της Εύας Οικονομάκη
Στη δημιουργία ενός νέου χρηματοδοτικού εργαλείου για τη στήριξη των τουριστικών καταλυμάτων, τα οποία έχουν δεχθεί ισχυρό πλήγμα, καταγράφοντας δυσθεώρητες απώλειες εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, προχωρούν τα υπουργεία Οικονομικών και Τουρισμού.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα δύο υπουργεία σχεδιάζουν ένα νέο καθεστώς ενίσχυσης των ξενοδοχειακών μονάδων και των ενοικιαζόμενων δωματίων, το οποίο θα ανακοινωθεί μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα.
Πρόθεση της κυβέρνησης είναι η αξιοποίηση των δυνατοτήτων που παρέχει η τροποποίηση του προσωρινού πλαισίου, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι το πλαφόν της οικονομικής ενίσχυσης, η οποία θα είναι αμιγώς προσανατολισμένη στην τόνωση των επιχειρήσεων του τουρισμού, θα ξεπεράσει τα 800.000 ευρώ, όριο που έχουν φθάσει ήδη χιλιάδες καταλύματα, ωστόσο, θα κυμανθεί κάτω των 3 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, πάντως, το υπουργείο Τουρισμού έχει στείλει τα απαιτούμενα στοιχεία στο υπουργείο Οικονομικών, το οποίο αυτή τη στιγμή διαμορφώνει το νέο πλαίσιο στήριξης που θα δώσει τη δυνατότητα στις τουριστικές επιχειρήσεις να αντλήσουν άμεσα τα αναγκαία για την επιβίωσή τους κεφάλαια, τα οποία θα διοχετευτούν απευθείας στις επιχειρήσεις, χωρίς την παρέμβαση των τραπεζών.
Με δεδομένο, μάλιστα, ότι πολλά ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια δεν μπορούν να αξιοποιήσουν τον 4ο γύρο της επιστρεπτέας προκαταβολής -που χορηγείται, λαμβάνοντας υπόψη τη μείωση του τζίρου Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου-, καθώς έχουν εξαντλήσει το προβλεπόμενο όριο των 800.000 ευρώ, το νέο εργαλείο αναμένεται να παρέχει σημαντική ρευστότητα στις επιχειρήσεις που αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις.
Τι θα γίνει με την εστίαση
Σε δεύτερο χρόνο, πάντως, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, εξετάζεται το ενδεχόμενο να δοθεί η δυνατότητα αξιοποίησης του συγκεκριμένου προγράμματος και στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην εστίαση και στο λιανεμπόριο. Στην κατεύθυνση αυτή, εκπρόσωποι των κλάδων της εστίασης και του λιανεμπορίου έχουν αιτηθεί την ένταξή τους στο εν λόγω χρηματοδοτικό πλαίσιο, με το επιχείρημα ότι ιδιαίτερα εκείνες οι επιχειρήσεις που λειτουργούν σε ταξιδιωτικούς προορισμούς της χώρας έχουν καταγράψει μεγάλες ζημιές στα οικονομικά τους αποτελέσματα, αφού συνδέονται άμεσα με την τουριστική βιομηχανία.
Είναι ενδεικτικό ότι κάθε 1 δισ. ευρώ τζίρου για τον ξενοδοχειακό κλάδο αντιστοιχεί σε 2,5 δισ. ευρώ τζίρου στην πραγματική οικονομία, με τον πολλαπλασιαστή να είναι ακόμη υψηλότερος στα νησιά της χώρας που εξαρτώνται κατά κύριο λόγο από τον τουρισμό.
Ζημιές
Σε επίπεδα χαμηλότερα των 2,8 δισ. ευρώ που είχε εκτιμηθεί τον Ιούλιο θα κυμανθεί τελικά ο φετινός τζίρος των ξενοδοχειακών μονάδων της χώρας από τα 8,5 δισ. ευρώ στα οποία είχε ανέλθει το 2019. Μάλιστα, σύμφωνα με έρευνα που εκπόνησε το Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ) για λογαριασμό του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΞΕΕ), μόνο το 60% του συνόλου των ξενοδοχείων της χώρας, δηλαδή περίπου 6.000 καταλύματα, κατάφερε την τρέχουσα τουριστική σεζόν να λειτουργήσει και αυτό για μικρό χρονικό διάστημα, με τους επιχειρηματίες να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με τη βιωσιμότητα των καταλυμάτων τους.
Στη δίνη της πανδημίας, ωστόσο, έχουν βρεθεί και 120.000 μικρά τουριστικά καταλύματα, τα οποία καλούνται να αντεπεξέλθουν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις και αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα επιβίωσης. Σύμφωνα με τη Συνομοσπονδία Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων Ελλάδος, πάνω από το 30% των μικρών τουριστικών καταλυμάτων δεν μπορεί να αντεπεξέλθει οικονομικά, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει ακόμη και να βάλει λουκέτο, τη στιγμή που η πτώση του τζίρου τους ξεπερνά το 80% του περσινού. Από τα 40.000 περίπου μικρά καταλύματα, φέτος το καλοκαίρι λειτούργησε τελικά το 70%-80%, με τη μέση πληρότητα που κατέγραψαν το τρίμηνο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου, που παρέμειναν ανοιχτά, να κυμαίνεται στο 25%-27%.
Πρόσθετη στήριξη
Μέσα στην προηγούμενη εβδομάδα, με επιστολή του στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) προτείνει, στο πλαίσιο ενίσχυσης των επιχειρήσεων του κλάδου που παρουσιάζουν μεγάλη απώλεια εσόδων, τη λήψη τριών πρόσθετων μέτρων.
Την ίδια στιγμή, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων (ΠΟΞ), με επιστολή της στον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, ζητά να εφαρμοστούν και στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις τα πρόσθετα μέτρα στήριξης που έχουν προβλεφθεί για τις επιχειρήσεις που έχουν διακόψει τη λειτουργία τους με κρατική εντολή.
Το λιανικο εμποριο στα νησια επαθε μεγαλη ζημια Ειναι αδικο να θεωρουν οτι με την επιστρεπταια οι εμποροι μπορουν να πληρωσουν τις υποχρεωσεις αλλα και να επιβιωσουν μεχρι τον Μαιο.Ο τζιρος ειχε πτωση 80%.Πως θα ζησουμε με 4000.Και να σκεφτειτε οτι ο χειμωνας δεν ηρθε ακομα