Το αν θα υπάρξουν νέες κρατήσεις μέσα στο επόμενο δεκαήμερο στα ξενοδοχεία, θα καθορίσει και τις τελικές αποφάσεις για το πόσα θα λειτουργήσουν τελικά μέσα στη σεζόν ή θα αναβάλουν το άνοιγμα για την επόμενη χρονιά.
Αυτό επισημαίνουν παράγοντες του ξενοδοχειακού χώρου, καθώς μέχρι στιγμής οι πληρότητες βρίσκονται σε πολύ χαμηλά επίπεδα, κοντά στο 20%, υπάρχουν ακυρώσεις, αλλά κυρίως μεταθέσεις ημερομηνιών για παλιότερες κρατήσεις.
Όπως σημειώνουν οι ξενοδόχοι, οι κρατήσεις πλέον γίνονται μόλις λίγα εικοσιτετράωρα πριν από το ταξίδι, κάτι που δείχνει την επιφυλακτικότητα των ταξιδιωτών σε θέματα ασφάλειας. Ενδιαφέρον υπάρχει κυρίως για κρατήσεις τον Αύγουστο και το Σεπτέμβριο, αλλά και αυτό είναι μικρό. Όπως σημειώνουν πηγές από το χώρο των ξενοδόχων, θα υπήρχε ικανοποίηση εάν οι πληρότητες φτάσουν κοντά στο 60% κατά τη διάρκεια του Σεπτεμβρίου.
Η έναρξη των διεθνών πτήσεων προς τα περιφερειακά αεροδρόμια ήταν ένα πρώτο σημαντικό βήμα για την τόνωση της τουριστικής ζήτησης, όπως όμως επισημαίνουν επιχειρηματίες του κλάδου, η εικόνα αναμένεται να ξεκαθαρίσει μετά τις 15 Ιουλίου.
Όλα κρίνονται τον Ιούλιο
Πρόκειται για ένα διάσημα που αφενός θα δείξει τα ποσοστά των εισερχομένων κρουσμάτων, αφετέρου θα αποτελέσει κρίσιμο κρας τεστ για την υγειονομική διαχείρισή τους στους προορισμούς και κυρίως στα νησιά. Επιπλέον, κατά το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου εκτιμάται πως θα αρθούν οι περιορισμοί για τις απευθείας πτήσεις από τη Μεγάλη Βρετανία, πιθανόν και από τη Σουηδία, γεγονός που μπορεί και πάλι να μεταβάλει τα δεδομένα της ζήτησης.
Σύμφωνα μάλιστα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων Γιάννη Ρέτσο έχει ανοίξει μικρό ποσοστό ξενοδοχείων, ενώ το ποσοστό που αναμένεται να λειτουργήσει είναι από τις 15 Ιουλίου και μετά και αν γίνει εφικτό να συγκεντρωθεί ένα 25% θα είναι ένα καλό αποτέλεσμα υπό τις δεδομένες συνθήκες.
Ο ίδιος χαρακτήρισε κρίσιμο μήνα τον Ιούλιο, εκτός και αν υπάρξει κάποια τεράστια ανατροπή στο υγειονομικό δεδομένο, αλλά διευκρίνισε πως δεν αναμένεται απόκλιση από τα στοιχεία που ήδη υπάρχουν αναφορικά με το άνοιγμα των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων και καταλυμάτων.
Το στοίχημα που έχει να αντιμετωπίσει η τουριστική αγορά είναι μεγάλο: να διατηρηθεί το αίσθημα της ασφάλειας, να γίνει σωστή διαχείριση των κρουσμάτων, να συνεχιστούν οι έλεγχοι στις πύλες εισόδου και η διαδικασία της ιχνηλάτησης. Θεωρείται πως εφόσον όλα εξελιχθούν ομαλά από υγειονομικής άποψης, αυτό θα ενισχύσει και τις πωλήσεις τουριστικών πακέτων προς την Ελλάδα.
Υπενθυμίζεται πως οι επιχειρηματίες του χώρου δεν αναμένουν φέτος στην πράξη περισσότερα από πέντε δισεκατομμύρια ευρώ στο ταμείο, και αυτά στην καλύτερη των περιπτώσεων. Οι απώλειες είναι μεγάλες καθώς πριν το ξέσπασμα του κορονοϊού, τα έσοδα αναμένονταν να ξεπεράσουν τα 20 δισ. ευρώ, περισσότερα κατά 1,5 δισ. τουλάχιστον σε σύγκριση με τις περσινές εισπράξεις.
Βίκυ Κουρλιμπίνη