα διαμορφώνεται με βάση το ελάχιστο ποσό δόσης των 50 ευρώ. Για οφειλές από τις 6.000 ευρώ και πάνω, όλοι όσοι ενταχθούν θα μπορούν να ρυθμίσουν τα χρέη τους σε 120 δόσεις. Για τους οφειλέτες του πρώην ΟΓΑ εξετάζεται μικρότερο ποσό δόσης, το οποίο ενδεχομένως θα διαμορφωθεί στα 30 ευρώ.
Το σχέδιο του υπουργείο Οικονομικών για την νέα έκτακτη ρύθμιση των οφειλών προς την Εφορία θα συνοδεύεται με αυστηρά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια προκειμένου να αποκλείονται οι στρατηγικοί κακοπληρωτές, δηλαδή οι φορολογούμενοι οι οποίοι ενώ έχουν την οικονομική δυνατότητα αφήνουν απλήρωτους τους φόρους. Φορολογούμενοι με εισοδήματα και καταθέσεις πάνω από συγκεκριμένο όριο θα εξαιρούνται αυτομάτως από τη ρύθμιση. Όπως άλλωστε έχει δηλώσει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος οι ρυθμίσεις που σχεδιάζουν τα υπουργεία Εργασίας και Οικονομικών οφειλές και όπως με τον νόμο Κατσέλη έχουν στόχο να βοηθήσουν όσους «πραγματικά έχουν πρόβλημα και να μη βοηθήσουμε όσους είναι κακοπληρωτές, που έχουν λεφτά και δεν θέλουν να πληρώσουν».
Στο πλαίσιο αυτό, τα κριτήρια υπαγωγής στη νέα ρύθμιση για την εφορία θα είναι ανάλογα με αυτά για την προστασία της πρώτης κατοικίας, δηλαδή θα υπάρχει εισοδηματικό όριο και αντίστοιχοι περιορισμοί για το ύψος των καταθέσεων του οφειλέτη. Οι μηνιαίες δόσεις αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών θα φθάνουν έως και τις 120, με την ελάχιστη μηνιαία δόση να κινείται στα 30 με 50 ευρώ. Ανάλογα με το ύψος της οφειλής θα ξεκλειδώνει και ο αριθμός των μηνιαίων δόσεων που θα κερδίζουν οι φορολογούμενοι που χρωστούν στην Εφορία. Σε κάθε περίπτωση το κλειδί που θα προσδιορίζει τον τελικό αριθμό των δόσεων θα είναι το εισόδημα του οφειλέτη. Επίσης θα κρίνεται η βιωσιμότητά του και η δυνατότητα που θα έχει να εξυπηρετεί τη ρύθμιση. Κούρεμα κύριας οφειλής δεν προβλέπεται. Αντίθετα θα διαγράφονται πρόστιμα και προσαυξήσεις που έχουν επιβαρύνει την οφειλή. Το ποσοστό της διαγραφής των προσαυξήσεων ενδεχομένως να βρίσκεται σε συνάρτηση με το χρόνο εξόφλησης της οφειλής. Στη ρύθμιση θα μπορούν να ενταχθούν οφειλές από φόρους, πρόστιμα και τέλη που δημιουργήθηκαν μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου 2018.
Απαραίτητη προϋπόθεση για να υπαχθεί κάποιος οφειλέτης της Εφορίας στη ρύθμιση θα είναι η εξόφληση ή ρύθμιση των τρεχουσών φορολογικών οφειλών. Οι φορολογούμενοι δηλαδή δεν θα πρέπει να έχουν δημιουργήσει νέα χρέη από τις αρχές του έτους. Συγκεκριμένα θα πρέπει να έχουν πληρώσει ή να έχουν ρυθμίσει με βάση την πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων τις τρέχουσες οφειλές (φόρο εισοδήματος, ΦΠΑ, ΕΝΦΙΑ κ.λπ.). Επιπλέον κάθε νέα οφειλή που βεβαιώνεται θα πρέπει να εξοφλείται ή να ρυθμίζεται με βάση την πάγια ρύθμιση. Σε διαφορετική περίπτωση ο φορολογούμενος θα χάνει τη ρύθμιση των 120 δόσεων και θα ενεργοποιούνται τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης της οφειλής.