Η Booking.com άλλαξε τα συμβόλαια με τους συνεργάτες της στην ξενοδοχειακή βιομηχανία σε όλο τον κόσμο, έτσι ώστε οι ιδιοκτήτες και οι αλυσίδες ξενοδοχείων να μπορούν πλέον να υποβάλλουν προσφορές ελεύθερα με όρους του brand τους στη Google.
Προηγουμένως, τα ξενοδοχεία περιορίζονταν από τους «General Delivery Terms» της Booking.com να υποβάλλουν προσφορές με συγκεκριμένες λέξεις-κλειδιά, όπως «booking.com» και άλλες στα Google AdWords και στις οργανικές αναζητήσεις.
Η επιστολή της Βooking.com στους ξενοδόχους
Σε επιστολή της προς τους ξενοδόχους, η Booking.com αναφέρει ότι απομάκρυνε τους περιορισμούς υποβολής προσφορών από τη συμφωνία της με τα ξενοδοχεία. Αυτό σημαίνει, τονίζει η πλατφόρμα, ότι τα ξενοδοχεία είναι ελεύθερα να κάνουν προσφορές στην Booking.com μέσω μηχανών αναζήτησης εάν το επιθυμούν, κάτι που είναι συμβατό με πρόσφατη απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η άρση των περιορισμών αφορά όλα τα καταλύματα και δεν υπάρχουν άλλες αλλαγές στους όρους των συμφωνιών της με τα ξενοδοχεία, επισημαίνει η Booking.com πέρα από επιπλέον εξηγήσεις των όρων.
Για παράδειγμα, τα ξενοδοχεία πέρα από τη δυνατότητα που έχουν πλέον να υποβάλλουν ελεύθερα προσφορές με την επωνυμία τους, μπορούν επίσης να κερδίσουν την προσοχή των καταναλωτών χρησιμοποιώντας τον όρο «ξενοδοχεία στο Λονδίνο» και άλλους που σχετίζονται με έναν προορισμό.
Ενώ οι αλλαγές αυτές αντιμετωπίζονται θετικά, στην πραγματικότητα δεν είναι πιθανό να μεταβάλλουν σημαντικά τις τακτικές άμεσου μάρκετινγκ των ιδιοκτητών ξενοδοχείων.
Οι ιδιοκτήτες ξενοδοχείων θα συνεχίσουν να μη μπορούν να χρησιμοποιούν τον όρο «booking.com» στις διαφημίσεις τους, καθώς βασικό κομμάτι της στρατηγικής της Booking.com είναι η χρήση του ονόματος του ξενοδοχείου στις διαφημίσεις του.
Επίσης, η Booking.com θα συνεχίσει να επενδύει στις δικές της ενέργειες μάρκετινγκ στην προώθηση των συνεργατών της, προσελκύοντας καταναλωτές σε ξενοδοχεία μέσω της πλατφόρμας της.
Πώς σχολιάζει ο πρόεδρος της ΠΟΞ την πολιτική της Booking.com
Η πολιτική της Booking.com να χρεώνει προμήθεια 15-25% επί του συνόλου της τιμής των ξενοδοχείων, στην οποία περιλαμβάνονται και οι φόροι, και όχι επί της «καθαρής» τιμής του καταλύματος είναι μια απαράδεκτη και αθέμιτη πρακτική σε βάρος των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων.
Αυτό επισημαίνει, μιλώντας στο Tornos News o πρόεδρος της ΠΟΞ, κ. Γρηγόρης Τάσιος,, αποκαλύπτοντας ότι το ζήτημα αυτό θα συζητηθεί σύντομα σε συνάντηση με το νέο υπουργό Τουρισμού, κ. Χάρη Θεοχάρη. Το θέμα είχε τεθεί και στην προηγούμενη κυβέρνηση και την ΑΑΔΕ.
Το πάγιο αίτημα της ΠΟΞ είναι η τιμή του καταλύματος από την οποία παίρνει προμήθεια η Booking να είναι η καθαρή τιμή και όχι η τελική που περιλαμβάνει τους φόρους. Mε την τακτική αυτή υπάρχει μια μεσοσταθμική επιβάρυνση τουλαχιστον 5% στο κόστος του Ελληνα ξενοδόχου, τονίζει ο κ. Τάσιος.
Μάλιστα, ο πρόεδρος της ΠΟΞ τόνισε ότι στις ΗΠΑ όπου η Βooking.com δεν έχει αντίστοιχα μεγάλο μερίδιο αγοράς με την Ευρώπη, η προμήθεια εφαρμόζεται επί της καθαρής τιμής του καταλύματος ενώ το ίδιο συμβαίνει και στην Ευρώπη στο πλαίσιο μεμονωμένων συμφωνιών με αλυσίδες ξενοδοχείων.
Σχολιάζοντας την απόφαση της πλατφόρμας να απελευθερώσει τους περιορισμούς χρήσης keywords στα ξενοδοχεία, ο κ. Τάσιος επισήμανε ότι οι αλλαγές ακόμη αξιολογούνται και αναμένεται να βελτιώσουν την γενική διαδικτυακή προβολή των ξενοδοχείων με keywords μέσω της Google. Η άρση των περιορισμών της Booking.com θα διευκολύνει τις αναζητήσεις με λέξεις κλειδιά απελευθερώνοντας τη δυνατότητα να γίνονται ευκολότερα πωλήσεις, τόνισε.