Ειδικές συμφωνίες για τον τουρισμό με κυβερνήσεις και tour operators

806
Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη.
Επαφές με τις ξένες κυβερνήσεις, όπως του Ισραήλ και Σκανδιναβικών χωρών, αλλά και με μεγάλους tour operators για την προσέλκυση επισκεπτών με ισχυρό «χαρτί» την επιτυχημένη διαχείριση της πανδημίας.

Σε ένα πεδίο έντονης αβεβαιότητας για τον τουρισμό, χωρίς να είναι καν σαφές πότε θα αρθούν οι περιορισμοί στις αεροπορικές μετακινήσεις της Ευρώπης, η κυβέρνηση επιχειρεί να εφαρμόσει ένα σχέδιο για τον περιορισμό των επιπτώσεων της πανδημίας, με στόχο να μη χαθεί εντελώς η τουριστική σεζόν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση αναπτύσσει κινητικότητα σε δύο επίπεδα, με στόχο να διασφαλίσει ότι θα υπάρξει φέτος, έστω σοβαρά μειωμένη, τουριστική κίνηση στη χώρα:

  1. Τις τελευταίες ημέρες γίνεται προσπάθεια μέσω διπλωματικών καναλιών και με την αξιοποίηση του ισχυρού πλεονεκτήματος που έχει κατακτήσει η χώρα από την κατά γενική ομολογία επιτυχή διαχείριση της πανδημίας για να επιτευχθούν συμφωνίες με κυβερνήσεις χωρών της ευρύτερης περιοχής, όπως το Ισραήλ, Σκανδιναβικών χωρών αλλά και άλλων όπως η Βουλγαρία, για την έλευση επισκεπτών στην Ελλάδα το καλοκαίρι σε ελεγχόμενες υγειονομικά συνθήκες και σε συγκεκριμένες τουριστικές μονάδες. Με αυτό τον τρόπο, δηλαδή με ανοίγματα σε χώρες που δεν έχουν αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα από την πανδημία του κορονοϊού, επιχειρείται να βρεθεί ένας τρόπος να ξεπερασθούν τα προβλήματα που είναι βέβαιο ότι θα υπάρξουν στις βασικές ευρωπαϊκές αγορές του ελληνικού τουρισμού (Βρετανία, Γερμανία, Γαλλία), οι οποίες είχαν και πολύ σοβαρή πίεση από την πανδημία.
  2. Μέσα από κανάλια επαφής με κορυφαίους tour operators της ευρωπαϊκής και διεθνούς αγοράς, η κυβέρνηση επιδιώκει να κλείσει ειδικές συμφωνίες για υγειονομικά ασφαλή τουρισμό στην Ελλάδα. Όπως τόνισε την Παρασκευή ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, στόχος είναι μεγάλοι tour operators να φέρουν στην Ελλάδα όλους τους τουρίστες που θέλουν να ταξιδέψουν στην Μεσόγειο, καθώς η χώρα έχει ισχυρό υγειονομικό πλεονέκτημα έναντι των ανταγωνιστικών προορισμών. Σύμφωνα με την εκτίμηση του υπουργού, μπορεί φέτος η Ελλάδα να μην κάνει ρεκόρ στον τουρισμό, αλλά έχει τη δυνατότητα να κερδίσει ένα σημαντικό μερίδιο φέτος και του χρόνου, από την μικρότερη τουριστική πίτα που θα υπάρξει χάρη στις πολύ καλές επιδόσεις στη διαχείριση της πανδημίας.

Αυτές οι πρωτοβουλίες δεν έχουν, βεβαίως, ως στόχο να επαναφέρουν τον τουρισμό στην κανονικότητα και σε επιδόσεις συγκρίσιμες με τις περσινές, εκτιμάται όμως ότι θα μπορούσαν να αποτρέψουν το πολύ κακό σενάριο για απώλεια φέτος ακόμη και του 80% των εσόδων που είχαν καταγραφεί πέρυσι. Συμπληρωματικά, θα γίνει μια προσπάθεια τόνωσης του εσωτερικού τουρισμού, αν και τα μεγέθη του εσωτερικού τουρισμού είναι πολύ μικρά για να προσφέρουν ουσιαστική ανακούφιση στην τουριστική βιομηχανία.

«Οι Ευρωπαίοι θα κάνουν διακοπές με έξυπνες λύσεις»

Πάντως, τα μηνύματα που έρχονται από τις Βρυξέλλες σχετικά με την φετινή τουριστική σεζόν δεν είναι πλέον εντελώς αρνητικά. Είναι χαρακτηριστικό ότι η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, έσπευσε να διορθώσει προηγούμενη δήλωσή της, με την οποία προέτρεψε τους Ευρωπαίους να μην κάνουν σχέδια για καλοκαιρινές διακοπές. Σε νεότερες δηλώσεις της, η κ. φον ντερ Λάιεν εμφανίσθηκε περισσότερο αισιόδοξη. Όπως είπε, «θα βρούμε έξυπνες λύσεις για καλοκαιρινές διακοπές. Ίσως λίγο διαφορετικές, με μέτρα υγιεινής, με λίγο παραπάνω κοινωνική απόσταση. Όμως, είναι σημαντικό να καταλαβαίνουμε πως θα βρούμε λύσεις».

Όσον αφορά το σχεδιασμό για την επανεκκίνηση της οικονομίας, ο Σύνδεσμος των Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων έχει τονίσει ότι πρέπει να υπάρξει κοινή πανευρωπαϊκή γραμμή και να μη βιαστούμε, εάν τα πρωτόκολλα είναι τέτοια που θα καθιστούν τη μετακίνηση πρακτικά αδύνατη. Τουρισμός και Μεταφορές δε θα μπορέσουν να λειτουργήσουν, χωρίς κοινά ευρωπαϊκά πρωτόκολλα για ελεγχόμενες υγειονομικά μετακινήσεις.

Οι ξενοδοχειακές μονάδες της χώρας ετοιμάζονται μεν για την επανεκκίνηση, αλλά αυτό θα γίνει με ειδικούς, αυστηρούς υγειονομικούς κανόνες. Επίσης, θα προσαρμοσθούν και τα επιχειρησιακά σχέδιά τους με βάση τις ιδιαίτερες συνθήκες που διαμορφώνονται. Πολλές μονάδες είναι πιθανό να λειτουργήσουν με μειωμένη δυναμικότητα κλινών και προσωπικό, προσαρμοζόμενες στη ζήτηση που θα υπάρξει.

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις