Πραγματοποιήθηκε συνέντευξη τύπου, χθές Τρίτη απόγευμα,  στα πλαίσια του έργου  INTERREG GREECE-ITALY με τίτλο “Strengthening innovation and competitiveness of dairy enterprises through Mobile Laboratories of quality control – MOBILAB “,στην αίθουσα συνεδριάσεων του Διοικητηρίου της Π.Ε. Κεφαλληνίας, μετά από πρόσκληση του θεματικού Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης Σωτήρη Κουρή.

Πρόκειται για ένα διακρατικό έργο (Ιόνια νησιά – Ιταλία ) που είχαμε πολύ μικρές ελπίδες ότι μπορεί να ολοκληρωθεί εξαιτίας της γραφειοκρατίας και της μετάβασης από τη μία περιφερειακή αρχή στην άλλη.  Ευτυχώς η καλή προετοιμασία που είχε κάνει η περιφερειακή αρχή επί Θόδωρου Γαλιατσάτου, συνεχίστηκε με τη νέα Περιφερειακή αρχή της Ρόδης Κράτσα χάρη στις προσπάθειες του Σωτήρη Κουρή και του Σταύρου Τραυλού .

Τι σημαίνει αυτό το έργο για την Κεφαλονιά και την Ιθάκη

Το έργο αφορά την ενίσχυση της καινοτομίας και της ανταγωνιστικότητας των γαλακτοκομικών επιχειρήσεων μέσω κινητών εργαστηρίων ποιοτικού ελέγχου – MOBILAB . Αυτός είναι ο τίτλος του στα ελληνικά. Και για την υλοποίησή του το πρόγραμμα διαθέτει ιδιόκτητο (της Περιφέρειας) βανάκι – εργαστήριο.

Στη συνέντευξη τύπου ήταν όλη η επιστημονική ομάδα που εδώ και 3-4 χρόνια δούλευε στο  έργο, συμμετείχε και ο κ. Γαλλίδης δ/ντης αγροτικής ανάπτυξης της περιφέρειας και διαχειριστής του προγράμματος.

  1. Αικατερινιάδου Λουκία, Διευθύντρια Ερευνών του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, Υπεύθυνη Έργου Mobilab
  2. Σαμούρης Γεώργιος, Διευθυντής Ερευνών του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, Υπεύθυνος ενότητας Εργασίας για τα τυροκομικά
  3. Μπουκουβάλα Ευρυδίκη, Κύρια Ερευνήτρια του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, Υπεύθυνη Ενότητας Εργασίας για το Στρατηγικό Σχεδιασμό της κτηνοτροφίας και των τυροκομικών
  4. Ψωμάς Ευδόξιος, Εντεταλμένος Ερευνητής του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, Υπεύθυνος για την τεχνολογία των τυροκομικών
  5. Τσιλιγιάννη Θεοδώρα, Διευθύντρια Ερευνών του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, Υπεύθυνη για την αναπαραγωγή των αιγοπροβάτων

To έργο έχει προϋπολογισμό περίπου 1.000.000 ευρώ . Εξελίχθηκε στην Κεφαλονιά, Ζάκυνθο και Ιθάκη καθώς η Κέρκυρα και η Λευκάδα δεν έχουν αναπτυγμένη κτηνοτροφία.

Ακούστε τις παρεμβάσεις των επιστημόνων :

 

Ακούστε τη συζήτηση – ερωτήσεις και απαντήσεις

Στόχος του έργου είναι η βοήθεια προς τους κτηνοτρόφους και τυροκόμους των Ιονίων Νήσων έτσι ώστε με τη χρήση των νέων επιστημονικών μεθόδων να παράγουν ποιοτικά προϊόντα και σε ζώα και σε γαλακτοκομικά στις καλύτερες δυνατές τιμές.

 H κτηνοτροφία και η τυροκομεία μας έχουν φθάσει σε ένα δίλημμα: ή μαζί με την επιστήμη για ποιοτικά προϊόντα με καλύτερες τιμές ή χανόμαστε.

Η σχέση πρέπει να είναι αμφίδρομη : οι παραγωγοί να συνεργαστούν και να «ακούνε» τους επιστήμονες και η επιστήμη να σεβαστεί τη τέχνη της τυροκομίας και την παράδοση ενισχύοντάς της και όχι «απαλλοτριώνοντάς» της από τους παραγωγούς.

Η αλυσίδα πάει έτσι :

  • Η ποιότητα της τροφής των ζώων (ζωοτροφές και βοσκή)
  • Η υγεία των ζώων και η παρακολούθησή τους από κτηνιάτρους
  • Η αναπαραγωγή των ζώων
  • Η θανάτωση και η υγειονομική σφαγή των ζώων σε σύγχρονα σφαγεία
  • Ο τεμαχισμός και η διάθεση του κρέατος  στον καταναλωτή με ασφαλείς για την υγεία του τρόπους (πχ διάθεση σε συσκευασία όπου επάνω θα αναγράφεται το κτήμα, ο στάβλος , η φυλή του ζώου και βέβαια η ημερομηνία σφαγής).

 Το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα είναι : Παραγωγή κρέατος σε ελεγχόμενες χρονικές περιόδους ώστε να εξασφαλίζουν οι κτηνοτρόφοι καλύτερες τιμές στη χονδρική πώληση και οι καταναλωτές προϊόν ανώτερης θρεπτικής αξίας και με ονομασία προέλευσης.

150.000 αμνοερίφια είναι καταγεγραμμένα στην Κεφαλονιά , μεταξύ αυτών σπάνιες φυλές, μοναδικές , και άλλα 50.000 «ελεύθερης βοσκής» , άνευ επιτήρησης, και 17 τυροκομεία παράγουν γαλακτοκομικάπροϊόντα .

Μέσα από το εν λόγω πρόγραμμα οι κτηνοτρόφοι έχουν την βοήθεια επιστημόνων για την αναπαραγωγή και ανάπτυξη των ζώων τους  επι τόπου στη στάνη τους με το βανάκι το οποίο θα τους επισκέπτονται.

Οι κτηνοτροφικές και τυροκομικές μονάδες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα θα χρησιμοποιούν την ετικέτα του προγράμματος που θα επιβεβαιώνει τη συμμετοχή τους και θα αναδεικνύει το προϊόν τους.

ΤΥΡΟΚΟΜΙΑ δεν είναι μόνο η φέτα…

Η Κεφαλονιά παράγει καλής ποιότητας γάλα και οι Κεφαλονίτες τυροκόμοι κατέχουν τη τέχνη της τυροκομίας.  Το δίλημμα είναι : Μαζική παραγωγή φέτας (βαρελίσιου τυριού) ή και ανάπτυξη  παραγωγής γκουρμέ προϊόντων που απευθύνονται σε «ψαγμένες» αγορές , σε «ψαγμένους» καταναλωτές που αναζητούν το διαφορετικό , το «μικρό» και είναι διατεθειμένοι να το αγοράσουν σε ανάλογη τιμή.

Οι επιστήμονες συμφωνούν σε αυτά που αναζητούν οι καταναλωτές , στη νέα αγορά του τυριού που έχει δημιουργηθεί σε όλες τις χώρες .  Νέα τυριά , μικρές συσκευασίες, καλύτερες τιμές για τον παραγωγό και διάθεση σε εξειδικευμένα καταστήματα τυριών.

Ο ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗΣ κοντά στον παραγωγό

Ότι να και δημιουργήσει ο ντόπιος παραγωγός είτε σε κρέας είτε σε τυρί δεν θα του αποδώσει εάν δεν υποστηριχθεί  πρώτα από τον ντόπιο καταναλωτή , (αμάν πια με την γκούντα!) και στον ντόπιο επαγγελματία της εστίασης .  Δεν μπορεί να βαφτίζεται «Κεφαλονίτικη φέτα» , η φέτα Βουλγαρίας. Δεν μπορεί τα εστιατόρια της Κεφαλονιάς να μην έχουν στο μενού τους μια παλέτα με τοπικά τυριά συνοδευόμενα με τοπικά κρασιά .  Δεν μπορεί οι τουρίστες , οι επισκέπτες της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης να μην γεύονται στα εστιατόρια τα τυριά μας ή να μη τους δίνετε η δυνατότητα να τα αγοράσουν .

Να αναγνωρίσουμε ότι πολλά έχουν αλλάξει τα τελευταία χρόνια στους παραγωγούς και στους καταναλωτές . Οι παραγωγοί αρκουμαστήκανε την αγορά, τη ζήτησης. Διαθέτουν τα προϊόντα σε μικρές συσκευασίες, δημιούργησαν νέες γεύσεις με τοπικά βότανα και πιπέρια.

Ο ανθρώπινος παράγοντας το «κλειδί» ..

Στην Οδύσσεια του Ομήρου έχουμε τη πρώτη περιγραφή παραγωγής τυριού που σημαίνει ότι ο τόπος μας η Κεφαλονιά και το Θιάκι ιστορικά ήταν οι πρώτοι λαοί που πέρασαν στην τυροκομεία. Μια μεγάλη παρακαταθήκη που πρέπει να «εκμεταλλευτούμε»..  Η τέχνη της παραγωγής των ζώων και των προϊόντων τους προχωράει μαζί με τον άνθρωπο. Εάν οι νέοι εγκαταλείψουν την κτηνοτροφία και τη τυροκομεία, εάν δεν σπουδάσουν για να αναλάβουν τις οικογενειακές επιχειρήσεις, εάν δεν αγαπήσουν ,εάν δεν παθιαστούν με το τυρί , αυτός ο κλάδος θα σβήσει , θα εξαφανιστεί και μάλιστα την εποχή που το μέλλον τους προβλέπεται καλύτερο.. Θα πρέπει να ενημερώνονται καλύτερα οι μαθητές για τις δυνατότητες σπουδών στην τυροκομία ώστε να την επιλέγουν για να συνεχιστεί .   Η τυροκομεία φέρνει έσοδα στο νησί μας , δημιουργεί θέσεις εργασίας , προσφέρει στην αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος.

O τελικός στόχος

Το πρόγραμμα φιλοδοξεί να προσφέρει στους παραγωγούς όλα εκείνα τα εργαλεία ώστε να παράγουν υγιή ζώα, να διαθέτουν κρέας υψηλής διατροφικής αξίας και ασφαλές για την υγεία , να βελτιώσουν την τυροκομία με νέες γεύσεις και συσκευασίες με τελικό στόχο : Καλύτερες τιμές για τους παραγωγούς , καλύτερα προϊόντα για τους καταναλωτές.

Η εκδήλωση

Μετά το τέλος της συζήτησης , ακολούθησε εκδήλωση στον προαύλιο χώρο της ΠΕ Κεφαλονιάς με παρουσίαση του προγράμματος, ντοκιμαντέρ για τη τσερέπα και δείπνο με παραδοσιακά εδέσματα ( όπως τράγιο με σάρτσα και χοντρό μακαρόνι, κρεατόσουπα με τράγιο, κρεατόπιτα ) από το catering MYΘΟΣ ΕΣΤΙΑΣΗΣ.

Ο ήχος ήταν έργο του ΗΧΟΘΕΑΜΑ του Οθωνα Κουταβά .

Ο Ανδρέας Παντελιός και ο σεφ του catering έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους για τη δημιουργία των πιάτων της βραδιάς και βέβαια άφθονο κέρασμα με τυριά που διέθεσαν οι τυροκόμοι της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης.

(Ακολουθεί  σχετικό ρεπορταζ παρουσίασης της εκδήλωσης).

Ελένη Δ. Χιόνη

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις