Γιώργος Λύχνος

Προβληματισμός επικρατεί για το άνοιγμα της εστίασης στην κυβέρνηση και τους λοιμωξιολόγους καθώς υπάρχει φόβος ότι αν βγει το λουκέτο από εστιατόρια και μπαρ πριν τις γιορτές τότε μπορεί να υπάρχει πισωγύρισμα και να βρεθούμε μπροστά σε μία νέα διασπορά κρουσμάτων.

Παράλληλα, οι επιχειρηματίες του κλάδου θεωρούν καταστροφικό το σενάριο για επαναλαμβανόμενα “lockdown”, το ενδεχόμενο δηλαδή να ανοίξουν για τις γιορτές και να κλείσουν εκ νέου στη συνέχεια.

Ωστόσο θα ήταν τραγική εξέλιξη για την εστίαση να ανοίγει και κλείνει συνέχεια τους επόμενους μήνες, αφού η επαναλειτουργία μίας επιχείρησης είναι αρκετά κοστοβόρα. Η ζημιά σε αυτή την περίπτωση, σύμφωνα με τους επιχειρηματίες , θα είναι μεγαλύτερη λόγω των προμηθειών που χρειάζεται ένα κατάστημα εστίασης για να λειτουργήσει και οι οποίες στη συνέχεια θα μείνουν αδιάθετες, εφόσον κλείσει ξανά.

Παράλληλα την ανάγκη για ένα πακέτο μέτρων στήριξης των επιχειρήσεων, με ορίζοντα εξαμήνου και όχι μήνα με τον μήνα και “βλέποντας και κάνοντας” είναι περισσότερο από αναγκαία. Ο κλάδος της εστίασης αποτελούσε από την πρώτη στιγμή ένα δύσκολο παζλ για να επιλυθεί, το αρχικό σενάριο έκανε λόγο για επαναλειτουργία εστιατορίων και καφέ κοντά στις 20 Δεκεμβρίου, λίγες μέρες δηλαδή πριν από τα Χριστούγεννα, ωστόσο φαίνεται πως υπάρχουν δεύτερες σκέψεις και κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος το σενάριο να μην ανοίξει καθόλου η εστίαση τις ημέρες των εορτών με σημαντικές απώλειες για τον κλάδο.

Θα πρέπει να γίνει συνείδηση από τώρα ότι τα φετινά Χριστούγεννα δε θα είναι όπως αυτά που είχαμε συνηθίσει στο παρελθόν για αυτόν το λόγο πρέπει να παρθούν επιπλέον μέτρα να μην ξεχνάμε ότι ο κλάδος της εστίασης μετά το δημόσιο είναι ο δεύτερος κλάδος στην
εξασφάλιση εργασίας για την χώρα μας.

Τα μέτρα πρέπει να είναι σε εθνικό όσο και περιφερειακό επίπεδο και να διασφαλίζουν τόσο την μικρή όσο και την μεγάλη επιχείρηση του
κλάδου.

1. Πρώτο μέτρο πρέπει να είναι η εξασφάλιση προγραμμάτων ΕΣΠΑ αποκλειστικά και μόνον για τις επιχειρήσεις της εστίασης κάτι που
προωθούν πολλές περιφέρειες. Η δική μας -Περιφέρεια Ιονίων νήσων – προωθεί τη ενίσχυση μικρών επιχειρήσεων, αλλά το κονδύλι καλύπτει το ? και μόνον των επιχειρήσεων, βασικό μέλημα πρέπει να είναι η περεταίρω ενίσχυση του κονδυλίου αυτού μια και τα επιπλέον 16 εκατ. δε φτάνουν (!) για τις επιχειρήσεις του Ιονίου και να προβλεφθεί ΑΜΕΣΑ ειδικό πρόγραμμα για τις επιχειρήσεις του κλάδου της εστίασης.
2. Η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών άλλο ένα μέτρο που θα βοηθήσει το τόσο πληγμένο ,όσο ποτέ κλάδο της εστίασης και το κράτος πρέπει να μελετήσει άμεσα με το άνοιγμα του κλάδου.
3. Ειδικά προγράμματα ΕΣΠΑ για την ενίσχυση των επιχειρήσεων εστίασης στα πρότυπα της πολύ σωστής μη επιστρεπτέας προκαταβολής.

Με γνώμονα έτσι την επιβίωση αρχικά και μετέπειτα την ανάπτυξη του κλάδου δεν θα έχουμε αλυσιδωτά λουκέτα με απώλειες σε χιλιάδων θέσεων εργασίας.


Ο Γιώργος Λύχνος είναι Οικονομολόγος Τουριστικής Ανάπτυξης, με master στην Οργάνωση και Διοίκηση Τουριστικών Επιχειρήσεων.

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις