Αυτό είναι το σχέδιο για την ανάπτυξη της Ελληνικής Οικονομίας- Διαβάστε το πόρισμα της επιτροπής Πισσαρίδη που παραδόθηκε στην κυβέρνηση

Στα χέρια της κυβέρνησης βρίσκεται το ενδιάμεσο πόρισμά της για την ελληνική οικονομία από την Επιτροπή Πισσαρίδη. Ποιες οι οικονομικές προτεραιότητες του σχεδίου. Οι 15 άξονες αναπτυξιακής πολιτικής.

του Νίκου Παναγιωτόπουλου

Το ενδιάμεσο πόρισμά της για την ελληνική οικονομία παρέδωσε στην κυβέρνηση η Επιτροπή Πισσαρίδη. Κεντρικός στόχος του σχεδίου είναι η ενίσχυση της παραγωγικότητας, η συστηματική αύξηση   των εξαγωγών και η στενότερη διασύνδεση της παραγωγής με την τεχνολογία και την καινοτομία.

Την ανάγκη ύπαρξης ενός συνεκτικού σχεδίου με επαρκή μηχανισμό εφαρμογής και διάρκεια στο χρόνο υπογραμμίζει κάθε φόρα ο Πρωθυπουργός, αναφερόμενος στο αναπτυξιακό σχέδιο που καταρτίζει η Επιτροπή Πισσαρίδη.

Η Έκθεση που παραδόθηκε από την επιτροπή θα είναι η βάση για το στρατηγικό σχέδιο που θα ακολουθήσει η χώρα μεσοπρόθεσμα, με σαφείς οικονομικές προτεραιότητες και στόχους

Είναι κοινός τόπος η ανάγκη για την αλλαγή του αναπτυξιακού μοντέλου με στόχο να κατευθυνθούν πόροι σε επενδύσεις που θα μεταμορφώσουν την ελληνική οικονομία σε μια οικονομία με έμφαση στις επενδύσεις και τις εξαγωγές με την καθιέρωση νέων κανόνων για πιο γρήγορες αποσβέσεις επενδύσεων ως ένα από τα μέτρα που θα υποστηρίξουν την επενδυτική δραστηριότητα. Επίσης, θα γίνει προσπάθεια για τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους, με τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, ενώ θα ενισχυθεί ο τρίτος πυλώνας της ασφάλισης, ώστε να υποστηριχθεί η αύξηση της αποταμίευσης.

Όπως έγραφε το newpost η Σύνοδος Κορυφής της 17-18 Ιουλίου για το πακέτο ανάκαμψης ύψους 750 δισ. ευρώ αποτελεί μείζονα προτεραιότητα για την κυβέρνηση. Το στενό επιτελείο του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη καταστρώνει την στρατηγική με την οποία θα απαντήσει στους «σκληρούς» της ΕΕ που αντιδρούν. Την ομάδα αποτελούν η γνωστή ισχυρή τριανδρία του Μαξίμου, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ αρμόδιος για το κυβερνητικό έργο Ακης Σκέρτσος και ο γενικός γραμματέας υου πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης. Κρίσιμο ρόλο έχει ο επικεφαλής του οικονομικού γραφείου του Κυριάκου Μητσοτάκη Αλέξης Πατέλης και η διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του, πρέσβης Ελένη Σουρανή.

Όπως εξηγούσε στο Newpost κορυφαία κυβερνητική πηγή, θεωρείται «η μάχη των μαχών» διότι η χώρα θα πρέπει να διεκδικήσει να μην μειωθούν τα 32 δισεκ. ευρώ που της αναλογούν με βάση έναν πρώτο αλγόριθμο, οι επιχορηγήσεις να παραμείνουν στη σημερινή αναλογία (22,5 δισ. ευρώ) σε σχέση με τα δάνεια (9,5 δισ.) και οι όροι να μην είναι αποτρεπτικοί για την απορρόφιση. Tο πόρισμα της ομάδας Πισσαρίδη με τους γενικούς άξονες στους οποίους θα πρέπει να κινηθεί το νέο αναπτυξιακό μοντέλο. Πλησιάζει τις 100 σελίδες.

Ειδικότερα, οι οικονομικές προτεραιότητες του σχεδίου περιλαμβάνουν:

  • την άνοδο των επενδύσεων και των εξαγωγών ως ποσοστό του ΑΕΠ
  • την ενίσχυση της μισθωτής εργασίας και τη μείωση της παραοικονομίας
  • την επένδυση στην εκπαίδευση και τη γνώση
  • την αύξηση του μεγέθους των ελληνικών επιχειρήσεων
  • την προώθηση της τεχνολογίας αιχμής, της καινοτομίας και της ψηφιοποίησης
  • την επίτευξη φιλόδοξων περιβαλλοντικών στόχων
  • την υποστήριξη των αδύναμων νοικοκυριών

Οι καθηγητές προτείνουν 15 άξονες αναπτυξιακής πολιτικής. Σταχυολογούμε:

1.     Μείωση του φορολογικού βάρους στη μισθωτή εργασία.

2.     Επιταχυνόμενες αποσβέσεις και μείωση κόστους ενέργειας στη μεταποίηση.

3.     Ενίσχυση βασικής έρευνας μέσω άρσης αγκυλώσεων στα πανεπιστήμια. Κίνητρα για ενίσχυση της καινοτομίας.

4.     Ριζική αναβάθμιση του συστήματος κατάρτισης για ανέργους και εργαζόμενους.

5.     Υποστήριξη των γυναικών ώστε να διευκολυνθεί η συμμετοχή τους στην αγορά εργασίας.

6.     Εισαγωγή του κεφαλαιοποιητικού συστήματος στον δεύτερο πυλώνα κοινωνικής ασφάλισης.

7.     Δημιουργία εξειδικευμένων τμημάτων στα δικαστήρια για υποθέσεις σημαντικού οικονομικού ενδιαφέροντος, με ανώτατο όριο έκδοσης απόφασης το ένα έτος.

8.     Συνέχιση και εμβάθυνση της ψηφιακής μεταρρύθμισης στη δημόσια διοίκηση.

9.     Εκσυγχρονισμός του συστήματος χρηματοπιστωτικής εποπτείας στον τομέα της προστασίας των επενδυτών.

10.  Εκσυγχρονισμός της εκπαίδευσης σε όλες τις βαθμίδες.

11.  Αναδιάρθρωση του συστήματος υγείας με προτεραιότητα στην ψηφιοποίηση.

12.  Σταδιακή μεταφορά πόρων του φόρου ακίνητης περιουσίας σε τοπικό επίπεδο.

13.  Ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων.

14.  Στροφή σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας με άμβλυνση του κόστους μετάβασης και στήριξη των τοπικών κοινωνιών κατά την απολιγνιτοποίηση.

15.  Ανάπτυξη υποδομών.

Η Έκθεση εξειδικεύει τις παραπάνω προτάσεις όπως και άλλες που συνολικά διαμορφώνουν ένα πλαίσιο για τη στροφή της οικονομίας προς ένα δρόμο μεσοπρόθεσμης ανάπτυξης. Η κυβέρνηση θα μελετήσει προσεκτικά τις προτάσεις της επιτροπής. Το Σχέδιο Ανάπτυξης για την Ελληνική Οικονομία εκτείνεται σε περίπου 100 σελίδες, και είναι το προϊόν μελέτης της Επιτροπής Πισσαρίδη με επικεφαλής τον κάτοχο του βραβείου Νόμπελ, καθηγητή Χριστόφορο Πισσαρίδη, και μέλη τους Νίκο Βέττα, γενικό διευθυντή ΙΟΒΕ & καθηγητή στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Δημήτρη Βαγιανό, καθηγητή χρηματοοικονομικών στο πανεπιστήμιο LSE στο Ηνωμένο Βασίλειο και Κώστα Μεγήρ, καθηγητή οικονομικών στο πανεπιστήμιο του Yale στις ΗΠΑ. Στην Επιτροπή συμμετέχουν επίσης με συμβουλευτικό ρόλο οι Κυριάκος Ανδρέου (PwC), Κωσταντίνος Αρκολάκης (Yale), Μανόλης Γαλενιανός (London Holloway), Χρήστος Γκενάκος (ΟΠΑ και Cambridge), Svetoslav Danchev (IOBE), Αρίστος Δοξιάδης (Big Pi Ventures), Νίκος Καραμούζης (Grant Thornton), Φοίβη Κουντούρη (ΟΠΑ), Αλέξανδρος Κρητικός (DIW), Δάφνη Νικολίτσα (Παν.Κρήτης), Διομήδης Σπινέλλης (ΟΠΑ),Πάνος Τσακλόγλου (ΟΠΑ).

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις