Το υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε- και σωστά το έπραξε- να επαναφέρει μετά από σχεδόν τέσσερα χρόνια τα τυποποιημένα τρόφιμα στο πρότερο καθεστώς ΦΠΑ. Ωστόσο, δεν ακολούθησαν όλα αυτά τα είδη την αντίστροφη πορεία προς το 13% και κάπως έτσι προκύπτουν προβλήματα.

Γράφει ο Γιώργος Παππούς

Ο καφές ως το καλοκαίρι του 2015 υπαγόταν σε ΦΠΑ 13%, αλλά μετά ακολούθησε τα υπόλοιπα τυποποιημένα τρόφιμα στο 23% κι εν συνεχεία στο 24% το καλοκαίρι του 2016. Παρά τη μαζική επιστροφή ειδών διατροφής στο 13%, στις διατάξεις που κατατέθηκαν στη Βουλή δεν προβλέπεται κάτι ανάλογο για τον καφέ. Θεωρείται, άραγε, είδος πολυτελείας; Η ουσία είναι ότι αν το υπουργείο Οικονομικών δεν κάνει την έκπληξη της τελευταίας στιγμής, ο καφές θα συνεχίσει να επιβαρύνεται με ΦΠΑ 24%, ενώ από το 2017 επιβαρύνεται και με Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης. Αυτό που πρέπει να γίνει σαφές είναι ότι ο καφές επιβαρύνεται με 24% είτε τον αγοράζει κανείς από το super market είτε τον παίρνει στο χέρι είτε κάθεται για να τον απολαύσει.

Ευνοϊκότερη αντιμετώπιση έχει το κακάο, ο «χρυσός» των Αζτέκων. Το καλοκαίρι του 2015 ακολούθησε τον καφέ και άλλα τρόφιμα στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ, αλλά από την ερχόμενη Δευτέρα επιστρέφει στο 13%. Στο υπουργείο Οικονομικών σκέφτηκαν, προφανώς, ότι από τη στιγμή που τα είδη ζαχαροπλαστικής επανέρχονται στο 13%, δεν είναι δυνατόν το κακάο ως βασικό συστατικό τους να μένει στο 24%. Το πρόβλημα είναι ότι το κακάο δεν τρώγεται μόνο, αλλά πίνεται κιόλας. Στην περίπτωση, λοιπόν, που κάποιος θέλει να πιει μια ζεστή κούπα ή ένα παγωμένο κακάο σε κάποιο ζαχαροπλαστείο, η επιβάρυνση του ως ρόφημα θα παραμείνει 24%, εκτός αν το υπουργείο Οικονομικών φέρει νομοτεχνική βελτίωση.

Ας δούμε τι γίνεται με τα ελληνικά βότανα. Το καλοκαίρι του 2015 υπήρξε μεγάλη γκρίνια για το γεγονός ότι η ρίγανη, το φασκόμηλο, το δεντρολίβανο, το τσάι του βουνού κ.λ.π. «σκαρφάλωσαν» στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ, λες και ήταν είδος πολυτελείας. Πλέον, επιστρέφουν στο 13%, αν και θα πρέπει να σημειωθεί ότι το άλλο τσάι παραμένει στο 24%. Συνεπώς τσάι του βουνού vs τσάι Κεϋλάνης: σημειώσατε 1. Δυστυχώς, το «άλλο» τσάι παίρνει γρήγορα τη ρεβάνς, καθώς όλα τα παραπάνω ελληνικά βότανα, που χρησιμοποιούνται ευρέως στο μαγείρεμα, έχουν μια ακόμα ιδιότητα: πίνονται. Συνεπώς, ως ροφήματα στο καφενείο θα συνεχίσουν να επιβαρύνονται με 24%, εκτός αν το υπουργείο Οικονομικών κάνει ρελάνς.

Και τα ζυμαρικά, στα οποία αναφέρθηκε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στη Βουλή; Ευτυχώς, τα απλά ζυμαρικά (σπαγγέτι, χυλοπίτες κ.λ.π.) δεν ανέβηκαν ποτέ στον υψηλό συντελεστή, λόγω των έντονων αντιδράσεων που υπήρξαν το καλοκαίρι του 2015, αφού αποτελούσαν και αποτελούν σημαντικό μέρος της διατροφής των Νεοελλήνων. Συνεπώς ο υπουργός Οικονομικών και οι υπόλοιποι «μακαρονάδες» μπορούν να χαίρονται για τη… δικαίωση των γεμιστών ζυμαρικών (τορτελίνια, ραβιόλια), τα οποία μετά από την… περιπέτεια του 24%, επιστρέφουν στο 13%.

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις