Καθοριστικά για τον προσδιορισμό του κατάλληλου χρόνου για το σταδιακό «ξεκλείδωμα» της χώρας, θεωρούνται τα αμέσως επόμενα 24ωρα,  καθώς ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα που θα καταγραφούν, θα οριστικοποιηθούν και τα κυβερνητικά σχέδια.

Όπως ξεκαθάρισε ο ίδιος ο πρωθυπουργός,  ο σχεδιασμός στο εξής δεν θα αναφέρεται σε ημερομηνίες, αλλά σε ιατρικά δεδομένα, τα οποία μέχρι στιγμής και σύμφωνα με τους ειδικούς «δείχνουν» ότι υπάρχει μια τάση σταθεροποίησης του αριθμού των νέων κρουσμάτων, η οποία ωστόσο δεν αντανακλά σε νοσηλείες, διασωληνώσεις και θανάτους, που παραμένουν σε υψηλά επίπεδα.

Στα θετικά στοιχεία, πάντως, συγκαταλέγονται και τα αποτελέσματα  των καθημερινών μετρήσεων του ιού στα λύματα,  καθώς σύμφωνα με τους ειδικούς εδώ και μια εβδομάδα υπάρχει μια μείωση στον αριθμό του ιικού φορτίου.

Η κυβέρνηση βρίσκεται σε φάση αξιολόγησης των επιδημιολογικών δεδομένων, ενώ παράταση του lockdown, θεωρείται δεδομένη (είναι κάτι που εισηγούνται και οι λοιμωξιολόγοι). Το θέμα είναι για πόσο.

Θα το ξέρουμε την επόμενη εβδομάδα, που θα έχουμε περισσότερα δεδομένα για την πορεία της πανδημίας και την αναμενόμενη αποσυμπίεση του Συστήματος Υγείας. Τότε «θα προβούμε σε σχετικές ανακοινώσεις» όπως κατέστησε σαφές ο πρωθυπουργός, κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψής του με τους επικεφαλής των υγειονομικών περιφερειών της χώρας, προκειμένου να καταγραφούν οι άμεσες ανάγκες που υφίστανται στο δημόσιο σύστημα υγείας.

Η σταδιακή άρση των περιορισμών θα εξελιχθεί με βάση τις υποδείξεις των λοιμωξιολόγων, και τα φετινά Χριστούγεννα θα είναι διαφορετικά, με μέτρα, χωρίς ταξίδια και ρεβεγιόν.

Οι ημερομηνίες -κλειδιά

Μεγάλος πονοκέφαλος για την κυβέρνηση είναι το άνοιγμα των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος καθώς μπαρ και κέντρα διασκέδασης αποδείχθηκαν το προηγούμενο διάστημα εστίες υπερμετάδοσης του ιού και όπως όλα δείχνουν θα μείνουν κλειστά.

Το σταδιακό ξεκλείδωμα της χώρας αναμένεται να γίνει σε τρεις φάσεις, αρχίζοντας από το άνοιγμα των σχολείων, ακολούθως του λιανεμπορίου και σε τρίτο και τελευταίο στάδιο (εφόσον όλα κυλήσουν ομαλά) της εστίασης.

Με τα σημερινά δεδομένα, το πιθανότερο είναι τα εστιατόρια να ανοίξουν λίγες ημέρες πριν από τις γιορτές, στις 21 Δεκεμβρίου, με συγκεκριμένο αριθμό πελατών σε κάθε τραπέζι και μόνο με καθήμενους.

Εφόσον τα επιδημιολογικά δεδομένα το επιτρέψουν, καταστήματα παιχνιδιών και χριστουγεννιάτικων ειδών θα ανοίξουν στις 7 Δεκεμβρίου.

Μία εβδομάδα αργότερα, στις 14 Δεκεμβρίου, αναμένεται να ανοίξει το λιανεμπόριο με αυστηρούς κανόνες και ειδικό σχέδιο για τα πολυκαταστήματα, τα οποία θα μπορούν να εξυπηρετούν και με click away.

Τελικά τι θα γίνει με τα σχολεία;

Σε ότι αφορά τα σχολεία, τα οποία έκλεισαν για να περιοριστεί η κινητικότητα των ενηλίκων και όχι γιατί αποτελούσαν εστίες διασποράς του κοροναϊού, πιθανολογείται ότι θα ανοίξουν από τις 7 Δεκεμβρίου.

Η αρχή θα γίνει με το άνοιγμα των δημοτικών σχολείων, για να ακολουθήσουν σταδιακά τα γυμνάσια και τα λύκεια.

Πάντως, σύμφωνα με πηγές της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, ακόμα και η 7η Δεκεμβρίου φαντάζει… δύσκολη, αφού η επιδημιολογική κατάσταση της χώρας μας μπορεί μεν να παρουσιάζει βελτίωση, ωστόσο δεν είναι η ζητούμενη.

«Άνοιγμα σχολείων μετά τα Χριστούγεννα»

Σε αντίθεση με όσα έχουν διαρρεύσει τις τελευταίες ημέρες περί ανοίγματος των σχολείων, η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη πρότεινε να βγει το «λουκέτο» από τις σχολικές μονάδες μετά τα Χριστούγεννα.

Ειδικότερα, εξέφρασε την άποψη ότι, «αν ο στόχος μας είναι να πάμε στο 500 κρούσματα, η κίνηση γονιών και παππούδων που πάνε τα παιδιά στο σχολείο,  θέλει σκέψη» και πρότεινε το σταδιακό άνοιγμα των σχολείων μετά τα Χριστούγεννα, ώστε στις γιορτές «να ανοίξει η αγορά.  Όμως, με τις μάσκες μας, τις αποστάσεις και μεγάλη προσοχή».

«Ο καθένας να συνειδητοποιήσει σε τι κατάσταση βρίσκεται η χώρα μας και να σκεφτεί τους ανθρώπους που δίνουν μάχη στα νοσοκομεία κι ας αποφασίσει ο καθένας πώς θα πράξει», τόνισε η Μ.Παγώνη μιλώντας στον Ant1.

«Πρόωρη η συζήτηση άρσης των μέτρων»

Την ίδια ώρα ο επιδημιολόγος και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Τάκης Παναγιωτόπουλος, χαρακτήρισε την συζήτηση περί ανοίγματος των σχολείων, άκαιρη και τη συζητηση για άρση των μέτρων, πρόωρη.

«Νομίζω ότι είναι πρόωρη η συζήτηση για τις 7 Δεκεμβρίου. Θέλω να ελπίζω ότι θα πρέπει να περιμένουμε μια με δυο εβδομάδες» ανέφερε.

«Φαίνεται τάση σταθεροποίησης του αριθμού των νέων κρουσμάτων που είναι κάτι ιδιαίτερα σημαντικό… Η αντανάκλαση όμως αυτού σε νοσηλείες, διασωληνώσεις, και πολύ φοβάμαι και σε θανάτους, έχει διαφορά φάσης. Πρέπει να κάνουμε λίγο υπομονή, μην το κομποδένουμε».

Όπως τόνισε ο επιδημιολόγος και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, μιλώντας στον Σκάι, «τα αποτελέσματα λόγω της διασποράς καθυστερούν, ήταν μεγαλύτερη η πρόκληση απ’ ό,τι κανένας έβλεπε. Να αποφύγουμε την πρόκληση να τα θεωρήσουμε ‘’όλα καλά’’ όπως το κάναμε το καλοκαίρι. Να συζητάμε αυτά που πρέπει να συζητάμε για την επόμενη φάση».

Ο κ. Παναγιωτόπουλος, εξήγησε ότι πρώτα πρέπει να παγιωθεί η τάση σταθεροποίησης, να δούμε ύφεση, και μετά να κάνουμε σχέδια για άρση μέτρων. «Πρέπει να είμαστε έτοιμοι ότι τα φετινά Χριστούγεννα θα είναι αλλιώτικα από τα άλλα. Θα το δούμε πόσο θα διαφέρουν», επισήμανε.

Προσεκτικές κινήσεις

Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση θεωρεί ότι τα επόμενα βήματα θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικά, ιδιαίτερα ως προς το «άνοιγμα» μετά το lockdown, ούτως ώστε να μην επαναληφθούν φαινόμενα χαλαρότητας που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε οριακές καταστάσεις ως προς το σύστημα υγείας, όπως αυτές που βιώνει η Θεσσαλονίκη τις τελευταίες εβδομάδες.

Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο, ο πρωθυπουργός αναμένει τις εισηγήσεις και το πράσινο φως των ειδικών πριν λάβει ο ίδιος τις αποφάσεις του.

«Τα επιδημιολογικά δεδομένα θα κρίνουν πότε θα χαλαρώσει η καραντίνα», ανέφερε μιλώντας στο MEGA, o ο πρύτανης ΕΚΠΑ Θάνος Δημόπουλος, προσθέτοντας ότι είναι απίθανο να επανέλθουμε στις 30 Νοεμβρίου στην προτέρα κατασταση. Θα αξιολογηθεί πάντως αν θα υπάρξουν κάποια στοιχεία που θα επιτρέψουν μια μικρή και σταδιακή άρση κάποιων εκ των περιοριστικών μέτρων.

Στα θετικά στοιχεία, πάντως, συγκαταλέγονται και τα αποτελέσματα  των καθημερινών μετρήσεων του ιού στα λύματα, από το ΑΠΘ και το ΕΚΠΑ,  καθώς σύμφωνα με τον κ. Δημόπουλο, οι ειδικοί εδώ και μία εβδομάδα αναφέρουν μείωση στον αριθμό του ιικού φορτίου.

Χριστούγεννα… αλλιώς

Πάντως, το μόνο σίγουρο είναι ότι τα Χριστούγεννα που έρχονται θα τα περάσουμε αλλιώς….

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι μετακινήσεις μας θα συνεχίσουν να έχουν περιορισμούς και SMS, έστω και αν η οικονομία ανοίξει σταδιακά και με προσοχή.

Όλο το διάστημα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς θα ισχύουν τα εξής:

  • Δεν θα γίνεται καμία μετακίνηση από νομό σε νομό
  • Κλειστά θα παραμείνουν όλα τα τουριστικά, χειμερινά θέρετρα
  • Κλειστά θα παραμείνουν και τα χιονοδρομικά κέντρα

Μάλιστα, το μέτρο του περιορισμού της μετακίνησης από νομό σε νομό φαίνεται ότι θα επεκταθεί και στη συνέχεια, χωρίζοντας ουσιαστικά τη χώρα σε επιδημιολογικές ζώνες.

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις