O συνολικός λογαριασμός μόνο μέσω των επιστρεπτέων προκαταβολών θα ανέλθει στα 8,5 δισ., κάτι που σημαίνει όπως ανέφερε χθες ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ότι θα πέσουν στην αγορά άλλα 3 δισ. ευρώ τους επόμενους μήνες. Στο υπουργείο Οικονομικών αναζητούν τη χρυσή ισορροπία ανάμεσα στις δημοσιονομικές αντοχές της οικονομίας και τις αυξημένες ανάγκες που δημιουργεί η πανδημία και για αυτό τον λόγο κάθε νέα παροχή που θα εφαρμοστεί το επόμενο διάστημα θα περιλαμβάνει εξατομικευμένα κριτήρια και θα εστιάζεται στις επιχειρήσεις που έχουν πληγεί περισσότερο από την υγειονομική κρίση.
Σύμφωνα με τον κ.Σταϊκούρα, που σήμερα πρόκειται να εξειδικεύσει τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός την περασμένη Παρασκευή, ο λογαριασμός σε μηνιαία βάση είναι 2,4 δισ. ευρώ με επιπλέον 200 εκατομμύρια να προκαλούν οι τελευταίοι περιορισμοί. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις η λειτουργία του λιανεμπορίου μόνο με την μέθοδο του click away σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη έχει μηνιαίο κόστος περί τα 600 εκατ. ευρώ, ενώ η παράταση του ΦΠΑ στοιχίζει επιπλέον 150 εκατ. ευρώ.
6ος και 7ος κύκλος επιστρεπτέας
Σε αυτό το πλαίσιο, ο 6ος γύρος της επιστρεπτέας θα εκκινήσει εντός του Φεβρουαρίου ενώ θα έχει ειδική ρήτρα για τις επιχειρήσεις που έχουν μείνει υποχρεωτικά κλειστές για αρκετούς μήνες όπως είναι αυτές της εστίασης, του αθλητισμού και του τουρισμού. Θα ακολουθήσει τον Απρίλιο ένας έβδομος κύκλος που επίσης θα έχει ειδικά χαρακτηριστικά.
Το ποσό που θα διατεθεί και για τους δύο γύρους εκτιμάται σε 1,5 δισ. ευρώ. Ταυτόχρονα το αναδρομικό «κούρεμα» για τις 200.000 επιχειρήσεις που ενισχύθηκαν από τους τρεις πρώτους κύκλους της επιστρεπτέας ώστε να επιστρέψουν στο κράτος μόνο το 50% του ποσού που έλαβαν, δεν θα είναι οριζόντιο αλλά θα γίνει με μια σειρά από προϋποθέσεις και κριτήρια εκτός από τη μείωση του τζίρου, όπως τη ρευστότητα, την απασχόληση και το αν η επιχείρηση στεγάζεται σε ιδιόκτητο ή νοικιασμένο ακίνητο.
Φορολογικό και ασφαλιστικό κουπόνι
Την παροχή φορολογικού και ασφαλιστικού voucher,εκτός από μετρητά, που θα εξαργυρώνεται για την κάλυψη μέρους των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων, στο πλαίσιο του προγράμματος κάλυψης πάγιων δαπανών, συζητά υπουργείο Οικονομικών, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Το μέτρο αφορά τις επιχειρήσεις της εστίασης (εστιατόρια, ταβέρνες, μπαρ, καφετέριες), του πολιτισμού (θέατρα, κινηματογράφοι), του αθλητισμού, γυμναστήρια, χιονοδρομικά κέντρα καθώς και τις επιχειρήσεις του τουρισμού (ξενοδοχεία, καταλύματα, τουριστικά γραφεία) και τις υπηρεσίες μεταφορών που μπορεί να λειτουργούν αλλά έχουν πληγεί ιδιαίτερα από την απαγόρευση των μετακινήσεων από νομό σε νομό.
Στήριξη επιχειρήσεων τουρισμού
Την ίδια στιγμή, με μία διπλή ένεση ρευστότητας σχεδιάζει να τονώσει έτι περαιτέρω τον τουρισμό το οικονομικό επιτελείο πριν από την έναρξη της νέας σεζόν. Το πρώτο στοχευμένο χρηματοδοτικό εργαλείο θα «περνάει» μέσα από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα και θα αφορά επί της ουσίας τη στήριξη των επιχειρήσεων του τουρισμού μέσω κεφαλαίου κίνησης με επιδότηση επιτοκίου. Στόχο αποτελεί η ενεργοποίηση του συγκεκριμένου προγράμματος μέσα στο επόμενο δίμηνο έτσι ώστε οι επιχειρήσεις να θωρακιστούν ενόψει της μεγάλης επανεκκίνησης του τουρισμού.
Σε δεύτερη φάση, τα αρμόδια υπουργεία επεξεργάζονται αυτή την περίοδο τη δημιουργία νέων προγραμμάτων, προσανατολισμένων στον τουρισμό, που θα χρηματοδοτηθούν από πόρους του νέου ΕΣΠΑ και θα στοχεύουν στην αναβάθμιση των υποδομών των τουριστικών επιχειρήσεων.
Αλλα μέτρα
- Οι κλειστές επιχειρήσεις θα απαλλαγούν τον Μάρτιο από την καταβολή ενοικίου, ενώ είναι πιθανό το μέτρο να ισχύσει για τον Απρίλιο
- Ο μειωμένος ΦΠΑ 13% στο σερβιριζόμενο καφέ και στα μη αλκοολούχα, θα διατηρηθεί ως το τέλος Σεπτεμβρίου, ενώ μεταφορές, θέατρα, σινεμά και το τουριστικό πακέτο, θα καλυφθούν ως τις 31 Δεκεμβρίου.
- Εγγυημένα δάνεια, θα λάβουν 8.000 πολύ μικρές επιχειρήσεις, για κεφάλαιο κίνησης ως 50.000 ευρώ
- Οι αναστολές συμβάσεων θα διατηρηθούν για ακόμη δύο μήνες, αλλά με κριτήριο τη μείωση τζίρου κάθε επιχείρησης.