Θεωρείται δεδομένο ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα προχωρήσει σε προαναγγελία παροχών για να προλάβει τις ευρωεκλογές.
Όπως ανέφερε αξιωματούχος της κυβέρνησης, σχεδιάζονται έκτακτα μέτρα με εξαιρετικά πιθανό το ενδεχόμενο καταβολής ενός νέου επιδόματος τύπου κοινωνικού μερίσματος.
Το κοινωνικό μέρισμα 2019 θα οριστικοποιηθεί εντός του Μαΐου. Πέρισυ το έλαβαν 1.659.452 δικαιούχοι-νοικοκυριά, που αντιστοιχούν σε 3.708.719 ωφελούμενους, συνολικού ύψους 768.739.375,σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών.
Σύμφωνα με πληροφορίες το φετινό μέρισμα θα έχει τα ίδια εισοδηματικά κριτήρια με πέρυσι, ενώ είναι πολύ πιθανό να παραμείνουν ίδια και τα περιουσιακά κριτήρια.
Στο Newsbomb.gr για το κοινωνικό μέρισμα μίλησε η δικηγόρος Αικατερίνη Θ. Φραγκάκη
Τα εισοδηματικά κριτήρια για το κοινωνικό μέρισμα θα είναι τα εξής:
- 9.000 ευρώ για νοικοκυριά με ένα μέλος
- 13.500 ευρώ για νοικοκυριά με δύο ενήλικα μέλη
- 15.750 ευρώ για νοικοκυριά με δύο ενήλικα μέλη και δύο ανήλικα τέκνα ή με τρία ενήλικα μέλη
- 18.000 ευρώ για νοικοκυριά με δύο ενήλικα μέλη και δύο ανήλικα τέκνα ή με τρία ενήλικα τέκνα
- 20.250 ευρώ για νοικοκυριά με δύο ενήλικα τέκνα και τρία ανήλικα τέκνα ή τρία ενήλικα μέλη και ένα ανήλικο παιδί
- 22.550 για νοικοκυριά με δύο ενήλικα μέλη και τέσσερα ανήλικα τέκνα ή με τέσσερα ενήλικα μέλη
- 27.000 για νοικοκυριά με πέντε ή περισσότερα ενήλικα μέλη ή δύο ενήλικα μέλη με έξι ή περισσότερα ανήλικα τέκνα.
Ως προς τα περιουσιακά η ακίνητη περιουσία στην Ελλάδα ή και στο εξωτερικό έπρεπε να ήταν συνολικής φορολογητέας αξίας μέχρι 120.000 ευρώ για νοικοκυριά με ένα μέλος. Το όριο των 120.000 ευρώ προσαυξανόταν κατά 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος και μέχρι του ποσού των 180.000 ευρώ.
Η διαδικασία όμως το προηγούμενο έτος δεν λειτούργησε χωρίς προβλήματα, αλλά και αδικίες.
«Αναστάτωση είχε προκαλέσει την προηγούμενη χρονιά το γεγονός ότι από τη χορήγηση του κοινωνικού μερίσματος εξαιρέθηκαν νοικοκυριά,τα μέλη των οποίων, βάσει της τελευταίας εκκαθαρισμένης δήλωσης φορολογίας εισοδήματος ενέπιπταν στις διατάξεις του φόρου πολυτελείας, διότι είχαν Ι.Χ. αυτοκίνητο άνω των 1.928 κ.ε., ανεξάρτητα από το εάν κατείχαν αυτό το αυτοκίνητο έστω και για ένα μήνα το 2017 και μετά ή έκλεισε δεκαετία ή ακόμη και αν το πούλησαν και δεν το κατείχαν στη συνέχεια» είπε η κυρία Φραγκάκη.
Επίσης την περσινή χρονιά διαμαρτυρίες υπήρξαν, καθότι εκατοντάδες πολύτεκνοι αποκλείστηκαν από το μέρισμα λόγω των αυστηρών περιουσιακών κριτηρίων.
«Ενώ ο νόμος όριζε ως κριτήριο των καταθέσεων τις 9.000 ευρώ κατ’ άτομο, προσαυξανόμενες κατά 50% για κάθε ενήλικο μέλος της οικογένειας και 25% για κάθε ανήλικο μέλος, αντίθετα σύμφωνα με τα περιουσιακά κριτήρια όριο αποτελούσαν οι 120.000 ευρώ, προσαυξανόμενες μόνο κατά 12,5% για κάθε επιπλέον μέλος και μέχρι τις 180.000 ευρώ, δηλαδή μέχρι τρία ανήλικα τέκνα. Αυτό το κριτήριο απέκλεισε μαζικά τους πολυτέκνους από το μέρισμα, αφού μία πολύτεκνη οικογένεια έχει μεγαλύτερης αξίας ακίνητη περιουσία για να στεγάζεται» ανέφερε η κυρία Φραγκάκη.
Μεγάλος αριθμός φορολογουμένων αν και έχει πολύ χαμηλά εισοδήματα, αλλά εμφανίζει υψηλότερα τεκμαρτά εισοδήματα, με αποτέλεσμα οι φορολογούμενοι αυτοί να εξαιρούνται αδίκως. «αν κάποιος είχε τεκμαρτό εισόδημα υψηλότερο από το δηλωθέν εισόδημά του, τότε έχανε αυτόματα το μέρισμα» συμπλήρωσε η δικηγόρος.
Πρέπει επίσης να επισημανθεί οτι δεκάδες χιλιάδες συνταξιούχοι με χαμηλές συντάξεις που διέθεταν μικρά διαμερίσματα και φιλοξενούσαν τα άνεργα παιδιά τους που διάθεταν αυτοκίνητα δεν έλαβαν το μέρισμα. Πολλοί συνδικαιούχοι τραπεζικών λογαριασμών έχασαν το μέρισμα, καθώς οι τόκοι που είναι προσυμπληρωμένοι στη φορολογική δήλωση τους αφορούσαν στο σύνολο του κατατεθειμένου ποσού.
Η κυρία Φραγγκάκη αναφέρθηκε και στους φιλοξενούμενους που δεν μπορούσαν να καταθέσουν αιτήσεις για το κοινωνικό μέρισμα«εφόσον είχαν δηλώσει ότι φιλοξενούνταν από άλλον φορολογούμενο στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος του έτους 2017, ακόμα και αν πλέον δε διέμεναν στο νοικοκυριό που είχαν δηλώσει».
Τέλος, υπήρχαν περιπτώσεις που είχε κρατηθεί η πληρωμή του κοινωνικού μερίσματος λόγω μη διασταύρωσης του ΙΒΑΝ με το ΑΦΜ.
«Όσοι δίστασαν να βάλουν το δικό τους ΙΒΑΝ φοβούμενοι μήπως γίνει κατάσχεση στο μέρισμα, αν και το μέρισμα είναι ακατάσχετο και αφορολόγητο, δεν πληρώθηκαν εγκαίρως» είπε η κυρία Φραγκάκη.
Επίσης φορολογούμενοι που είχαν βάλει ΙΒΑΝ ενός συγγενικού τους προσώπου, καθότι δεν είχαν δικό τους λογαριασμό και όσοι είχαν δηλώσει το ΙΒΑΝ της εταιρείας τους, ο οποίος όμως έχει το ΑΦΜ της εταιρείας κι όχι του φυσικού προσώπου πληρώθηκαν με καθυστέρηση καθότι έπρεπε πρώτα να τροποποιήσουν τα σχετικά στοιχεία που ζητούσε η ηλεκτρονική πλατφόρμα.
«Τα ως άνω ζητήματα θα πρέπει να τα λάβει υπόψη του το Οικονομικό Επιτελείο, ώστε να μην υπάρξουν αδικίες τη φετινή χρονιά για ναυπάρξει ουσιαστική στήριξη όλων των οικονομικά αδύναμωνπροσώπων και ευάλωτων νοικοκυριών» τόνισε η κυρία Φραγκάκη.