Είτε δοθεί είτε όχι παράταση στην προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, το βέβαιο είναι ότι το εκκαθαριστικό θα έχει βγει μέχρι τις 30 Ιουλίου. Επίσης, για τρία εκατομμύρια φορολογούμενους, το εκκαθαριστικό θα είναι χρεωστικό καθώς δεν θα καταγράφει τις συνέπειες του lockdown στην οικονομία και στα εισοδήματά μας.
ΓΡΑΦΕΙ: ΑΡΗς ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ
“Κούρεμα” του ποσού που θα δείξει στο εκκαθαριστικό μάλλον θα πρέπει να αποκλειστεί καθώς ακόμη και το σενάριο να δοθεί έκπτωση φόρου σε όσους θα πληρώσουν εφάπαξ, περνάει τώρα σε δεύτερη μοίρα. Έτσι, μένει για τον φορολογούμενο να αποφασίσει με ποιο τρόπο θα πληρώσει ώστε να περιορίσει όσο το δυνατόν περισσότερο το οικονομικό βάρος.
Τρεις οι εναλλακτικές (προς το παρόν):
1. Άτοκα σε 12 μηνιαίες δόσεις έως και τον Ιούνιο του 2021 με χρήση πιστωτικής κάρτας.
2. Αν δεν υπάρχει πιστωτική κάρτα, άτοκα με τη χρήση του νέου τρόπου πληρωμής που θα ανακοινώσει το υπουργείο Οικονομικών. Προσανατολίζεται στο να αντικαταστήσει τον μηχανισμό των τριών διμηνιαίων δόσεων (Ιούλιο, Σεπτέμβριο, Νοέμβριο) με έναν μηχανισμό οκτώ μηνιαίων δόσεων μέχρι και τον Φεβρουάριο του 2021
3. Ο τρίτος τρόπος είναι η υπαγωγή στη νέα ρύθμιση των 24 δόσεων η οποία μπορεί και να ενδείκνυται στην προκειμένη περίπτωση. Ιδού πως έχει η κατάσταση. Οι περισσότεροι από τα τρία εκατομμύρια φορολογούμενους που έχουν υποστεί μεγάλη πίεση στα εισοδήματά τους μέσα στο 2020 λόγω κορωνοϊού, λογικά το 2021 θα κληθούν να πληρώσουν πολύ λιγότερη εφορία καθώς θα δηλώσουν και χαμηλότερο εισόδημα. Άρα, έχουν την δυνατότητα τον φετινό φόρο, αντί να τον πληρώσουν άμεσα σε 8 δόσεις που θα δώσει η εφορία, να τον σπάσουν μέχρι και τον Ιούνιο του 2022. Δεδομένου ότι το εκκαθαριστικό της επόμενης χρονιάς θα τους καλεί να πληρώσουν πολύ λιγότερο φόρο (σ.σ βλέπε ιδιοκτήτες ακινήτων, μισθωτούς που μπήκαν σε αναστολή, αυτοαπασχολούμενους και επιτηδευματίες που έκλεισαν τις επιχειρήσεις τους), μπορούν κάλλιστα να επεκταθούν και στο 2021 ή στο 2022 χωρίς να φοβούνται ότι θα υπάρξουν διπλές δόσεις.
Η 3η λύση, η ρύθμιση των 24 δόσεων που είναι ήδη ψηφισμένη και σε ισχύ, ενδείκνυται γι’ αυτούς που δεν έχουν ρευστότητα ή υπόλοιπο στην πιστωτική τους κάρτα. Φυσικά είναι έντοκη και οι δόσεις πρέπει να πληρώνονται εμπρόθεσμα για να αποφεύγονται οι προσαυξήσεις όμως το όφελος είναι σημαντικό. Ιδού ένα παράδειγμα:
Φορολογούμενος παραλαμβάνει εκκαθαριστικό με σύνολο οφειλής 1500 ευρώ. Οι τρεις εναλλακτικές του θα είναι οι εξής:
1. Να πληρώσει σε 12 μηνιαίες δόσεις άτοκα μέσω της πιστωτικής του κάρτας. Μηνιαία επιβάρυνση: 125€ και περίοδος αποπληρωμής ο Ιούνιος του 2021
2. Να πληρώσει είτε σε τρεις διμηνιαίες δόσεις (μηνιαίες επιβάρυνση 250 € και περίοδος αποπληρωμής ο Νοέμβριος του 2020) είτε σε 8 μηνιαίες δόσεις (μηνιαία επιβάρυνση 187,5 ευρώ και περίοδος αποπληρωμής ο Φεβρουάριος του 2021)
3. Να πληρώσει σε 12 μηνιαίες δόσεις έντοκα με τη χρήση της πάγιας ρύθμισης. Το ποσό της δόσης (λόγω του επιτοκίου) θα διαμορφωθεί στα 128,38 ευρώ. Επειδή όμως προβλέπεται και μπόνους επιστροφής τόκων με την ολοκλήρωση της ρύθμισης, το τελικό κόστος για τη ρύθμιση ποσού 1500 ευρώ θα είναι 1530,39 ευρώ. Δηλαδή, οι τόκοι θα είναι μόλις 30,39 ευρώ αν τηρηθεί με συνέπεια η ρύθμιση.
4. Να πληρώσει σε 24 μηνιαίες δόσεις και πάλι με τη χρήση της πάγιας ρύθμισης (ενδείκνυται γι’ αυτούς που θα έχουν φέτος μεγάλη μείωση στο εισόδημά τους οπότε θα κληθούν να πληρώσουν και λιγότερο φόρο το 2021. Και αυτό προκειμένου να μην συμπέσει η ρύθμιση των 24 δόσεων με την πληρωμή του φόρου της επόμενης χρονιάς). Με 24 δόσεις η μηνιαία επιβάρυνση για το χρέος των 1500 ευρώ πέφτει στα 66,62 ευρώ τον μήνα και με περίοδο οριστικής αποπληρωμής τον Ιούνιο του 2022. Αν τηρηθεί η ρύθμιση, θα χαριστούν και οι τόκοι των 24,70 ευρώ οπότε η τελική επιβάρυνση από τόκους στη διετία θα είναι 74,09 ευρώ. Άρα, με 74 ευρώ αποκτάς τη δυνατότητα να επεκτείνεις την επιβάρυνση από το φετινό εκκαθαριστικό έως και τον Ιούνιο του 2022.