Ο τρύγος της Ζακυνθινής βασίλισσας, της μαύρης σταφίδας, ολοκληρώνεται σιγά σιγά ενώ η συγκέντρωσή της έχει ξεκινήσει ήδη από τη Δευτέρα στο χώρο του σταφιδεργοστασίου. Με ανακοίνωση του στο τέλος της περασμένη εβδομάδας ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζακύνθου καλούσε τους παραγωγούς να αρχίσουν να φέρνουν την σταφίδα τους στο χώρο ώστε να την επεξεργαστεί, αλλά ενημέρωνε και για τις τιμές όσο και για κάποια μέτρα διασφάλισης της ποιότητας στα τελευταία στάδια παραγωγής. Οι παραγωγοί ανταποκρίθηκαν βέβαια και φέτος στο κάλεσμα! Για τα θέματα αυτά αλλά και για το ξεκίνημα της συγκέντρωσης συζητήσαμε με τον υπεύθυνο του σταφιδεργοστάσιου της Ένωσης κ. Κυρ. Βερτζάγια.

Χαλαρό ξεκίνημα…
Ο υπεύθυνος του Σταφιδεργοστασίου της Ένωσης, κ. Κ. Βερτζάγιας έκανε λόγο για «χαλαρό ξεκίνημα». Αυτό διότι ο τρύγος φέτος, «λόγω της πρώιμης βροχής που είχε κάνει, είναι λίγο καθυστερημένος κι επομένως θα αργήσει να ψηθεί κι η σταφίδα». Όσον αφορά στο τι ακριβώς συμβαίνει αυτές τις μέρες στο εργοστάσιο σταφίδας, μας πληροφόρησε πως τώρα έρχονται οι παραγωγοί και παίρνουν τις κλούβες για να τις επιστρέψουν στην συνέχεια γεμάτες. «Όσο προχωρούμε θα αυξάνεται η κίνηση», διαβεβαίωσε.

…Αλλά ιδιαίτερα αυξημένη παραγωγή
Την περασμένη εβδομάδα ο κ. Βισβάρδης Διευθυντής της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών είχε δηλώσει στην Ημέρα πως «φέτος και η ποσότητα είναι σίγουρα μεγαλύτερη από πέρυσι που υπήρχαν καταστροφές… Είναι μία καλή χρονιά και αναφορικά με την ποσότητα και με την ποιότητα!». Σύμφωνος με τη δήλωση αυτή και ο κ. Βερτζάγιας: «Οπωσδήποτε η παραγωγή είναι αυξημένη, γύρω στο 40% . Ο λόγος είναι πως πέρυσι είχαμε βροχοπτώσεις γι’ αυτό έχουμε αύξηση. Υπολογίζουμε να πάμε γύρω στους 2-2,200 χιλιάδες τόνους». Όχι πως δεν μπορούμε και καλύτερα ωστόσο… Άλλωστε όπως τονίζει ο κ. Βερτζάγιας «Είναι για το νησί χαμηλή παραγωγή αν φανταστούμε πως κάποτε είχαμε πάει και 7,000 και 6,000 τόνους. Αλλά σε ένα τουριστικό νησί ..πιστεύω τουλάχιστον αντιστέκεται ο αγροτικός τομέας! Τα τελευταία χρόνια ξανα-ενθαρρύνθηκε ο κόσμος, καλλιεργεί, κάνει αντικατάσταση στα κτήματά του κι ελπίζω να συνεχιστεί αυτό»

Περί καλού ψησίματος της σταφίδας
Σύσταση για καλό ψήσιμο της σταφίδας είχε στείλει με το δελτίο τύπου η Ένωση και όπως μας λέει ο κ. Βερτζάγιας σχετικά «Είναι μεν αυτονόητο αλλά χρειάζεται να το λέμε γιατί τα προηγούμενα χρόνια – ειδικά τα δυο τελευταία που οι τιμές ήταν χαμηλές – δεν έδιναν την ανάλογη προσοχή οι παραγωγοί και γι’ αυτό τα υπενθυμίζουμε. Ειδικά φέτος που ο καιρός πάει καλά είναι αδικαιολόγητο κάποιος παραγωγός να μην ψήσει καλά την σταφίδα του!».

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις