Οι Σύλλογοι Επαγγελματιών Κεφαλονιάς και Ιθάκης:
- Εμποροεπαγγελματικός Σύλλογος Κεφαλονιάς και Ιθάκης
- Σύλλογος Εμπόρων και Καταστηματαρχών Σάμης «Ο Γιαλός»
- Σωματείο Επισιτιστικών και Συναφών Επαγγελμάτων «Αρκείσιος»
- Σωματείο Ιδιοκτητών Ταξί Αργοστολίου «Ο Αγιος Γεράσιμος»
- Σύνδεσμος Εγκαταστατών Υδραυλικών Κεφαλονιάς και Ιθάκης
- Εμπορικός Σύλλογος Αργοστολίου “Η ΚΡΑΝΗ”
Πραματοποίησαν σήμερα 31/3 κινητοποίηση με παράσταση στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση όπου κατέθεσαν το Ψηφισμά τους στην προϊσταμένη της Υπηρεσίας κα Σοφία Πανταζή ενώ στη συνέχεια πραγματοποίησαν διαμαρτυρία έξω απο το Νοσοκομείο Αργοστολίου διεκδικώντας άμεσα μέτρα για την Υγεία και την αναβάθμισή του.
ΨΗΦΙΣΜΑ
Εχει περάσει ήδη περισσότερο από ενας χρόνος από την έναρξη της πανδημίας στην χώρα μας και 5 μήνες τώρα , που ζούμε σε μια κατάσταση από επαναλαμβανόμενα lockdown. Εν μέσω των μέτρων γιά την υγεία μας που περιορίζονται βασικά, σε ένα διαρκές άνοιξε – κλείσε των καταστημάτων μας , αυτό που στην πραγματικότητα συμβαίνει , όπως διαπιστώνετε καθημερινά όλοι , είναι ότι η πλειοψηφία των πολύ μικρών επιχειρήσεων, αυτοαπασχολούμενων, μικρών εμπόρων , επαγγελματιών της εστίασης του τουρισμού και συναφών με αυτά επαγγελμάτων, αντιμετωπίζουμε πολύ σοβαρό πλέον πρόβλημα επιβίωσης. Ενα μεγάλο μέρος των επιχειρήσεων παραμένει κλειστό και οσοι εχουν την τυχη σε εισαγωγικά, να μην είναι κλειστοί με κρατική εντολή , υπολειτουργούν με το μεγαλύτερο ποσοστό, αντί να βγάζουν χρήματα από την εργασία τους , να χρεώνονται περισσότερο. Παρά τις κυβερνητικές εξαγγελίες περί υποστήριξης και ενίσχυσης των πληττόμενων επιχειρήσεων , βλέπουμε ότι ουσιαστική βοήθεια δεν υπάρχει. Είναι εμφανής η τάση της κυβερνησης να υποστηρίξει περισσότερο τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους και όχι τις πολύ μικρές επιχειρήσεις και τους αυτοαπασχολούμενους. Ακόμα και καποια προγράμματα ΕΣΠΑ που έτρεξαν – ένα και στην Περιφέρεια ΙΝ – δεν αφορούσαν καν αυτοαπασχολούμενους και η μοριοδότηση για την επιλογή των δικαιούχων, ευνόησε τις μεγάλες επιχειρήσεις και μόνο.
Στους μικρούς η βοήθεια περιορίζεται σε κάποια λίγα μισοδανεικά από επιστρεπτέες προκαταβολές κι αυτά όχι για όλους , κάποιες μειώσεις ενοικίων και μια παράταση αποπληρωμής των χρεών που όμως συσωρεύονται και μεγαλώνουν αφού μήνες τώρα , στα παλιά χρέη που δεν μπορούμε να πληρώσουμε , έρχονται και προστίθενται και τα τρέχοντα χρέη.
Τι γίνεται όμως μετά?
Μετά υπάρχει ο πτωχευτικός νόμος που ψηφίστηκε από την κυβέρνηση , ο οποίος τελικά θα είναι το θηρίο που θα κατασπαράξει όποιον μικρό καταφερει να φτάσει ζωντανός αλλά τραυματισμένος , κυριολεκτικά και μεταφορικά , στο τέλος αυτής της πανδημίας. Μετά από δεκα και πλέον χρόνια οικονομικής κρίσης την οποία ακολούθησε ως κερασάκι στην τουρτα, η πλέον των δώδεκα μηνών, κι αγνωστο για ποσο ακομα, κρίση λόγω πανδημίας , δεν υπάρχει περίπτωση, ως δια μαγείας να ανέβει η οικονομία σε τετοια επίπεδα, που να γλυτώσουν οι μικρές και σχετικά αδύναμες επιχειρήσεις. Αλλάζει ραγδαία ο χάρτης των επιχειρήσεων και στην χώρα μας προς όφελος λίγων μεγάλων και σε αυτό χρησιμοποιήθηκε και η πανδημία και όποιο άλλο μέσο βρήκαν πρόσφορο οι ασκούντες εξουσία.
Το μόνο που είναι σίγουρο είναι ότι πολλοί από εμάς , ήδη βρίσκονται σε δεινή οικονομική θέση και ακόμα περισσότεροι θα βρεθούν στο μέλλον.
Βέβαια ο Υπουργός Οικονομικών και η κυρία Περιφερειάρχης Ιονιων Νησων εχουν αντιθετη αποψη. Συμφωνα με Δελτιο Τυπου που εξεδωσε η Περιφέρεια Ι.Ν. , σε ευρεία συζήτηση που έγινε στις 26 Μαρτιου 2021 με θεμα την Οικονομία στα νησιά, – οπου συμμετείχαν και οι παραγωγικοι φορεις των νησιών όπως ανακοινώθηκε – ας σημειωθεί εδώ ότι ο Εμποροεπαγγελματικός Σύλλογος Κεφ. Και Ιθακης με περισσότερα από 500 μέλη , δεν είχε προσκληθεί να συμμετάσχει και μάλλον δεν είναι για αυτούς παραγωγικος φορέας – αναφέρουν ότι εχουν μοιράσει στις επιχειρησεις της Περιφέρειας Ι.Ν. εκατοντάδες εκατομμυρια. Εδώ ξαναζούμε το όλοι μαζί τα φάγαμε. Δεν μας λενε πως και σε ποιους ακριβώς έγινε η μοιρασιά και με τι κριτήρια , ανάλογα με το μέγεθος των επιχειρήσεων? Γιατί μόνο ψίχουλα έχουν δοθεί σε λιγοστές πολύ μικρες επιχειρήσεις και σχεδόν τίποτα σε αυτοαπασχολούμενους. Την μερίδα του λέοντος την παίρνουν πάντα οι μεγαλοεπιχειρηματίες ημέτεροι.
Για όλα τα παραπάνω :
Διεκδικούμε επίδομα ειδικού σκοπού, τη διαγραφή τμήματος των χρεών, τη μείωση της φορολογίας, την επιδότηση των ατομικών εισφορών ασφάλισης για να δοθεί ανάσα στους πιο αδύναμους αυτοαπασχολούμενους και Εμποροεπαγγελματίες».
Διεκδικούμε την άμεση υλοποίηση των παρακάτω δίκαιων αιτημάτων μας:
Απαιτούμε :
- Να δοθεί σε όλους τους επαγγελματίες και τις πληττόμενες επιχειρήσεις επίδομα ειδικού σκοπού ύψους 1.000 ευρώ για κάθε μήνα εφαρμογής περιοριστικών μέτρων.
- Να διαγραφεί τμήμα των χρεών προς την εφορία και τις τράπεζες. Να διαγραφούν τόκοι, πρόστιμα και το 30% του κεφαλαίου για τους εν ενεργεία εργαζόμενους και αυτοαπασχολούμενους και 50% για όσους είναι άνεργοι.
- Να διαγραφούν τα πρόστιμα των 400€ που επέβαλλε στο τελος του 2020 η ΑΑΔΕ σε χιλιάδες μικρες επιχειρήσεις για τις ΜΥΦ του 2014 με το αιτιολογικό της καθυστερημένης υποβολής.
- Η επιστρεπτέα προκαταβολή να μετατραπεί σε μη επιστρεπτέα , για όσους έχουν ετήσιο εισόδημα κάτω από 12.000 ευρώ. Άρση των περιορισμών στα κριτήρια, ώστε να ενταχθούν όλοι όσοι έχουν πραγματικά ανάγκη στήριξης.
- Επιστροφή στο αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ. Την κατάργηση ΕΝΦΙΑ και τέλους επιτηδεύματος. Τη μείωση των έμμεσων φόρων.
- Επιδότηση των εισφορών ατομικής ασφάλισης αυτοαπασχολουμένων για όσο διάστημα κρατούν τα μέτρα περιορισμού, χωρίς απώλεια συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων.
- Αναστολή των ρυθμίσεων σε τράπεζες, ΔΕΗ για όσο διάστημα κρατούν τα μέτρα περιορισμού. Φθηνότερο τιμολόγιο σε φως, νερό, τηλέφωνο, χωρίς χαράτσια που δεν αφορούν την κατανάλωση.
- Παράταση της αναστολής των επιταγών για δύο μήνες μετά το άνοιγμα των καταστημάτων.
- Την αναστολή κατασχέσεων και την απαγόρευση πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας.
- Απαγόρευση των εξώσεων εως τις 31/12/2021
- Κατάργηση του επαίσχυντου πτωχευτικού νόμου η εφαρμογή του οποίου θα αφανίσει πολύ μεγάλο ποσοστό μικρών επιχειρήσεων.
- Καθιέρωση ακατάσχετου επιχειρηματικού λογαριασμού για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις και τους αυτοαπασχολούμενους.
- Απαλλαγή από δημοτικά τέλη για 6 μήνες για τις πληττόμενες επιχειρήσεις και γενναία μείωση των δημοτικών τελών για το υπόλοιπο διάστημα για όλες τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις.
- Τη χορήγηση επιδόματος ανεργίας σε όσους έκλεισαν την επιχείρησή τους χωρίς άλλους όρους και προϋποθέσεις.
- Να σταματήσει ο εμπαιγμός και να αποζημιωθούν άμεσα οι επαγγελματίες από τις καταστροφές που προκάλεσε ο ΙΑΝΟΣ.
Οσον αφορά το άλλο σοβαρότατο θέμα που μας απασχολεί , αυτό της υγείας , είναι αλήθεια ότι με τις υπάρχουσες ανεπαρκείς υποδομές Υγείας στο νησί, η ζωή όλων μας είναι σε πολύ σοβαρό κίνδυνο, και με την πανδημία ο κίνδυνος είναι ακόμα μεγαλύτερος. Το Νοσοκομείο στο Αργοστόλι είναι υποστελεχωμένο εδώ και χρόνια, η ΜΕΘ δεν λειτουργησε ποτέ και οι εργαζόμενοι γιατροί κλπ. προσωπικό όντας πολλοί λιγότεροι από τις πραγματικές ανάγκες, φτάνουν στα όρια της αντοχής τους , χωρίς αποτέλεσμα. Είναι απαράδεκτο να υπάρχει αυτό το χάλι εξαιτίας των διαχρονικών πολιτικών για την υγεία, από όλες τις κυβερνήσεις μέχρι σήμερα , με καταστροφικές για τον λαό συνέπειες.
Απαιτούμε για τον τομέα της υγείας
- Άμεσα μέτρα θωράκισης του δημόσιου συστήματος Υγείας, με προσλήψεις του αναγκαίου, μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού,
- Πλήρη εξοπλισμό των νοσοκομείων και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.
- Επιστροφή και λειτουργία της ΜΕΘ στο Γενικό Νοσοκομείο Κεφαλονιάς.
- Εξυγίανση του νοσοκομείου από συμπεριφορές που εξαναγκάζουν προσωπικό και κυρίως γιατρούς σε παραίτηση.
- Άμεση πληρωμή του επικουρικού προσωπικού στο Νοσοκομείο που παραμένει για μήνες απλήρωτο.
- Άμεση επίταξη των ιδιωτικών δομών υγείας όπου υπάρχουν χωρίς αποζημίωση για να καλυφθούν οι άμεσες ανάγκες και να αποσυμφορηθούν τα δημόσια Νοσοκομεία.