Το 2018 και μετά από πάρα πολλά χρόνια είχαμε τη χαρά να υποδεχτούμε στο νησί μας και πάλι πτήσεις από τη Γερμανία.

Ήταν η έναρξη μιας νέας προσπάθειας ώστε η Κεφαλονιά να γίνει γνωστή στη γερμανική αγορά και να καθιερωθεί στις επιλογές των τουριστών καθώς υστερούσε σημαντικά έναντι των υπόλοιπων προορισμών του Ιονίου την Κέρκυρα , τη Ζάκυνθο και το Άκτιο(Λευκάδα/Πρέβεζα).

Την πρώτη χρονιά είχαμε πτήσεις από τρεις εταιρείες και πιο αναλυτικά:

 

RYANAIR – ΔΙΕΘΝΕΣ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΦΡΑΝΚΦΟΥΡΤΗΣ

-Από τις 27 Μαρτίου έως τις 27 Οκτωβρίου δύο πτήσεις την εβδομάδα κάθε Τρίτη και Σάββατο.

 

CONDOR – ΜΟΝΑΧΟ

-Από τις 28 Απριλίου έως τις 27 Οκτωβρίου μία πτήση την εβδομάδα κάθε Σάββατο.

 

EASYJET – ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ TEGEL ΒΕΡΟΛΙΝΟΥ

-Από την 1η Ιουνίου έως τις 2 Νοεμβρίου δύο πτήσεις την εβδομάδα κάθε Δευτέρα και Παρασκευή.

 

Με τη λήξη της τουριστικής περιόδου και με βάση τα επίσημα στοιχεία για το 2018 είχαμε 18.959 τουρίστες.

 

Το 2019 τα δεδομένα ήταν ακόμα πιο ενθαρρυντικά για την πορεία της γερμανικής αγοράς στο νησί μας καθώς είχαν ανακοινωθεί και νέες πτήσεις οι οποίες ήταν οι εξής:

 

RYANAIR – ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ TEGEL ΒΕΡΟΛΙΝΟΥ

-Από τις 3 Απριλίου έως τις 26 Οκτωβρίου δύο πτήσεις την εβδομάδα κάθε Τετάρτη και Σάββατο.

 

CONDOR – ΝΤΙΣΕΛΝΤΟΡΦ

-Από τις 2 Μαίου έως τις 24 Οκτωβρίου μία πτήση την εβδομάδα κάθε Πέμπτη.

 

 

 

 

Όσον αφορά τις υπάρχουσες πτήσεις από το 2018 αυτές είχαν ως εξής:

 

RYANAIR -ΔΙΕΘΝΕΣ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΦΡΑΝΚΦΟΥΡΤΗΣ

-Από τις 4 Μαίου έως τις 26 Οκτωβρίου δύο πτήσεις την εβδομάδα κάθε Τρίτη και Σάββατο.

 

EASYJET – ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ TEGEL ΒΕΡΟΛΙΝΟΥ

-Από την 1η Απριλίου έως τις 25 Οκτωβρίου αρχικά δύο πτήσεις την εβδομάδα Δευτέρα και Παρασκευή και κατά τη διάρκεια του Ιουλίου και του Αυγούστου δύο ακόμα πτήσεις κάθε Τετάρτη και Σάββατο.

 

CONDOR – ΜΟΝΑΧΟ

-Από τις 2 Μαίου έως τις 24 Οκτωβρίου μία πτήση την εβδομάδα κάθε Πέμπτη.

 

Η αύξηση των πτήσεων είχε ως αποτέλεσμα οι αφίξεις να παρουσιάσουν άνοδο της τάξεως του 93% καθώς είχαμε 36.542 τουρίστες αποτελώντας την καλύτερη χρονιά κάτι το οποίο είχαμε προβλέψει μήνες πριν την έναρξη της σεζόν(διαβάστε εδώ).

 

Από το φθινόπωρο του 2019 είχαμε επισημάνει ότι η επόμενη σεζόν δηλαδή το 2020 δεν θα είχε για τη γερμανική αγορά την ίδια συνέχεια καθώς οι αεροπορικές εταιρείες είχαν ανακοινώσει διακοπές πτήσεων.

-H Condor βγάζει από το πρόγραμμα της για το 2020 τις πτήσεις από το Ντίσελντορφ(διαβάστε εδώ).

-Η Ryanair δεν θα πραγματοποιήσει το 2020 τις πτήσεις από το αεροδρόμιο Tegel του Βερολίνου ενώ επίσης μεταφέρει τις πτήσεις από το διεθνές αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης στο Hahn το οποίο απέχει περίπου 120 χλμ από την Φρανκφούρτη και σε καμία περίπτωση δεν είναι αεροπορικός κόμβος(διαβάστε εδώ).

Είχαμε επίσης τονίσει μέσα από ένα συγκριτικό πίνακα ότι για το 2020 αναμέναμε 93 λιγότερες πτήσεις από τη Γερμανία σε σχέση με το 2019 και μάλιστα όλα αυτά μήνες πριν μπει στη ζωή μας ο κορονοϊός και οι αρνητικές συνέπειες του.

Ο πίνακας που είχαμε παρουσιάσει:

 

Τους επόμενους μήνες ακολούθησε η πανδημία του κορονοίου με συνέπεια όλα να ανατραπούν και φυσικά τα προγράμματα των εταιρειών να αναπροσαρμοστούν και να ξεκινήσουν σταδιακά μέσα στον Ιούλιο και μετά.

Ήταν λογικό οι αφίξεις για το 2020 από τη Γερμανία να παρουσιάσουν σημαντική πτώση καθώς είχαμε μόνο 6.515 τουρίστες αυτό όμως θα γίνονταν όχι φυσικά σε τόσο μεγάλο βαθμό και υπό κανονικές συνθήκες καθώς όπως προαναφέραμε προμηνύονταν πτώση με δεδομένο τις λιγότερες πτήσεις που είχαν αρχικά προγραμματιστεί για τη φετινή χρονιά.

Οι πτήσεις από τη Γερμανία ξεκίνησαν πάλι προς το νησί μας το 2018 ακολούθησε μια άνοδος το 2019 ωστόσο το 2020 σε κάθε περίπτωση θα υπήρχε αρνητικό πρόσημο είτε υπήρχε ο κορονοϊός είτε όχι.

Πρέπει να γίνουν ακόμα πολλά πράγματα ώστε κάποια στιγμή το νησί μας να καταφέρει να φτάσει στα επίπεδα των υπολοίπων προορισμών του Ιονίου προς τα οποία χρόνο με το χρόνο οι εταιρείες προσθέτουν πτήσεις από διάφορα γερμανικά αεροδρόμια.

Τις τελευταίες ημέρες γίνεται λόγος για τη σύμβαση που υπέγραψε ο Δήμος Αργοστολίου με κάποιο γραφείο δημοσίων σχέσεων για την προώθηση της Κεφαλονιάς στην Γερμανία κατόπιν πρότασης της τουριστικής επιτροπής.

Ακούστηκαν χαρακτηρισμοί περί “σκανδάλου”…….εμείς αυτό που έχουμε να αναφέρουμε είναι ότι όλα θα κριθούν σε περίπου ένα με ενάμιση χρόνο από σήμερα και τότε θα δούμε αν αυτή η συνεργασία ήταν αποτελεσματική ή όχι.

Θα πρέπει να γίνονται προωθητικές ενέργειες ώστε το νησί μας να μπορέσει να προσελκύσει ολοένα και περισσότερες τουριστικές αγορές και να μην υπάρχει πλήρη εξάρτηση από την Αγγλία όλα αυτά με οργανωμένους και αναγνωρισμένους φορείς και όχι με το “περίπτερο της γειτονιάς”…!!!

Τέλος όσον αφορά το 2021 και όπως ήδη σας έχουμε παρουσιάσει με τα έως τώρα δεδομένα από τη Γερμανία προς το νησί μας είναι προγραμματισμένες οι ακόλουθες πτήσεις:

 

CONDOR – ΜΟΝΑΧΟ

-Από τις 22 Μαίου έως τις 9 Οκτωβρίου μία πτήση την εβδομάδα κάθε Σάββατο.

 

RYANAIR – ΦΡΑΝΚΦΟΥΡΤΗ ΧΑΝ

-Από τις 3 Απριλίου μία πτήση κάθε Σάββατο και από τις 4 Μαίου και δεύτερη πτήση την εβδομάδα κάθε Τρίτη με το πρόγραμμα να ολοκληρώνεται στις 23 Οκτωβρίου.

 

Όπως σας ενημερώσαμε(διαβάστε εδώ) δυστυχώς η Easyjet αποφάσισε να διακόψει το 2021 τις πτήσεις από το Βερολίνο προς το νησί μας.

Είναι μια πολύ αρνητική εξέλιξη και όπως φαίνεται για μια ακόμα τουριστική περίοδο οι αφίξεις από τη Γερμανία θα κινηθούν σε πολύ χαμηλά επίπεδα.