Συνεχίζεται η αύξηση των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του κορωνοϊού στη χώρα μας και συνεχώς ανακοινώνονται νέα μέτρα για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων και τη διαχείριση αυτής της νέας κρίσης. Χθες ανακοινώθηκαν 10 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα, με το σύνολο των προσβληθέντων να ανέρχεται πλέον σε 99, από τους οποίους 95 είναι ελληνικής καταγωγής και 4 ξένης υπηκοότητας. Δύο από τους ασθενείς νοσηλεύονται στις ΜΕΘ του ΠΓΝ Πατρών και του ΑΧΕΠΑ. Όλοι οι υπόλοιποι είναι σε σταθερή κατάσταση και η επιτήρηση της υγείας τους συνεχίζεται, 29 εξ’ αυτών νοσηλεύονται σε Αττική, Θεσσαλονίκη, Πάτρα και Μυτιλήνη, 68 παραμένουν σε απομόνωση στην οικία τους. Η διαδικασία ιχνηλάτησης των επαφών των νέων κρουσμάτων βρίσκεται σε εξέλιξη.
Χθες, ο Πρωθυπουργός συναντήθηκε με τους Περιφερειάρχες της χώρας και σε αυτή τη συνάντηση η Περιφερειάρχης Ι.Ν. Ρόδη Κράτσα – Τσαγκαροπούλου ζήτησε από την κυβέρνηση μία επικαιροποιημένη πολιτική, με συγκεκριμένες κατευθύνσεις, ως προς τους ελέγχους στις πύλες εισόδου στα νησιά μας (αεροδρόμια και λιμάνια) καθώς και για τη δυνατότητα αντιμετώπισης σοβαρών περιστατικών που σχετίζονται με τον κορωνοϊό στα νοσοκομεία της Περιφέρειας.
«Ζήτησα ένα σχέδιο για να δούμε πως θα έχουμε τη δυνατότητα να έχουμε διαγνωστικά κέντρα σε κάθε νησί, διότι δεν είναι εύκολο να πηγαίνουν οι νησιώτες στα νοσοκομεία αναφοράς (Πάτρα και Ιωάννινα) για τα δύσκολα περιστατικά. Έχουμε στα νοσοκομεία των νησιών μας τις απαραίτητες κλίνες και ΜΕΘ να λειτουργούν; Είναι πολλά θέματα, τα οποία πρέπει και ο ΕΟΔΥ και το Υπουργείο Υγείας να ελέγξει, γιατί εμείς καθημερινά στην Περιφέρεια μας έχουμε την έννοια για το αν οι δομές που υπάρχουν, λειτουργούν και αν θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε μια κατάσταση σοβαρότερη από τη σημερινή. Το άλλο θέμα που μας απασχολεί επειδή είμαστε και ιδιαίτερα τουριστική περιοχή, είναι το τι θα γίνει με τα κρουαζιερόπλοια. Ήδη ήταν πολύ δύσκολη η κατάσταση που ζήσαμε με το κρουαζιερόπλοιο στην Κέρκυρα σχετικά με το αν έπρεπε να μπει στο λιμάνι και να κατεβάσει κόσμο. Χρειαζόμαστε μια επικαιροποιημένη πολιτική με κατευθύνσεις ως προς τους ελέγχους στις πύλες εισόδου. Θα μπορέσουμε να έχουμε τους πόρους να βοηθήσουμε, δηλαδή να πάρουμε μάσκες, στολές και όλα αυτά που χρειάζονται; Ζητάμε μια εγκύκλιο που θα μας κατευθύνει σε αυτή τη β’ φάση για τα θέματα που ανακύπτουν», δήλωσε η Περιφερειάρχης στην «ΗΜΕΡΑ».
Για τα θέματα που έχουν να κάνουν με τον τουρισμό στο Ιόνιο και τη νέα κρίση λόγω του κορωνοϊού, η κα Κράτσα θα έχει τις επόμενες μέρες μία ακόμα συνάντηση στο Υπουργείο Τουρισμού.
«Καλά αντανακλαστικά»
Η Περιφερειάρχης τόνισε ότι το κράτος αντέδρασε άμεσα, ωστόσο αναφέρθηκε και στους συμπολίτες μας που δεν υπάκουσαν στις εντολές που δόθηκαν από τον ΕΟΔΥ και πρόσθεσε ότι είναι πολύ σημαντικό, σε ατομικό και οικογενειακό επίπεδο, να περιφρουρούνται τα άτομα με συμπτώματα και να μένουν στο σπίτι. «Η συνάντηση με τον Πρωθυπουργό είχε ως στόχο να ενταχθούν οι Περιφερειάρχες στο πλαίσιο της κυβερνητικής πολιτικής και στρατηγικής για την πρόληψη και την αντιμετώπιση σε περίπτωση που έχουμε αυξημένο αριθμό κρουσμάτων και χρειαστεί μια μεγαλύτερη κινητοποίηση και ένας άλλος συντονισμός. Τώρα φαίνεται ότι ήταν σωστή και χρήσιμη η απόφαση ακύρωσης των καρναβαλικών εκδηλώσεων στο πλαίσιο της πρόληψης, παρά τις αντιδράσεις από πολλούς συμπολίτες μας», πρόσθεσε η Περιφερειάρχης.
Στη σύσκεψη μετείχαν επίσης η Υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο Υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, ο Υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο Υφυπουργός Εσωτερικών Θοδωρής Λιβάνιος, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ αρμόδιος για τον Συντονισμό του Κυβερνητικού ‘Εργου Άκης Σκέρτσος, ο Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς και ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας.