Ερώτημα kefaloniapress: Θα μπορούν οι χορηγοί να χρηματοδοτούν χοροεσπερίδες , ταξίδια και άλλες δράσεις δημαρχων και πολιτικών?? Ε?
Έρχεται ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς για δωρεές και χορηγίες προς το Δημόσιο
Κινήσεις για να ενθαρρύνει τις ιδιωτικές πρωτοβουλίες που συμπληρώνουν τις υπηρεσίες που παρέχει το κράτος κάνει η κυβέρνηση, διευκολύνοντας κυρίως τις δωρεές και τις προσπάθειες ιδιωτών μέσα από την άρση των γραφειοκρατικών και άλλων εμποδίων.
Γράφει ο
Έτσι, την ερχόμενη εβδομάδα θα ψηφιστεί διάταξη στη Βουλή που δίνει φορολογικά κίνητρα για τον εθελοντισμό και τα χορηγικά προγράμματα των ιδρυμάτων και συγκεκριμένα θα τις απαλλάξει από τον ΦΠΑ. Επίσης, σχεδιάζεται ψηφιακή πλατφόρμα, στην οποία τα υπουργεία θα μπορούν να καταγράφουν και να επικαιροποιούν τις ανάγκες τους που δεν καλύπτονται από τον προϋπολογισμό και αντίστοιχα τα ιδρύματα να καταγράφουν την προσφερόμενη χρηματοδότηση για χορηγίες, ενώ θα οριστεί επαφή σε κάθε υπουργείο σχετικά με τις χορηγίες.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το project του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος «Πρωτοβουλία για την Υγεία», στην παρουσίαση του οποίου έδωσε το παρών χθες βράδυ ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Το πρόγραμμα ανέρχεται σε 400 εκατ. ευρώ και προβλέπει σχεδιασμό, κατασκευή και εξοπλισμό τριών νέων νοσοκομείων (Κομοτηνή, Σπάρτη και Παιδιατρικό Θεσσαλονίκης), καθώς και την αγορά δύο αεροσκαφών και δύο ελικοπτέρων του ΕΚΑΒ, την ενίσχυση των προγραμμάτων της Νοσηλευτικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, την προμήθεια σύγχρονου εξοπλισμού στον «Ευαγγελισμό», αλλά και σε νοσοκομεία του Ηρακλείου, της Λάρισας, των Ιωαννίνων και της Αλεξανδρούπολης. Μάλιστα, την αρχιτεκτονική των τριών νέων νοσοκομείων έχει αναλάβει ο Ρέντσο Πιάνο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι διαδικασίες για την υλοποίηση του προγράμματος είχαν ξεκινήσει επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ενώ η κυβέρνηση προχώρησε σε δράσεις για να συνταχθούν τα νομικά κείμενα και να δρομολογηθεί η κύρωση της συμφωνίας από τη Βουλή, καθώς και για την εκπόνηση μελετών, την περιβαλλοντική αδειοδότηση και την έγκρισή τους από τις αρμόδιες υπηρεσίες για το νοσοκομείο Κομοτηνής και σύντομα και για τα άλλα δύο νοσοκομεία. Συγκεκριμένα, βασίστηκε σε ένα μοντέλο δύο συντονιστών (ενός νομικού και ενός γιατρού), αλλά και σε συνεχείς επαφές με τα υπουργεία Υγείας, Υποδομών, Οικονομικών και Παιδείας και ασφαλώς με το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.