Της Εύας Οικονομάκη

Τη στρατηγική που θα δώσει το έναυσμα για την έναρξη της τουριστικής σεζόν, μόλις το επιτρέψουν οι ειδικοί, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα την εικόνα της Ελλάδας ως ασφαλούς ταξιδιωτικού προορισμού, σχεδιάζει το υπουργείο Τουρισμού. Στην κατεύθυνση αυτή, έχει συσταθεί από το αρμόδιο υπουργείο μία ομάδα εργασίας, στην οποία συμμετέχει ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), αλλά και παράγοντες της αγοράς, και η οποία εξετάζει όλες τις παραμέτρους που θα καθορίσουν εν πολλοίς την επανεκκίνηση του τουρισμού, με την υγειονομική αντιμετώπιση της πανδημίας στην Ελλάδα να φαίνεται ότι μπορεί να αποτελέσει σημαντικό πλεονέκτημα, καθιστώντας τη χώρα μας πόλο έλξης για τους ταξιδιώτες που αναζητούν έναν ασφαλή προορισμό.

Μάλιστα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι μέσα στο επόμενο 10ήμερο θα έχει καταρτιστεί ένα πρώτο πλάνο με τους βασικούς κανονισμούς που θα πρέπει να εφαρμοστούν ενόψει της έναρξης της τουριστικής σεζόν, η οποία τοποθετείται χρονικά στα τέλη Ιουνίου με αρχές Ιουλίου.

Κρίσιμη η σημερινή Σύνοδος

Ιδιαίτερα κρίσιμη για τη λήψη αποφάσεων που θα κρίνουν την πορεία της φετινής τουριστικής σεζόν σε πανευρωπαϊκό επίπεδο είναι η σημερινή σύνοδος των υπουργών Τουρισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς προτάσσεται η υιοθέτηση ενός ενιαίου πανευρωπαϊκού σχεδιασμού, με βάση τον οποίο θα γίνει η επανεκκίνηση τoυ τουρισμού με κριτήριο την υγειονομική ασφάλεια.

Στόχος είναι η υιοθέτηση μιας δέσμης μέτρων βάσει των οποίων θα επιτρέπονται τα ταξίδια σε όσους πολίτες έχουν ελεγχθεί και πληρούν τις προϋποθέσεις για να μεταβούν σε κάποια άλλη χώρα και θα μπορέσουν να επαναλειτουργήσουν με ασφάλεια όλες οι τουριστικές επιχειρήσεις. «Στις εισόδους της χώρας, στα αεροδρόμια, στα λιμάνια, στις μαρίνες, αλλά και στα χερσαία σύνορα πρέπει να διαμορφωθεί ένα πρωτόκολλο κανόνων που θα συνδέονται με την ασφαλή είσοδο. Το πρωτόκολλο αυτό θα ήταν ιδεατό να τεθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο προκειμένου να ισχύσουν ενιαίοι κανόνες. Με απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θα μπορούσε να είναι πιστοποιητικό από συγκεκριμένους πιστοποιημένους και επίσημους φορείς υγείας κάθε χώρας από την οποία προέρχεται ο επισκέπτης», τονίζει ο υφυπουργός Τουρισμού, Μάνος Κόνσολας.

Το εναλλακτικό πλάνο

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, το υπουργείο Τουρισμού επεξεργάζεται τη δημιουργία ενός πρωτοκόλλου ασφαλείας και σε εθνικό επίπεδο, με στόχο τη θωράκιση της εικόνας της Ελλάδας, σε περίπτωση που αποβούν άκαρπες οι σημερινές συζητήσεις σε επίπεδο Βρυξελλών. Στην κατεύθυνση αυτή, μάλιστα, προκρίνεται η σύναψη διμερών συμφωνιών ανάμεσα στην Ελλάδα και στις χώρες που θα αποτελέσουν τις πηγές εισερχόμενου τουρισμού, έτσι ώστε να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας.

Στο πλαίσιο αυτό, στο τραπέζι των συζητήσεων της ομάδας εργασίας του υπουργείου Τουρισμού βρίσκεται ακόμη η δημιουργία ενός πρωτοκόλλου ασφαλούς διαμονής καθώς και τήρησης κανόνων υγιεινής και προστασίας της δημόσιας υγείας στα ξενοδοχεία και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια, σε επιχειρήσεις εστίασης, σε παραλίες, σε μουσεία, καθώς και σε άλλα σημεία τουριστικού ενδιαφέροντος, το οποίο θα λειτουργήσει ως δίχτυ υγειονομικής προστασίας για την εικόνα της χώρας.

«Για να έχουμε τη δυνατότητα να κινηθεί ο τουρισμός το καλοκαίρι, θα πρέπει να υπάρχουν κανόνες ασφαλείας για να νιώσουν ασφαλείς και οι τουρίστες που θα μπουν στη διαδικασία του ταξιδιού, αλλά και όσοι τους υποδεχόμαστε εδώ πέρα, διότι πρώτο μέλημα της κυβέρνησης είναι η διασφάλιση των συνθηκών υγείας όλου του πληθυσμού», υπογράμμισε ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, επισημαίνοντας ότι πρέπει να οριστούν οι υγειονομικές προϋποθέσεις για να μπορεί να ταξιδέψει κάποιος.

Ο ρόλος του ΕΟΔΥ

Σημαντικός αναμένεται να είναι ο ρόλος του ΕΟΔΥ στον καθορισμό των υγειονομικών κανόνων που πρέπει να ληφθούν για τη λειτουργία των επιχειρήσεων, αλλά και για τις αποστάσεις ασφαλείας που θα πρέπει να τηρηθούν στις παραλίες. «Ο σχεδιασμός πρέπει να είναι ευρύτερος. Πρέπει να λάβουμε μέτρα τα οποία θα διέπουν τη λειτουργία όλων των επιχειρήσεων που συνδέονται με τον τουρισμό, από τα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια, μέχρι τα ταξί, τα λεωφορεία που μεταφέρουν τουρίστες και τη διοργάνωση εκδρομών», επισημαίνει από την πλευρά του o γενικός γραμματέας του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, Δημήτρης Φραγκάκης.

Επαφές με tour operators

Με δεδομένο ότι από τα τέλη Μαΐου με αρχές Ιουνίου θα δοθεί σταδιακά η δυνατότητα επαναλειτουργίας για τα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας, έτσι ώστε στα τέλη Ιουνίου να ακολουθήσουν τα εποχικής λειτουργίας καταλύματα, ο υπουργός Τουρισμού πραγματοποιεί συνεχείς τηλεδιασκέψεις με τους επικεφαλής των πιο ισχυρών tour operators που δραστηριοποιούνται στη Γηραιά Ήπειρο.

Ενίσχυση του εσωτερικού τουρισμού

Σημαντικός κρίνεται για φέτος και ο ρόλος που θα κληθεί να παίξει ο εσωτερικός τουρισμός, ο οποίος αν και σήμερα αντιπροσωπεύει κάτι λιγότερο από το 10% των συνολικών ταξιδιωτικών εισπράξεων και αφίξεων, μπορεί να συνεισφέρει ουσιαστικά στη διατήρηση της βιωσιμότητας των τουριστικών επιχειρήσεων.

Στην κατεύθυνση αυτή πάντως και με στόχο την τόνωση της εγχώριας αγοράς, το υπουργείο Τουρισμού επεξεργάζεται τη χορήγηση ενός voucher, ενδεχομένως με εισοδηματικά κριτήρια, που θα αντιστοιχεί σε ένα χρηματικό αντίτιμο το οποίο θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν Έλληνες πολίτες για να χρηματοδοτήσουν μέρος των διακοπών τους. Πρόταση για τη χορήγηση voucher σε όλους τους Ευρωπαίους πολίτες έχει καταθέσει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ο υφυπουργός Τουρισμού, Μάνος Κόνσολας, με στόχο την ενίσχυση του τουριστικού ρεύματος εντός της Ένωσης.

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις