Με… φρενήρεις ρυθμούς υποβάλλονται οι αιτήσεις για την επιστρεπτέα προκαταβολή 6, αφού έως χθες το βράδυ είχαν ξεπεράσει τις 390.000, δείγμα της ανάγκης για ρευστότητα εν μέσω πανδημίας. ( Δείτε τα στοιχεία των ΔΟΥ απο όλη την Ελλάδα Στατιστικά-Επιστρεπτέας-Προκαταβολής-1-έως-5-1 )

Τρεις είναι οι βασικοί λόγοι, όπως εκτιμούν στο υπουργείο Οικονομικών:

  • Τα ελάχιστα ποσά που προβλέπονται για τις επιχειρήσεις εστίασης (από τις πλέον πληγείσες) αρχίζουν από τα 1.000 ευρώ για τις ατομικές επιχειρήσεις χωρίς εργαζόμενους,2.000 ευρώ για επιχειρήσεις από 2 έως 5 εργαζόμενους, αυξάνονται στις 4.000 ευρώ για επιχειρήσεις που απασχολούν από 6 ως 20 εργαζόμενους, και ανέρχονται έως τις 8.000 ευρώ για επιχειρήσεις με περισσότερους από 20 εργαζομενους.
  • Το 50% του κρατικού δανείου είναι μη επιστρεπτέο  υπό τον όρο διατήρησης του αριθμού των εργαζομένων έως την 31η Ιουλίου 2021.
  • Τα ποσά είναι αφορολόγητα. Οι επιχορηγήσεις είτε θα εξαιρεθούν από τα έσοδα επιχειρήσεων- επαγγελματιών είτε οι ενισχύσεις θα γραφούν σε ειδικό κωδικό, ώστε να μην συνυπολογιστούν κατά την εκκαθάριση των δηλώσεων φόρου εισοδήματος

Aπό την προσεχή Τρίτη 23 Φεβρουαρίου όσοι θα έχουν καταθέσει αρχικές αιτήσεις θα κληθούν να οριστικοποιήσουν το αίτημά τους, υποβάλλοντας τη σχετική αίτηση στην ΑΑΔΕ, με βάση και τους όρους που θα γνωστοποιηθούν με τη σχετική απόφαση. Το ποσό που θα λάβουν θα προκύψει από τον μαθηματικό τύπο που θα ορίζει η απόφαση, με βάση τη μείωση του τζίρου, το προσωπικό, τον ΚΑΔ κ.λπ., ενώ η πληρωμή θα γίνει στις αρχές Μαρτίου.

Επιστρεπτέα προκαταβολή: Τι δείχνουν τα στοιχεία για τους πέντε κύκλους

Την ίδια ώρα στα 6,8 δισ. ευρώ έφτασαν συνολικά  οι ενισχύσεις από τους πέντε κύκλους της επιστρεπτέας προκαταβολής με το ποσό αυτό να μοιράζονται 544.591 μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις.

Τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών με την γεωγραφική κατανομή αυτών των δανείων δείχνουν ότι επιχειρήσεις και επαγγελματίες που εδρεύουν στα τουριστικά νησιά της χώρας, όπως Ρόδος, Κρήτη, Μύκονος, Σαντορίνη, έλαβαν τη μερίδα του λέοντος από τους 5 κύκλους της Επιστρεπτέας Προκαταβολή, εάν εξαιρέσει κανείς τα μεγάλα αστικά κέντρα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τα συνολικά ποσά των δανείων που δόθηκαν στις νησιωτικές περιοχές που ζούνε αποκλειστικά από τον τουρισμό και την εστίαση, δύο κλάδοι που παραμένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα με κατεβασμένα τα ρολά, ανήλθαν σε 1,78 δισ. ευρώ έναντι 1,81 δισ. ευρώ που πήραν επιχειρήσεις, επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι που δηλώνουν επαγγελματική έδρασε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Πιο συγκεκριμένα με βάση τα στοιχεία των πρώτων πέντε κύκλων:

  •  Στις 6 ΔΟΥ της πρωτεύουσας (Α΄, Δ΄, ΙΒ΄, ΙΓ΄, ΙΖ΄ Αθηνών, μαζί και με την ΦΑΕ Αθηνών που έχουν την έδρα τους οι μεγάλες ανώνυμες εταιρίες) έχουν βεβαιωθεί δάνεια επιστρεπτέας συνολικού ύψους 1,151 δισ. ευρώ.
  • Στις 9 μεγαλύτερες ΔΟΥ της συμπρωτεύουσας (Α΄, Δ΄, Ε΄, Ζ΄, Καλαμαριάς, Λαγκαδά, Αμπελοκήπων, Ιωνίας Θεσσαλονίκης, μαζί  και με την ΦΑΕ Θεσσαλονίκης) βεβαιώθηκαν ποσά δανείων  657,752 εκατ. ευρώ.
  • Στις 18 ΔΟΥ  των νησιών της χώρας (Μυκόνου, Θήρας,  Νάξου, Πάρου, Σύρου, Ρόδου, Κω, Ρεθύμνου, Ηρακλείου, Αγίου Νικολάου, Χανίων, Μυτιλήνης, Σάμου, Χίου, Ζακύνθου, Κέρκυρας, Αργοστολίου και Λευκάδος) και της Κρήτης τα συνολικά δάνεια της Επιστρεπτέας ανήλθαν σε 1,775 δισ. ευρώ.

Η πάρακατω επεξεργασία είναι απο το kefaloniapress:

Οπως βλέπετε αναλυτικά στον πίνακα , στη ΔΟΥ Αργοστολίου έχουν κατατεθεί αιτήσεις απο 4.118 ΑΦΜ και έχουν αποδοθεί στους αιτούντες μέχρι σήμερα 52.929.507 ευρώ με ρεκορ 18.227.688,70 ευρώ στην επιστρεπτέα 4.

 

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις