Τι μπορεί να σημαίνει στην πράξη η δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι το «ξεκλείδωμα» των μπαρ και της νυχτερινής διασκέδασης «περνάει» από την έλευση του εμβολίου στη χώρα.
Με τo lockdown να παρατείνεται διαρκώς και με τον κορονοϊό να βάζει σε αναστολή τον εορτασμό των Χριστουγέννων σε ολόκληρη την Ευρώπη, η δήλωση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη πως το «λουκέτο» σε μπαρ και νυχτερινή διασκέδαση θα συνεχιστεί έως ότου η Ελλάδα λάβει το εμβόλιο και αρχίσει τους μαζικούς εμβολιασμούς, προκάλεσε αίσθηση καταρχάς στο αν ο πρωθυπουργός κυριολεκτεί και ταυτίζει ως timing αυτά τα δύο γεγονότα.
Πιο συγκεκριμένα, συζητώντας διαδικτυακά με τον πρόεδρο του Πανεπιστημίου Columbia, Λι Μπόλινγκερ, στο πλαίσιο της συμμετοχής του στο Φόρουμ «World Leaders», ο πρωθυπουργός ανέφερε τα εξής:
«Κάποιες δραστηριότητες δεν θα λειτουργήσουν μέχρι να έχουμε το εμβόλιο. Για παράδειγμα, η νυχτερινή διασκέδαση. Δεν μπορούμε να έχουμε συνωστισμό σε μπαρ, μέχρι να έρθει το εμβόλιο. Ίσως κάποια στιγμή να είμαστε σε θέση να ανοίξουμε τα εστιατόρια με τη σωστή κοινωνική απόσταση. Σκεφτόμαστε επίσης το άνοιγμα του λιανεμπορίου, αλλά συγκεκριμένοι περιορισμοί θα ισχύουν μέχρι το εμβόλιο».
Μιλώντας στο Sputnik, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, είπε πως η παραπάνω δήλωση ήταν μάλλον ατυχής και πως στην πραγματικότητα ο πρωθυπουργός εννοούσε, κατά την ίδια, πως οι παραπάνω δραστηριότητες θα μπορούν να ανοίξουν όταν ο εμβολιασμός έχει προχωρήσει κι έχει κάνει ικανοποιητική δουλειά.
«Και πότε θα συμβεί αυτό;» ρωτήσαμε κι εμείς με τη σειρά μας την κα Θεοδωρίδου. Όπως μας είπε η ίδια, πρέπει ο εμβολιασμός να φτάσει στο 60% του πληθυσμού για να μιλάμε για επαρκές θωράκισμα.
Και πότε θα έχει εμβολιαστεί το 60%; «Μετά το καλοκαίρι» είναι η απάντηση που μας έδωσε η κα Θεοδωρίδου και με την προϋπόθεση ότι εμβολιάζονται 2.000.000 Έλληνες τον μήνα. «Με την προϋπόθεση δηλαδή ότι αυτό το πλάνο προχωρά καλά και ότι ο κόσμος προσέρχεται κανονικά στους εμβολιασμούς» έσπευσε να επισημάνει.
Πάντως, κατά την κα Θεοδωρίδου, είναι μετά το καλοκαίρι που θα μπορούμε ρεαλιστικά να μιλάμε για «τείχος ανοσίας». Βέβαια, σύμφωνα με την ίδια, νωρίτερα και βαθμηδόν θα αρχίσει να φαίνεται η επίδραση του εμβολιασμού στην κοινότητα, αλλά αυτή δεν θα είναι επαρκής για να προχωρήσουμε σε πιο μαζικές δραστηριότητες.
Τι ορίζοντα χρόνου για μαζικές δραστηριότητες δίνουν Μόσιαλος και Δερμιτζάκης
«Αν ξεκινήσουμε τον εμβολιασμό με το εμβόλιο της Pfizer όπως όλα δείχνουν, από τη μία δόση ως την επόμενη, θα μεσολαβούν τρεις εβδομάδες» μας είπε ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας του LSE, Ηλίας Μόσιαλος, με τη σειρά του, και συμπλήρωσε:
«Θα χρειάζονται άλλες δύο εβδομάδες για να αποκτήσει o πολίτης που θα έχει κάνει το εμβόλιο ισχυρά αντισώματα. Ακόμα και οι 3+1 εβδομάδες είναι ασφαλές διάστημα για να μιλήσουμε για δημιουργία αντισωμάτων. Η προσωπική μου γνώμη είναι ότι εκτός από τους υγειονομικούς και τις ευπαθείς ομάδες, θα έπρεπε να συμπεριληφθούν στους αρχικούς εμβολιασμούς και οι εκπαιδευτικοί και οι οδηγοί λεωφορείων. Όσο για την επιστροφή σε μαζικές δραστηριότητες που αναπόφευκτα εμπεριέχουν συγχρωτισμό όπως είναι τα μπαρ που αναφέρετε, θα πρέπει να γίνει αφού εμβολιαστεί το 40% με 50% του πληθυσμού».
«Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι ο κόσμος πρέπει να ζει σε ασφυκτικό lockdown μέχρι να εμβολιαστεί όλο το παραπάνω ποσοστό. Θα μπορεί να κυκλοφορεί το κοινό στον δρόμο ή να κάθεται στα καφέ με τηρούμενες αποστάσεις, όταν τα κρούσματα κι οι εισαγωγές αρχίσουν να πέφτουν. Άλλωστε στην Ελλάδα και ειδικά στη νότια Ελλάδα, ο καιρός βελτιώνεται διαρκώς από τον Φεβρουάριο και έπειτα» κατέληξε ο κ. Μόσιαλος.
Από την πλευρά του, τέλος, ο Μανώλης Δερμιτζάκης, καθηγητής Ιατρικής του πανεπιστημίου της Γενεύης, μας είπε τα εξής:
«Είναι πολύ απλό: Για να αφήσουμε το κοινό να συγχρωτίζεται ξανά σε μπαρ και μαζικής διασκέδασης τύπου μέρη πρέπει να έχει εμβολιαστεί το 60% με 70% του πληθυσμού. Άρα μιλάμε για Μάιο ή Ιούνιο για τις παραπάνω δραστηριότητες».