Με το άρωμα και τη γέψη τση Κεφαλονίτικης κουζίνας (που δεν μπορούμε να σας μεταφέρουμε) σάρτσα κουμεντόρι με λεμόνι, κλείσανε οι δράσεις επικοινωνίας και ενημέρωσης του έργου INTERREG GREECE-ITALY με τίτλο “Strengthening innovation and competitiveness of dairy enterprises through Mobile Laboratories of quality control – MOBILAB στο ΜΥΘΟΣ ΕΣΤΙΑΣΗΣ με μια ..νόστιμη εκδήλωση.
Τι σημαίνει αυτό το έργο για την Κεφαλονιά και την Ιθάκη
Το έργο αφορά την ενίσχυση της καινοτομίας και της ανταγωνιστικότητας των γαλακτοκομικών επιχειρήσεων μέσω κινητών εργαστηρίων ποιοτικού ελέγχου – MOBILAB . Αυτός είναι ο τίτλος του στα ελληνικά. Και για την υλοποίησή του το πρόγραμμα διαθέτει ιδιόκτητο (της Περιφέρειας) βανάκι – εργαστήριο.
Στόχος του έργου είναι η βοήθεια προς τους κτηνοτρόφους και τυροκόμους των Ιονίων Νήσων έτσι ώστε με τη χρήση των νέων επιστημονικών μεθόδων να παράγουν ποιοτικά προϊόντα και σε ζώα και σε γαλακτοκομικά στις καλύτερες δυνατές τιμές.
Μέσα από το εν λόγω πρόγραμμα οι κτηνοτρόφοι έχουν την βοήθεια επιστημόνων για την αναπαραγωγή και ανάπτυξη των ζώων τους επι τόπου στη στάνη τους με το βανάκι το οποίο θα τους επισκέπτονται.
Οι κτηνοτροφικές και τυροκομικές μονάδες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα θα χρησιμοποιούν την ετικέτα του προγράμματος που θα επιβεβαιώνει τη συμμετοχή τους και θα αναδεικνύει το προϊόν τους.
H χθεσινή εκδήλωση στο ΜΥΘΟΣ ESTIASIS ήταν η συνέχεια των εκδηλώσεων του καλοκαιριού και το κλείσιμο του προγράμματος παρουσιάζοντας τις δυνατότητες της συνεργασίας του πρωτογενούς τομέα με τα ξενοδοχεία και την εστίαση για την χρησιμοποίηση τοπικών προϊόντων στο μενού τους
Προσκεκλημένος της εκδήλωσης ήταν ο διάσημος σεφ Γιώργος Πίττας ο άνθρωπος που έφερε το «ελληνικό πρωινό» στα ξενοδοχεία , δηλαδή τα τοπικά προϊόντα της κάθε περιοχής μπήκαν στα μενού των εστιατορίων και ξενοδοχείων. Σήμερα 1500 ξενοδοχεία (ανάμεσά του και Κεφαλονιάς) προσφέρουν πρωϊνό με τοπικά προϊόντα.
Ενδιαφέρουσα η παρέμβαση του σεφ και λαογράφου Κώστα Μαρκάτου για την γαστρονομία της Κεφαλονιάς και η αποκάλυψη το πως δημιουργήθηκε η παραδοσιακή σάλτσα κουνελιού της Κεφαλονίτικης κουζίνας .
Οικοδεσπότης της βραδιάς ήταν ο Αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Ανδρέας Παντελειός ο οποίος φιλοξένησε και την εκδήλωση στην κουζίνα και στη σάλα του MΥΘΟΣ Estiasis. Ο Αντιπεριφερειάρχης Σωτήρης Κουρής είναι επικεφαλής του προγράμματος από την πλευρά της περιφέρειας.
Μίλησαν επίσης η Αικατερινιάδου Λουκία, Διευθύντρια Ερευνών του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, Υπεύθυνη Έργου Mobilab. Παραβρέθηκε και ο Σαμούρης Γεώργιος, Διευθυντής Ερευνών του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, Υπεύθυνος ενότητας Εργασίας για τα τυροκομικά.
Χαιρέτησαν ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού Νίκος Κουρκουμέλης, ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Γεράσιμος Τιμοθεάτος , ο Περιφερειακός Σύμβουλος Σπύρος Γαλιαστάτος και ο γνωστός τυροκόμος Σπύρος Γαλιατσάτος.
Η εκδήλωση έκλεισε με μπουφέ με παραδοσιακά Κεφαλονίτικα πιάτα (μακαρονάδα με προβατίνα, πατσα, κρεατόπιτα, ,μεγάλη ποικιλία από τυριά και μυζηθρόπιτα με γιαούρτι και κυδώνι πασπαλισμένα με μάντολες για επιδόρπιο όλα δημιουργίες του επιτελείου της κουζίνας του ΜΥΘΟΣ estiasis.