της Εύας Οικονομάκη
Στο ισχυρό πλήγμα που έχουν δεχθεί ο τουρισμός και τα ταξίδια εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, καθώς στην ανάγκη υιοθέτησης κοινών πρωτοκόλλων παγκοσμίως εστίασε η Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία- GUE/NGL, Έλενα Κουντουρά, κατά τη διάρκεια του παγκόσμιου Webinar για τον τουρισμό «Restarting Travel and Tourism after the COVID-19 pandemic» που διοργάνωσε η ίδια.
«Το 2021 θα είναι μία ακόμη δύσκολη χρονιά για τον τουρισμό. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε όχι μόνο την υγειονομική κρίση, αλλά και την κοινωνική και οικονομική κρίση που διαδέχονται την πανδημία του νέου κορωνοϊού. Πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση μέχρι να είναι διαθέσιμο το εμβόλιο ή κάποια θεραπεία για τη νόσο COVID-19 έτσι ώστε να μπορέσουμε ξανά να μετακινηθούμε και να ταξιδέψουμε με ασφάλεια», τόνισε η Έλ. Κουντουρά, επισημαίνοντας ότι τα μέτρα που έχουν ληφθεί δεν ενιαία και δεν είναι αρκετά.
Όπως είπε, δε, είναι κρίσιμο να στηριχθεί ο κλάδος και κυρίως οι εργαζόμενοι και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που έχουν δεχτεί το μεγαλύτερο πλήγμα.
Ο ρόλος του εσωτερικού τουρισμού
Από την πλευρά της η Γκλόρια Γκεβάρα, πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ταξιδίων και Τουρισμού (WTTC-World Travel and Tourism Council), τόνισε ότι μέχρι στιγμής έχουν χαθεί 142 εκατ. θέσεις εργασίας παγκοσμίως εξαιτίας της πανδημίας, ενώ συνολικά έως το τέλος του 2020 κινδυνεύουν να χαθούν 174,4 εκατ. θέσεις στον τομέα τουρισμού και ταξιδίων.
Μάλιστα, όπως σημείωσε, ο αριθμός των θέσεων εργασίας που εκτιμάται ότι θα απoλεσθούν τελικά αναμένεται να είναι μικρότερος από την προηγούμενη εκτίμηση του WTTC για πάνω από 190 εκατ. θέσεις απασχόλησης, κάτι που οφείλεται στην ανάκαμψη των εσωτερικών ταξίδια σε χώρες όπως η Γερμανία, η Γαλλία, η Ελλάδα και η Κίνα.
Η επικεφαλής του WTTC επεσήμανε ότι απαιτείται ενιαία και συντονισμένη αντιμετώπιση για την προστασία και επανεκκίνηση του τουρισμού παγκοσμίως και χαρακτήρισε κλειδί την ύπαρξη ενιαίων πρωτοκόλλων και υποχρεωτικών τεστ πριν από κάθε ταξίδι έτσι ώστε να αποφευχθεί η διασπορά και να αρθούν οριζόντιοι περιορισμοί όπως η καραντίνα.
«Τest-Τracing-Τreatment»
Στις πρακτικές που ακολούθησε η Νότια Κορέα κατά τη διάρκεια της πανδημίας και βασίζονταν στο τρίπτυχο «test-tracing-treatment» (τεστ-ιχνηλάτιση-θεραπεία) αναφέρθηκε με τη σειρά της η Πρέσβειρα Ντο Γιονγκ-Σιμ, πρόεδρος του φορέα των Ηνωμένων Εθνών UN SDG’s Advocate Alumni, δίνοντας, μάλιστα, ιδιαίτερη έμφαση στη διεξαγωγή των υποχρεωτικών τεστ και την ιχνηλασία των κρουσμάτων. Επεσήμανε, δε, ότι η εμπιστοσύνη και η συνεργασία ανάμεσα στο κράτος και στους πολίτες είναι απαραίτητη για την αντιμετώπιση καταστάσεων όπως η παρούσα υγειονομική κρίση.
Ο Έντμουντ Μπάρτλετ, υπουργός Τουρισμού της Τζαμάικας και Co-Chair του Παγκόσμιου Κέντρου Ανθεκτικότητας και Διαχείρισης Κρίσεων στον Τουρισμό (GTRCMC), τόνισε ότι πρέπει τα κράτη να ετοιμάσουν σχέδια για το μέλλον του τουρισμού που να στοχεύουν στην ανθεκτικότητα και τη βιωσιμότητα του κλάδου απέναντι σε προκλήσεις όπως η κλιματική αλλαγή, η ασφάλεια, πανδημίες και φυσικές καταστροφές. Εστίασε, μάλιστα, στην ανάγκη υιοθέτησης κοινών πρωτοκόλλων για την επανέναρξη του τουρισμού παγκοσμίως, καθώς πολλές χώρες ακόμη ανά τον κόσμο κρατούν τα σύνορά τους κλειστά εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού.
Υιοθέτηση κοινών πρωτοκόλλων
Στον covid-free προορισμό Ταϋλάνδη αναφέρθηκε ο Δρ. Μάριο Χάρντι, διευθύνων σύμβουλος της Ταξιδιωτικής Ένωσης Ασίας και Ειρηνικού (PATA-Pacific Asia Travel Association), λέγοντας ότι ο κλάδος του τουρισμού και των ταξιδίων έχει δεχθεί τεράστιο πλήγμα και πρέπει άμεσα να γίνει κοινωνός του σχεδιασμού των κυβερνήσεων σχετικά με το άνοιγμα των συνόρων και την επανεκκίνηση του τουρισμού ώστε να λάβει έγκαιρα τις απαραίτητες επιχειρηματικές αποφάσεις.
Όπως εξήγησε, δεν είναι δυνατόν ο κλάδος να περιμένει το εμβόλιο και εστίασε με τη σειρά του στην ανάγκη δημιουργίας κοινά αποδεκτών πρωτοκόλλων που θα δώσουν το έναυσμα για την επανεκκίνηση του τουρισμού, καθώς, όπως είπε, οι άνθρωποι θέλουν να ταξιδέψουν.
Η νέα τάση
Τη σημασία του εσωτερικού τουρισμού ανέδειξε από την πλευρά του ο Δρ. Τάλεμπ Ριφάι, τέως γενικός γραμματέας του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού των Ηνωμένων Εθνών(UNWTO), επισημαίνοντας ότι είναι κρίσιμο να επιβιώσει ο κλάδος μέσω οικονομικής στήριξης από τις κυβερνήσεις. Από την πλευρά του, ο Δρ. Τάλεμπ Ριφάι τόνισε ότι το υποχρεωτικό τεστ για τους διεθνείς επιβάτες, που θα ισχυροποιήσει το αίσθημα της ασφάλειας για τους ταξιδιώτες, είναι βασική προϋπόθεση για την επανεκκίνηση των ταξιδιών σε παγκόσμιο επίπεδο.
Μάλιστα, εστίασε σε μια αναδυόμενη τάση του τουρισμού παγκοσμίως, τους ψηφιακούς νομάδες. Πρόκειται για ταξιδιώτες που εκμεταλλεύονται την τεχνολογία για να εργαστούν εξ αποστάσεως, ακόμη και από ξένες χώρες, από οποιοδήποτε δημόσιο χώρο, όπως καφετέριες και δημόσιες βιβλιοθήκες.