Τα χωριά Πλατιές, Θηράμωνα, Βαλεριάνο, Χιονάτα, Μαυράτα μετά το αιφνιδιαστικό κλείσιμο της παραλίας στο Κορώνι από ιδιοκτήτες αγροτεμαχίων, δεν έχουν πρόσβαση σε παραλία.  Η επόμενη παραλία είναι ο Καταλειός.

Μια ολόκληρη περιοχή η οποία τα τελευταία χρόνια στηρίχτηκε στο μοντέλο τουριστικής ανάπτυξης με την λειτουργία τουριστικών καταλυμάτων αλλά και υπερπολυτελών μονοκατοικιών προς ενοικίαση , καταστρέφεται.

Τα δεκάδες καταλύματα της περιοχής και οι βίλες διαφήμιζαν στους πελάτες τους την πανέμορφη παραλία Κορώνι και ήταν πραγματικά το δέλεαρ για να τους προσελκύσουν.

Μια παραλία που οι σκίνοι και οι μυρσίνες φτάνουνε ίσα με το κύμα, μια παραλία με δημόσια γεώτρηση και νερό από την καρδιά του Αίνου , μια παραλία που κάθε χρόνο είναι διαφορετική ανάλογα τσου καιρούς του χειμώνα..

Πάνω από 20 χρόνια δικαστικών , νομικών και άλλων εκκρεμοτήτων,  κατέληξαν στο κλείσιμο του δρόμου αρχές Αυγούστου , τη στιγμή που οι τουριστικές επιχειρήσεις της περιοχής ήταν γεμάτες με πελάτες.

Την στιγμή που ο 25χρονος επιχειρηματίας που νοίκιασε την παραλία απο το Δήμο περίμενε να δει περισσότερα έσοδα μήπως και μειώσει τη ζημιά του κορονοϊού.

Κεραυνός εν αιθρία ; Μια χειροβομβίδα που έσκασε στα χέρια του νυν προέδρου της Κοινότητας Γεράσιμου Πετράτου Σαράφη και στου δημάρχου Θεόφιλου Μιχαλάτου;

Από την άλλη πλευρά, οι ιδιοκτήτες γης που έκλεισαν το δρόμο έχουν τα δικά τους επιχειρήματα , και δικαστικές αποφάσεις προηγούμενων χρόνων που τους ευνοούν, αποφάσεις που οι πρώην δήμοι δεν πρόσβαλαν νομικά.

Και ο κόσμος , ο κόσμος που πάντα θυμάται να κάνει μπάνιο στο Κορώνι, να περνάει ελεύθερα για το Κορώνι ξαφνικά βρίσκεται μπροστά σε ταμπέλα ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η διέλευση.

Για την ενημέρωση των κατοίκων της περιοχής ο πρόεδρος της Κοινότητας Γεράσιμος Πετράτος  Σαράφης κάλεσε τον κόσμο σε συγκέντρωση την Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου στην Πλατεία του Βαλεριάνου. Κλήθηκαν και ο δήμαρχος Θεόφιλος Μιχαλάτος και ο αντιδήμαρχος της περιοχής Νίκος Κουρκουμέλης και ο βουλευτής Παναγής Καππάτος.  Ο βουλευτής δεν ήταν στην συγκέντρωση , οι άλλοι ήταν.

Όπως θα ακούσετε και στα παρακάτω video αναλυτικά , ο πρόεδρος της Κοινότητας Γεράσιμος Πετράτος αναφέρθηκε στο νομικό ιστορικό του δρόμου και παρουσίασε τα διάφορα έγγραφα που βρήκε στο αρχείο της Κοινότητας με βάση των οποιων ο δρόμος ήταν ανοικτός μέχρι τις αρχές Αυγούστου.

Ο δήμαρχος Θεόφιλος Μιχαλάτος δήλωσε ότι μέλημα του δήμου είναι να μείνει ο δρόμος ανοικτός και ενημέρωσε τους κατοίκους ότι του θέματος θα επιληφθεί η Νομική Υπηρεσία του δήμου.

Ο αντιδήμαρχος Νίκος Κουρκουμέλης επισήμανε τη σημασία της παραλίας για την ανάπτυξη της περιοχής.

Στη συγκέντρωση των κατοίκων ήταν και ο κ. Νίκος Τσιλιμιδός εκπρόσωπος της οικογένειας των ιδιοκτητών γης που έκλεισαν το δρόμο. Ο κ. Τσιλιμιδός ανέπτυξε τα δικά του επιχειρήματα και ανέφερε τις δικαστικές αποφάσεις που τους έχουν δικαιώσει , καταγγείλει ότι επι μια 20ετία οι δήμαρχοι της περιοχής δεν ανταποκρίθηκαν στα αιτήματά τους για συζήτηση , ότι έφθασε εν ολίγοις ο κόμπος στο κτένι να εφαρμοστεί ο νόμος.

Ο Νίκος Χιόνης πρώην Κοινοτάρχης αντέταξε τα δικά του επιχειρήματα και τις ενέργειές του όταν ήταν πρόεδρος και είχε εναν δυναμικό διάλογο με τον κ. Τσιλιμιδό.

Δημιουργήθηκε μικρή ένταση μεταξύ των κατοίκων και των ιδιοκτητών .

Οι κάτοικοι από τη δική τους πλευρά έθεσαν  κάποια απλά ερωτήματα:

  • Γιατί έκλεισε ο δρόμος στις αρχές Αυγούστου; Γιατί αφού είχατε υπομονή 20 χρόνια δεν είχατε υπομονή μερικές μέρες να λήξει η σεζόν αυτό το δύσκολο καλοκαίρι με τον κορονοϊό;
  • Γιατί έκλεισε ο δρόμος ο οποίος οδηγεί σε δημόσια γεώτρηση και δημόσια πηγή νερού ;
  • Ποιος θα αποζημιώσει τους ιδιοκτήτες καταλυμάτων για τις εσπευσμένες αναχωρήσεις πελατών τους μετά το κλείσιμο της παραλίας;

Το κλείσιμο της παραλίας -ανεξάρτητα το ποιος ευθύνεται για αυτό- ήταν ότι χειρότερο μπορούσε να συμβεί στον Ελειό και ιδιαίτερα στα προαναφερόμενα χωριά . Όλα αυτά τα χωριά με τα δεκάδες καταλύματα υπάρχουν λόγω του Κορωνιού.. τη μοναδική παραλία της περιοχής. Τώρα τι;

Γιατί όπως επεσήμανε κάτοικος των Πλατιών και οι δυο παραλίες αυτής της περιοχής του Ελειού έχουν κλείσει.. Η Λεύκα με συρματοπλέγματα και το Κορώνι με πέτρες .. Η περιοχή δεν έχει πια πρόσβαση σε παραλία από τη ξηρά.

Αυτή είναι η πραγματικότητα που απαιτεί άμεσες λύσεις γιατί τώρα γίνονται τα συμβόλαια για τη σεζόν 2021. Ποιο κατάλυμα , ποια βίλα θα κλείσει χωρίς πρόσβαση στο Κορώωι ;  Η καταστροφή της περιοχής -αν δεν λυθεί το θέμα άμεσα- θα είναι μεγάλη.

Είναι άλυτο το θέμα;

Κανένα θέμα δεν είναι άλυτο όταν τεθεί σε διάλογο χωρίς μονομερείς ενέργειες.

Η ανάπτυξη της περιοχής πρέπει να φέρνει την ευημερία σε όλους τους κατοίκους και όχι στους λίγους.  Μια κατεστραμμένη οικονομικά περιοχή δεν θα προσελκύσει πελάτες σε προνομιούχο κατάλυμα ακόμα και αν αυτό διαθέτει ιδιωτική παραλία..

 Γιατί ο τουρισμός έχει αλλάξει .. δεν είναι πια ήλιος, άμμος και θάλασσα.. ο τουρισμός είναι εμπειρία ζωής με τους ανθρώπους της περιοχής , την κουλτούρα, τα ήθη, τα έθιμα, τις καθημερινές τους συνήθειες..Μια απο αυτές είναι το μπάνιο στο Κορώνι.

Ελένη Δ. Χιόνη

Φωτογραφίες απο την συγκέντρωση

 

 

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις