Το κύμα των βραχυπρόθεσμων μισθώσεων, που επεκτείνεται όλο και περισσότερο στην Ευρώπη, ως εναλλακτική των ξενοδοχείων και των ενοικιαζόμενων δωματίων, έχει προκαλέσει πολλά προβλήματα, ειδικά όσον αφορά τη στέγαση των μόνιμων κατοίκων και του κόστους ενοικίασης κατοικιών. Δέκα μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις, πόλος έλξης τουριστών, με κοινή επιστολή των δημάρχων τους προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ζητούν βοήθεια για να αντιμετωπίσουν την επέκταση εταιρειών όπως η Airbnb.
Άμστερνταμ, Βαρκελώνη, Βερολίνο, Μπορντό, Βρυξέλλες, Κρακοβία, Μόναχο, Παρίσι, Βαλένθια και Βιέννη, στην κοινή επιστολή τους, επισημαίνουν ότι η πρακτική των βραχυπρόθεσμων μισθώσεων αποκλείει τους κατοίκους από τη στέγαση, ενώ διαβρώνει τον χαρακτήρα ολόκληρων γειτονιών.
Όπως τονίζουν, η «εκρηκτική αύξηση» του φαινομένου παγκοσμίως, πρέπει να ενταχθεί στην ατζέντα της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Τον περασμένο Απρίλιο, ο γενικός εισαγγελέας του Δικαστηρίου της Ε.Ε. πρότεινε να χαρακτηριστεί η Airbnb «πάροχος ηλεκτρονικών υπηρεσιών» και όχι επιχείρηση μεσιτικών υπηρεσιών και αν η πρόταση αυτή γίνει δεκτή από το δικαστήριο, τότε τόσο η Airbnb όσο και παρόμοιες εταιρείες δεν θα υποχρεούνται να συμμορφώνονται με τον νόμο που υποχρεώνει να συνεργάζονται μόνο με ιδιοκτήτες που τηρούν τους τοπικούς ρυθμιστικούς κανόνες μισθώσεων. Ο εισαγγελέας χρησιμοποιεί ως επιχείρημα την προώθηση του ηλεκτρονικού εμπορίου και της ψηφιακής οικονομίας. Η πρόταση αυτή έγινε και η αφορμή για την επιστολή των 10 πόλεων στην Κομισιόν.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του δημοτικού συμβουλίου του Άμστερνταμ, «οι ευρωπαϊκές πόλεις πιστεύουν ότι οι κατοικίες πρέπει να χρησιμοποιούνται πρώτα και κύρια για να κατοικούν άνθρωποι σε μόνιμη βάση. Πολλοί είναι αυτοί που υποφέρουν από την έλλειψη στέγασης. Όταν οι κατοικίες ενοικιάζονται πολύ ακριβά στους τουρίστες, τότε αποσύρονται από την παραδοσιακή αγορά κατοικίας».
Έτσι, λοιπόν, οι πόλεις ζητούν οι τοπικές αρχές να έχουν τη δυνατότητα να ανατρέψουν τις αρνητικές συνέπειες των βραχυχρόνιων μισθώσεων, όπως η αύξηση της τιμής των ενοικίων για τους μόνιμους κατοίκους, αλλά και η «τουριστικοποίηση» που υφίστανται ολόκληρες γειτονιές, μέσω της θεσμοθέτησης «δικών τους κανονισμών ανάλογα με τις τοπικές συνθήκες».
«Πιστεύουμε ότι οι πόλεις πρέπει να απαντούν στις ανάγκες των κατοίκων τους», τονίζουν οι 10 πόλεις. «Μέχρι στιγμής τους επιτρεπόταν να ρυθμίζουν την τοπική δραστηριότητα μέσα από τον αστικό σχεδιασμό και τους κανόνες στέγασης. Ο γενικός εισαγγελέας φαίνεται να καθιστά αυτή την αρμοδιότητα ανενεργή, ειδικά όταν έρχεται σε σύγκρουση με τους γίγαντες του διαδικτύου».
Για να εκτιμηθεί η έκταση του φαινομένου, μερικά στοιχεία είναι σημαντικά: η Airbnb διαχειρίζεται περισσότερες από 18.000 κατοικίες στο Άμστερνταμ και τη Βαρκελώνη, 22.000 στο Βερολίνο και σχεδόν 60.000 στο Παρίσι. Περισσότερες από αυτές τις κατοικίες αφορούν διαμερίσματα ή σπίτια, τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε μακροχρόνιες μισθώσεις.